CDR.cz - Vybráno z IT

Dračák třetího milénia: Využijte starou televizi jako herní podložku

Dračí doupě je společenská fantasy hra, kterou v našich končinách popularizovalo nakladatelství Altar v roce 1990. V průběhu let se dočkala několika obměn pravidel, která si beztak většina hráčů přizpůsobila. Ke hraní stačí jen prořízlá pusa, povaha nerda, papír a tužka. Co ale přidat televizi?

(zdroj obrázku: comixzone)

Dračí doupě je dodnes mnohými považováno za jednu z nejlepších společenských aktivit, která předčí tradiční počítačové či deskové hry. Hlavní důraz je zde kladen především na fantazii, role-playing (hraní rolí), kreativitu a týmové hraní několika přátel u jednoho stolu. Příběh hry vždy utváříl tzv. Pán Jeskyně (PJ), který vypráví děj, tvoří příběh hry, rozhoduje o osudu postav a utváří mapy, na kterých se hrdinové střetávají se zrůdami v lítých soubojích. 

Jelikož během hraní je zásadní pozice jednotlivých postaviček a do soubojů byl vtažen i taktický prvek, většinou se snaží hráči svůj zážitek nějak opepřit herními deskami. V herních karetních klubech proto nalezneme často stoly s kulečníkovým potahem, který slouží k rozestavování figurek, rekvizit a dalších objektů. Žijeme ale v době digitální, tak co přemístit i herní desku na obrazovky?

Fanoušek vystupující pod profilem Dynamic Dungeons se zhostil této vize a vytvořil animovaná pozadí, se čtvercovými či hexagonovými políčky k rozmisťování a počítání pohybových akcí. Pozadí jsou ve formě obyčejných videí o stopáži několika desítek minut. Pán Jeskyně je může využít k bitvám na moři, na pláni, při dobývání hradu, na louce, v lesích a podobně. Přes plochu létají ptáci, stromy šustí, vlny burácejí, a to včetně zvukových efektů.

Videa jsou o rozlišení 1920x1080 ve formátu MP4. Stačí je spustit na placaté televizní obrazovce, kterou hráči potáhnou plexisklem proti poškrábání a možnosti kreslení fixem. Na jednotlivé čtverečky či hexagony pak mohou stavět své či cizí figurky nebo objekty. Televizi pak stačí jenom položit horizontálně na stůl, aby vytvořila hrací plochu. Alternativou místo televize může být projektor. Zážitek  bude v obou případech úplně o něčem jiném než při hraní na zeleném stole. 

Herní podklady prodává grafik skrze komunitní portál Patreon, kde si získal pozornost 836 hráčů. Prodeje i takto malé skupině mu vydělávají zhruba 3 445 dolarů za každou vydanou animovanou mapu. Každý měsíc se jeho portfolio rozšiřuje o několik kousků, o rozmanitost a využitelnost pro každou herní příležitost je tak postaráno.

Hráli jste někdy v minulosti české Dračí doupě nebo americké Dungeons & Dragons? Hrajete ještě?

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Dračák třetího milénia: Využijte starou televizi jako herní podložku

Úterý, 5 Červen 2018 - 11:49 | urban | DrD je moje srdcovka :-) Hrat jsem to zacal s...
Úterý, 5 Červen 2018 - 07:55 | Kert | Jo mladej, to už dávno ne. Takovýhle telky maji...
Pondělí, 4 Červen 2018 - 21:29 | junk mail | Je to moc pěkný... ale hra se může lehce stát...
Pondělí, 4 Červen 2018 - 18:46 | WIFT | Sorryjako, pod pojmem stará televize si...

Zobrazit diskusi