CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Dojmy z dlouhodobého používání Microsoft Edge: v čem je pozadu a v čem napřed?

Článek mi nepřijde moc objektivní, jedná se jenom o opravdu povrchní informace.
Autor používá v nadpisu spojení "v čem je pozadu a v čem je napřed" , ale v reálu srovnává Edge jenom s (čistou instalací) Chrome a ignoruje veškeré ostatní prohlížeče.

Jeho formulace "Oproti konkurenci má i on co nabídnout" a "mezi zajímavé funkce patří" jsou komické, když v reálu mluví o funkcích, které dost prohlížečů dávno podporuje. A pokud dané funkce nejsou v čisté instalaci, tak se většinou dají najít v Doplňcích (např. Firefox).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel je to klasický "CDR" článek. Že by někdo změřil spotřebu paměti, rychlost javascriptu, proběhl nějaký HTML test, podíval se na podporované kodeky, změřil rychlost startu na Atomu nebo dodal do článku nějaké zajímavé empirické faktum se tady už asi nedočkáme. Vlastně je tam počet dostupných pluginů, tak aspoň něco.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Keď mi piaty krát Microsoft Edge spadol v štýle IE3, vybodol som sa naň.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna včera si mi dva lidé stěžovali, že jim po aktualizacích ve Win 10 přestaly v Edge na tomtéž webu fungovat rozklikávací obrázky. V MSIE, Chrome a FF není problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Edge mi dnes po letech vývoje připadá rychlý a stabilní. Ale nepoužitelný kvůli nemožnému GUI, co se práce s Favority / Oblíbenými týká.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vtipné, aktulně po Creators Update mám Edge v anglické verzi, přitom vše ve Windows je správně česky. A netuším jak to změnit, locales a vše mám na český, a Českou republiku...
Ne, že by mi to vadilo, Edge používám jen jako další kontrolní prohlížeč, ale je to fakt vtipné, chudák BFU...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo to znam. I kdyz teda naopak... anglicky windows a nektery dlazdicovy aplikace cesky :o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Klid, BFU Edge nepoužívá. Jinak tohle se stalo na 64bit desítkách, na 32bit ne. Jestli s tím MS něco udělá, to je ve hvězdách. Je to následek jeho nově zavedeného vydávání záplat "na zkoušku" - které ale nejde vypnout, leda vypnout celý update, a to jen ve vyšších edicích.

V poslední době mi to začíná připadat, jako by Nadella po mobilních desítkách chtěl zaříznout i ty desktopové...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>>> "[...] 4 GB RAM, to je pro Chrome žalostně málo, ale pro Edge to stačí. Ano, nemohu mít otevřeno 50 záložek [...]"

tak nevim co je na tom usporneho :) ja s Chrome na netbooku s 512MB RAM otevru v pohode 10 listu ;)

edit: samozrejme zalezi i na systemu, ja tam mam GNU/Linux a CPU je ARM...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Upřímnou soustrast.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neni treba, samozrejme nejde o muj primarni stroj, jde o specialitku kam sem misto puvodniho Androida 2.1 vrazil GNU/Linux, toho casu Xubuntu 16.04...
https://www.svethardware.cz/recenze-toshiba-ac100-10w-konkurence-pro-ato...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně jsem Edge maximálně spokojen. Zatím vždy odvedlo perfektní práci a jako nástroj pro stažení Firefoxu mě nikdy z obou případů, kdy jsem je použil, nezklamalo. Dobrá práce.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Haha, podobnou dobrou funkcionalitu má i Internet Explorer: dá se přes něj stáhnout Firefox :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem byl dlouhodoby uzivatel Firefoxu a nikdy jinak. Ovsem vyvoj Firefoexu me docela iritoval a tak jsem se zacal poohlizet jinde.

Jako prvni jsem zvolil nejednodussi reseni a to Edge. Proste byl ve Windows 10 a nemusel jsem nic instalovat. Bohuzel ale u vetsiny stahovani souboru z webu mi soubory nedokazal dostahnout cele a z neznameho duvodu se stahovani prerusilo. Jelikoz pouzivam jen vestaveny Windows Defender a nic jineho, tak nevim kde jinde mohla byt chyba nez u Microsoftu, cim presne to bylo netusim.

Takze jsem se rozhodl pro Pale Moon, ktery vychazi z Firefoxu a ma k nemu hodne blizko, ale zachovava si puvodni pouzitelnost. Bohuzel nektere weby jako treba cnews.cz na Pale Moonu nefunguji. Za to samozrejme prohlizec nemuze, ale fakt je, ze to nejde.

Jelikoz prohlizec Chrome znam z prace, tak jsem vedel, ze ten urcite nechci, ale rekl jsem si, ze zkusim neco na Chromiu zalozene a zkusil jsem Vivaldi a uz jsem u nej zustal. Doporucuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pale Moon [...] Bohuzel nektere weby jako treba cnews.cz na Pale Moonu nefunguji. Za to samozrejme prohlizec nemuze, ale fakt je, ze to nejde."

Za to muze sice tvurce webu ze Palemoon ignoruje pri detekci prohlizecu, nicmene take za to muzes TY, v Palemoon cnews.cz samozrejme totiz funguje, ve vychozi instalaci se akorat zobrazi rozhrani verze pro "tablet", nicmene zmenou User Agenta na (napr.) Firefox se Palemoon tvari jako Firefox, takze uz se zobrazuje stranka jako normlani Desktopova verze...
Jako ze ani tohle nezvladnes mi jen znovu potvrzuje co ses to za matlaka ;) jedina polehcujici okolnost je ze jsi zakotvil u jednoho z nej prohlizecu a to Vivaldi kterej je duchovnim nastupcem toho nej prohlizece Opera <=12 ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze vsichni uzivatele alternativnich prohlizecu maji nastaven user agent na Firefox, proto ma ve statistikach Firefox tak velke procento pouzivani a proto weby optimalizuji na Firefox a ne Pale Moon.

To je opravdu vyborne, takze dokud nebudou mit alternativni prohlizece vetsi procento trhu, tak budou webovy vyvojari optimalizovat na Firefox, ktery "pouzivaji" temer vsichni. A altrernativni prohlizece nebudou mit nikdy velke procento, protoze je uzivatele nastavuji tak, aby jim fungoval web a teda tak, aby si web myslel, ze jde o Firefox. :-/

---
V dobe Opery 12 jsem ji samozrejme mel nainstalovanou, ale prednost jsem daval Firefoxu, byl lepsi. Dnes je situace opacna, lepsi je jednoznacne Vivaldi, ale i znami, kteri maji tu soucasnou Operu, rikaji, ze i ta je lepsi nez Firefox.Me se ale libi nejvic to Vivaldi. Co vim, tak nejvetsi vytka je synchronizace, ale ta by uz snad mela take byt v posledni verzi. Ja to nepouzivam, synchronizuju pomoci alternativniho rozsireni, ktere je pro Chrome i Firefox a bylo jiz v dobe, kdy synchronizovat neumel ani Firefox.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S user agentem to nema rozumny reseni, protoze tvurce webu jde cestou nejmensiho odporu a nic na tom menit nebude. Idealne by mel user agenta ignorovat a overit primo konkretni technologie, ktery prohlizec nabizi a podle toho se dal zaridit. Jenze to znamena "zbytecny" skriptovani a moc prace. Zatimco kdyz koukne na user agenta, jestli je tam dostatecne nova verze nekteryho z velkych prohlizecu, tak tim bez namahy pokryje 95% navstevniku, kteri skutecne maji ten prohlizec co inzerujou. Zbytku vrazi nejakou kompatibilni verzi webu, ktera funguje i v IE4 nebo Lynxu a hotovo.

Tvurce alternativniho prohlizece pak nema na vyber. Kdyz hrde pouzije vlastniho user agenta, dostane u hromady webu nejakou tu kompatibilni verzi, ktera stoji za prd. Pokud ho rovnou web neposle do haje s nepodporovanym prohlizecem. A nebo se muze tvarit jako dostatecne nova verze velkyho prohlizece, aby dostal modernejsi verzi. Casto to funguje, protoze web sice vyzaduje verzi X, ale funguje stejne dobre i s X-20, jen uz se to nikomu nechce testovat. A pokud alternativni prohlizec umi aspon to co velkej ve verzi X-20, je to v pohode. Jenze pokud web skutecne vyzaduje funkce, ktery se nachazi az ve verzi X, alternativni prohlizec si na tom vylame zuby, pokud je taky nema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já používám dlouhá léta Maxthon, ale pro Edge mám jedno využití - používám ho na upload videa na Youtube. Všechny ostatní prohlížeče jsou nespolehlivé, včetně Chrome, ve spoustě případů se totiž upload před dokončením přeruší, což teda nepotěší (zvlášť když jedno video přes asynchronní VDSL nahráváte celou noc). U Edge se mi to ještě ani jednou nestalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

problém bude někde na vaší mašině nebo v nastavení vašich prohlížečů, mě pod Firefoxem vše funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"vývojářské nástroje ... jsou dobré, a dokonce bych řekl, že jsou lepší než u Chrome." ?? Prosím? Konzola byla naposledy dobrá v IE10. Pak jí Microsoft zmrvil (jako ostatně většinu věcí poslední dobou). Já nadále pro vývoj používám IE (pro kompatibilitu) nebo Chrome (pro debug). Ale Konzola v Edge / IE11 je nepřehledný zmetek.

Zrovna dnes jeden kolehga v práci po Creators update ... "Že bych vyzkoušel Edge, jestli z něj už Microsoft udělal prohlížeč?"

Edge mám jen na telefonu (tam zpětně IE neni) a co mě vytočilo bylo vyhození podpory rozšíření na ARM (opět obehraná písnička - "slíbíme vše, tím neurazíme a před vydáním vypustíme..." jako people-hub, timeline, NightLight pro WinMobile atd...)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Edge je totální odpad, vhodný leda pro stažení jiného prohlížeče. Ten křáp polyká i systémové zkratky, třeba alt+shift, takže si ani klávesnici nepřepnu. Prostě další zprasená indická zoufalost.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U Edge musím pochválit GPU akceleraci - ta u Chrome určité skupině Nvidia uživatelů zlobí (minutové záseky, zelená videa).

Naopak třeba je škoda že u Edge nejde upravit URL bookmarku (např pro javascript)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já myslím, že Microsoft si reputaci začal kazit výrazně dřív než s příchodem Windows Vista. Myslím, že to bylo někdy v době integrace IE4 do Windows 98. A taky v době, kdy se objevila nechvalně známá pobočka Microsoftu BSA a její praktiky. Firmy, co dostaly kazetu v černém pytli, by mohly vyprávět, o dnes již prakticky neexistujícím Digisysu ani nemluvě.

Takže pro mě může být celý Edge klidně zlatej stříbrnej, ale má jednu zásadní nevýhodu: je od Microsoftu. A pokud to jde, na produkty Microsoftu si radši nesnažím moc zvykat. Stačí Windowsy a Officy.

Aktuálně jedu primárně Chrome, sekundárně Firefox/Pale moon.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Chrome nepoužívám hlavně ze zásady. Sere se do každé free instalačky a je od google. Takže primárně Firefox, sekundárně Firefox :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je dosti divná zásada - není přeci vadou produktu, že ho bundlují jiné produkty (či stahovací portály).
Jde o ekonomický aspekt věci: vydělat (nebo ušetřit) na urvaném podílu zdroje vyhledávání. Z medvěda si chce odkrojit Firefox, který má s Googlem dohodu o výchozím vyhledávači, svou polévku si hřeje MS s IE a nastavováním Bingu, Chrome má zase přihrát malou domů, aby Google nemusel vyplácet za zdroje vyhledávání ostatním.
Karmu tedy neovlivní používaný prohlížeč, ale vyhledávač.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo https://www.youtube.com/watch?v=J7b5Ao5tz1w :-)))
BTW nešéfoval tomu tenkrát současný ministr financí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ficim na Edgi uz od WIN8 a az na jeho pady v zaciatkoch mu nemam co vytknut. Ostal som na nom lebo ako jediny mi vedel na shitnom tablete za 32€ prehrat video na youtube plynulo, navyse v zaciatkoch taktiez ako jediny dokazal na dotykovej obrazovke pri pinch zoom obraz zvecsovat bez sekania. Dnes to uz ide aj na chrome, ale nakolko nemam ziadne trable s Edgom, tak ostavam pri nom. Jedine co ma este trosku hneva je historia navstivenych webov, "zabuda" adresy a pri zacati pisania adresy neponukne napr. hlavnu stranku ktoru tukam primarne, ale napr. nejaky navstiveny clanok.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Palemoon, sekundarne (kdyz neco nejede) Chromium.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Edge má hrozného správcu záložiek. Úprava odkazov alebo ich presun do podpriečinkov je úplné peklo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez vývojové konzole Chromu si nedokážu představit vývoj front-endu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas. Leč jestli cílem Edge bylo přinutit vývojáře přesedlat na Chrome, pak svou práci odvedl na jedničku ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.