CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Donald Trump podává žalobu na Facebook, Twitter a Google

Zaujatý článek od perexu až po poslední tečku:

Často porušoval podmínky a tak ho byli nuceni zablokovat - česky: často ho nahlašovali názoroví odpůrci a protože zmíněné tři společnosti podporují pouze levicové názory, byl trestán za své názory, které žádné podmínky neporušovaly.

Žádná výluka z prvního dodatku, jak píšete v posledním odstavci, se nekoná, tyto tři firmy jsou povinny z pozice "platformy pro přenos dat" uveřejňovat bez kontroly vše, co tam uživatelé napíší. Ten zákon je vcelku jednoznačný, postihovat má policie a soudy a to přímo konkrétní uživatele. Společnost jako taková cenzurovat nesmí. Tím by se ocitla v pozici obyčejného provozovatele diskusního fóra, který zodpovídá za obsah a jako takový je kýkoliv žalovatelný. F, T a G zřejmě chtějí požívat výhod obou těchto možností, ale to zákon neumožňuje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji, byl jste rychlejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, tohle je jen tvůj výklad, navíc zní jak z pozice kádrováka :-) Tak jako si můžu určit, kdo přijde ke mně domů, tak si soukomá firma může určit, čí názory bude publikovat. Kdyby ne, nemohl bys mít ani stranické noviny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USA rozdělují platformu a vydavatele. Vydavatel (noviny) píší co chtějí, ale nesou zodpovědnost. Platforma nenese zodpovědnost za to co se na ní píše, ale nesmí cenzurovat. Twitter, Facebook a Youtube/google si vyzobávají z obojího co se jim líbí.

Problém je, že současný layout internetu připomíná středověk. Šlechtic drží nějakou kritickou infrastrukturu, třeba město, nebo most, a rozhoduje kdo a jak to může používat. Je to pro mne těžké dilema, jako člověka, co věří v osobní vlastnictví, ale myslím, že máme problém.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle problém normálně mají řešit antimonopolní zákony, ale i ty část pravice odmítá. V každém případě o porušení prvního dodatku se těžko jedná, o ta pravidla rozdělení vydavatel/platforma ano. Na druhou stranu do této podivné pozice byly firmy nacpány nejdříve tlakem filmových společností (tedy obvykle pravice), posléze samotného státu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A když nemáš koho obvinit, obviň pravici.
Ale jsem rád že souhlasíme, že to není boj hodných proti zlým, ale bandy vyžírků, co se maskuje ideologií, aby mohli páchat co chtějí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"A když nemáš koho obvinit, obviň pravici."
Trochu hloupá poznámka. Faktem je, že svobodu na netu a různá omezení začaly nejdřív nabourávat velké filmové a hudební společnosti - což tak nějak z principu věci levice není. Staraly se o svoje prachy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Platforma nenese zodpovědnost za to co se na ní píše, ale nesmí cenzurovat."

"Platformy" zcela určitě mohou nepublikovat obsah, který považují za nelegální nebo jinak závadný. V tom jim nic nebrání, a v každém případě s jejich podmínkami -- a tím, že jim tyhle věci dovolujete -- souhlasíte při zřízení účtu, takže se ani nemůžete vymlouvat, že jste o něčem nevěděl, když smlouvu s nimi porušíte.

"Problém je, že současný layout internetu připomíná středověk. Šlechtic drží nějakou kritickou infrastrukturu, třeba město, nebo most, a rozhoduje kdo a jak to může používat."

Tak to je v případě Internetu *mnohem* menší problém než v případě jiných médií. Co je tou vaší "kritickou infrastrukturou"? Určitě ne tiskárny nebo knihkupectví. Jediné, co mě napadá, je systém DNS. A I finančně je zřízení vlastní elektronické publikace mnohem přístupnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"zmíněné tři společnosti podporují pouze levicové názory"

Ach, ti odporní levicoví miliardáři, co mají tyhle společnosti pod palcem... :D

"Žádná výluka z prvního dodatku, jak píšete v posledním odstavci, se nekoná"

Ani nemusí. První dodatek říká:

"Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances."

Protože Facebook není kongres Spojených států, ale soukromá společnost, tak nepotřebuje žádnou výjimku.

"tyto tři firmy jsou povinny z pozice "platformy pro přenos dat" uveřejňovat bez kontroly vše, co tam uživatelé napíší"

No to určitě nejsou. To si pletete s "common carrier", ale zatímco třeba ISP jsou common carrier, tak Facebook do téhle kategorie rozhodně nepatří.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Twitter zablokoval Trumpa natrvalo v lednu, kdy podněcoval stoupence pro vpád do Kongresu"
Tohle je lež, nic takového Trump neřekl, řekl jen, "Buďte slyšet!" Tedy vyzýval k protestům, ne útokům.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sledoval som ten prejav Trumpa po cely cas (niekolko hodin, aj cas nez prisiel). Nikto zucastneny u mikrofonu nepovedal a ani nenaznacil nieco, co by malo navadzat ludi na pachanie skod alebo nemoralnych veci.

Na twitteri v tej dobe tiez nic take nemal.

Skor bolo zaujimave, ze ludia uzuz mali ist a Trump: a este jednu dolezitu vec... a zdrzal ich dalsich 10-15minut.

Potom nastali podivne zaznamy pred Capitolom, kde prichadzajucich pohanali ludia ba dokonca aj security man, ze uz meskaju a maju si pohnut.

Medzitym uz skupiny antifa, blm a parneozbrojenych stupencov Trumpa boli v capitole, kde nejaku zensku zastrelil nejaky straznik. Cast ludi v kapitole sa spravala drsne, no neboli to ti co boli na prejave Trumpa. Cele stado zacalo prichadzat az o 15min po incidente.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zase akorát velkohubě vyhrožuje, stejně už nikoho nezajímá. Nicméně pokud by na soudy skutečně došlo, může mě hřát vědomí, že ať už soud dopadne jak chce, prohraje ten špatnej... :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Trump nemá konzervativní názory, tedy já za ně rasismus, xenofobii, nacionalismus a hulvatství nepovažuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jste dobře zpracovaný. Bohužel přesně tak, jak píšete, se chová druhá strana. Stačí se podívat na rasistické hnutí BLM, nadšeně podporované všemi Demokraty, stačí se podívat, jak jejich čeští ideoví souputníci sprostě a hulvátsky nadávají všem svým odpůrcům včetně vlády a presidenta. A co myslíte xenofobií? To, že Trump nechce živit každým rokem dalších několik set tisíc ekonomicky motivovaných imigrantů? Tak to já v ČR taky ne, sakra. To není žádná xenofobie, to je prostý pud sebezáchovy.

Jste Pirát?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi taky dobře zpracovaný. Spojit BLM a kritiku našeho premiéra a prezidenta, to je taky druh umění - říká se mu propaganda. A ještě do toho nacpi piráty, úkol splněn :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už dlouho se mi nestalo, že bych s Vámi do puntíku souhlasil.
A s tou poslední větou s otazníkem na konci, pokud je mi známo, máte pravdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

---

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když máte nějakou dobrou ideu, a bojujete za ní, časem jí někdo zkusí unést. Tím nekritizuji ideje, tím upozorňuji na běžný vývoj. Stalo se to sociálním hnutím, stalo se to hnutím za svobodu a rovnoprávnost. (Srovnejte evropský a americký význam slova liberál.) I husité původně chtěli spravedlnost a o pár let později už masakrovali Adamity.

Současné zámořské hnutí, co tvrdí, že bojuje za spravedlnost a svobodu už si tím prošlo také a i když zbyla hesla, jsou tam lidé co jen soutěží na koho mohou hlasitě křičet. Bývalý redaktoři novin si stěžují, že museli odejít, protože noví chtěli tlačit ideologii místo pravdy. Ze zajímavých osobností se podívejte třeba Taibiho a Greenwalda.

Není to tak dávno co se s Trumpem fotili černoši a Jenner měl/a radost, že si může vybrat, jaké toalety v hotelu může použít. Pak stačilo, aby poslal politickou korektnost do háje, a najednou noviny píší, že je horší než Hitler.

Existuje důvod, proč v současnosti mají USA nejnižší důvěru v média.
link:https://archive.ph/Nesdv

Biden špinavá politika, Trump špinavá politika, je jen rozdíl, kterého z nich média tlačí jako mesiáše a kterého jako ďábla.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fact checker nebo politický komisař... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A tou ukázkou předpokládám myslíte svůj komentář?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můžete být konkrétnější, s čím nesouhlasíte?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je něco, co jste spíš měl udělat vy v té své "krásné ukázce". Tvrzení o "laboratorním úniku" bez pádných důkazů, když prakticky všechny nové infekce jsou vysledovatelné k zoonotickým přenosům (možná s několika výjimkami s nejasným původem, jako je např. hepatitida C), a když blízký příbuzný současné pandemie -- původní SARS -- byl nakonec po patnácti letech vysledován (https://archive.is/xe8su) do jeskyně kolem patnácti set kilometrů od místa prvních zdokumentovaných případů, vůbec nedává smysl. Nejprve předložte pádné důkazy, že zrovna *tahle* infekce je něčím velmi zvláštní, jinak vás těžko můžu brát vážně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.