CDR.cz - Vybráno z IT

Vytvořte si obří dotykovou plochu s PQ Labs Multi-Touch, třeba v kombinaci s Androidem

a200-frame
Společnost PQ Labs představila dotykový rámec, který promění klasický monitor nebo televizi na dotykem ovládané zařízení. Pokud nemáte počítač, můžete dokonce zkombinovat zařízení s minipočítačem a tím vytvořit z televize megatablet.

Steve Jobs při představení prvního iPhone v roce 2007 řekl, že přece nikdo nechce používat stylus. Pojďme na místo toho ovládat telefon něčím, co dokonale známe, je nám to vlastní již od narození a máme jich celkem deset. Od té doby spatřily světlo světa Windows 8, tablety a smartphony. Všechno moderní je dotykové a zkrátka to v konzumní oblasti funguje. S kvalitní optimalizací pak mohou vzniknout opravdu zajímavé projekty a přístroje. Na jeden takový se dnes podíváme.

Laboratoře PQ Labs nyní nabízí dotykový rámeček o velikostech 32 - 65 palců, který můžete připevnit k libovolné alespoň podobně velké obrazovce a obohatit tak uživatele o možnost dotykového ovládání. Nový PQ Labs Multi-Touch G4 přichází v balení s rámečkem a speciálním krycím sklem a údajně dosahuje mnohem kratších reakčních časů než verze G3. Sestavení by mělo být otázkou pár minut, stačí pospojovat rámec a upevnit jej šroubky. Posuďte sami.

Opravdový požitek si dovedu představit při práci na dotykových systémech typu Windows 8. Celá sranda je sice trochu dražší (v přepočtu stojí nejlevnejší verze necelých 10 000 CZK, nejdražší pak cca 18 000 CZK), ale na druhou stranu pokud potřebujete dotyk někde jinde, není nic jednoduššího, než celý rámeček sebrat a připojit si jej jinam.

Popravdě nevím, kdo by využil 65 palců, leda na nějaké okázalé firemní prezentace nebo na informační tabuli do supermarketu, ale i takovou možnost zákazník má. Stejně tak trochu podivně mi zněly komentáře pod produktovými videi, které doporučují použití s projektorem.

Android mini PC zachraňuje situaci

Pokud vám microsoftí Modern UI Style nevoní, můžete využít toto zařízení například v kombinaci s androidím řešením přímo na míru od PQ Labs - iStick A200. Toto mini PC oplývá dvoujádrovým procesorem na frekvenci 1,6 GHz s HyperSpeedem a čtyřjádrovou grafickou kartou Mali 400. Na základním 4GB disku sedí Android 4.1, kterého uvidíte v maximálním rozlišení 1920 x 1080 (tedy FullHD). Připojíte k němu přes USB právě výše zmiňovaný rámeček spolu s myší a klávesnicí. iStick dostanete již "rootnutý". S monitorem/televizí zařízení propojíte HDMI kabelem a zábava může začít.

istick

Pro lepší představu můžeme srovnat rozměry zařízení s minipočítačem MK802, kterému jsme se hojně věnovali. V akci na Androidu běží celý set celkem svižně, vaše televize se opravdu může proměnit v obří tablet s Androidem. Zařízení stojí $79, tedy cca 1500 Kč.

Koncept dotykového přenosného rámečku mi přijde dost povedený, pokud však příliš nevyužijete dotykové ovládání systému, je to poměrně drahá záležitost. Na závěr zmíním jednu zajímavost - výrobce uvádí, že celý rámeček je vodotěsný, dokonce tuto vlastnost vehementně předvádí v akváriu. Takže pokud potřebujete do sprchy na vaše vodotěsné LCD funkci dotyků, konečně přišel na trh vhodný kandidát. ;)

Na závěr přidáváme pár technických detailů ohledně iStick A200:

Procesor
ARM (Cortex-A9), dvoujádrový, 1,6 GHz (HyperSpeed)
GPU
Core Mali 400
Paměť
2 GB DRAM
Operační systém
Android 4.1 Jelly Bean
Úložiště
4 GB (možnost rozšíření o TF kartu až o velikosti 32 GB)
USB podpora
PQ Labs Multi-Touch Screen
USB/bezdrátová klávesnice a myš
USB HUB/USB Hard drive
Rozlišení
1080p FullHD (1920x1080)
Rozhraní
HDMI
USB Host
Mini USB/USB OTG
Napájení
DC 5V/2A
Rozměry
98 x 37,5 x 15,5 mm
Váha
40 gramů

 

Zdroje: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vytvořte si obří dotykovou plochu s PQ Labs Multi-Touch, třeba v kombinaci s Androidem

Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 18:01 | HEC | No a pak si vám sedne na obrazovku moucha a začne...
Středa, 20 Únor 2013 - 13:18 | Jan Machacek | Mno ja nevim, zajimave mi to neprijde ani trochu...
Středa, 20 Únor 2013 - 09:08 | AndyF1 | Zaujimave ale zatial prilis drahe. Vyrobci TV by...

Zobrazit diskusi