CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Drone Dome: Izrael úspěšně otestoval mobilní laserové dělo

super

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

skoda ze neuvadeji vykon laseru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Beztak by to byly lži :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je je to je toho zničily par hračkodronu :) to umím taky :))) nemusím mít k tomu hračku za xyz milionu ! no chtěl bych vidět to jeji laser dělo jak ničí profi dron které mám odrazivý natěr nebo material :))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dron s odrazivým nátěrem (tj. velmi snadno zaměřitelný) by bylo o to snazší zničit.

Navíc právě o ochranu před zbraní typu „hračkodron“ s přilepeným granátem tady jde, protože teroristi používají zhruba tohle.
(To je asi jako s jejich protiraketovým dělem: Nemusí to sestřelit Topol-M, oni potřebují sestřelit Kassám, tj. v podstatě trubku naplněnou hnojivem.)

„to umím taky“

Super, tak postavte zbraň schopnou spolehlivě zaměřit a rušit dron na 5 km a sestřelit ho na 2,5 km, udělejte předváděčku a dolary se pohrnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

píšete "chtěl bych vidět to jeji laser dělo jak ničí profi dron které mám odrazivý natěr nebo material :))))" ale tam je to napsáno,že první se snaží zarušit komunikaci a pokud to nejde tak použije laser. Takže by jste chtěl viďet vlastně jiné zařízení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak zarušít pasmo není problem :) a ten člověk co ovlada dron si ani neškrtne :) ale problem nastavám že většina dražší hraček má najkou "inteligenci" takže bud dokaží se samy vratit na místo vzletu nebo samy přistanou v připadě straty signalu :) a fakt není problem dron dopředu napramovat aby letěl kam má , takže je to nekonečný boj kdo z koho
problém leaseru je výkon a dosah ! a rychlost z jakou dokaže propálit skelet dronu/letadla atd ! si to vyskoušej sam kup si na ebay "leaser" z výkonem 10 watu pak si kup z výkonem 100 watu a mužeš pak testovat provrchy jaky a z jakou barvou se dříve propali :) černy povrch se propali rychle , ale bílý velice pomalu , najblběji se propaluje povrch drsny z vysokou odrazivostí nebo rozptylem , a co se týká pruhledných věci tak je problem hlavně nedostatečný výkon leaseru , takže když dron bude mít "obal" vyrobený v prohledného plastu tak bude problem z nedostatečným výkonem leaseru ,ono je sice hezky že převedly jak propaluji dorny ale v realu to nebude tak jednoduché :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pokud vím tak inteligenci pro navedení na cíl v zarušeném pásmu mají rakety že pokračují do předpokládaného cíle,ale už přesnost prudce klesá. Drony pokud vím tak se vrátí podle gps, jo ouha gps je zarušená,tak ještě že mám inerciální navigaci,sakra nemám,nejsem raketa. Ještě že si udělal cestičku z drobečků. A pro "kozomrda" teroristu, není lepší věc když se dron i s bombou vrací z5. A když jsou tak zběhlí v programování že si upraví jejich firmware,proto používají drony pro debily s kterými umí létat i díte? Když už tu davno byli RC letadla a vrtulníky? A to pro ně je přeci hračka létat s tímto. A tam jsou dosahy 5km detekce, 2,5km dosah laseru. Unese tak velkou bombu která zhruba vybuchne 3km od cíle když je dron donucen sednout a bomba vybuchnout?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co je „leaser“, a nevím, jak je výkon 10-100 W relevantní k té zbrani.
(I když je asi pravda, že 10W laser by byl dobrý maximálně kdyby na drona chtěli gravírovat.)

„takže když dron bude mít "obal" vyrobený v prohledného plastu“
…tak půjde k zemi daleko rychleji, protože laser ušetří čas s propalováním obalu a projde rovnou na komponenty uvnitř.

„ale v realu to nebude tak jednoduché“
No, já jsem hlavně skeptický když diskusní teoretici píší příspěvky typu „ti vědci a inženýři jsou úplní dementi, já bych to udělal daleko líp“.
(V tomhle případě navíc když až na ten laser jde o reálně vyráběný a používaný produkt.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to tomas-marny_1_2_3_4: nepotřebuješ ani GPS ani glonas a už vubec ne cestu z drobečku :) navíc FW se nemusí hackovat proč taky když to umí už od výroby :)
na navrat dronu ti stačí aby mněl kameru a podle ni se řídil :) (jina cenová liga ) a kolem a kolem ani tu kameru nepotřebuješ stačí aby si "dron" pamatoval cestu jakou letěl a akorát ji otočil spětně (je jasné že tohle už by chtělo lepší vybaveni dronu ale v dnešní době něni problem )
vše je o penězích !

to IT Joker:
hh nepočítaš z rozptylem laseru např v pruhledném plexi atd, ono to má více faktoru aby byl laser učiny resp aby třeba do 5 sec zničil dron
navíc pořát nikde neni řečeno o jaky typ laseru se jedna ?

to že je něco v naších českých podminkách scifi ,neznamemá že jinde to je problem :) vše je o penězich !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jde viděť že se nedomluvíme,já nejsem fanda to takovýchto "dle mě nesmyslů" ale asi jste to špatně pochopil,oni vyrobili protiopatření proti aktuální hrozbě, ied "levný dron s bombou na sobě". A vy by jste chtěl zařízení, které umí ničit drony za stovky tisíc dolarů,takže věc která se tam nikdy neobjeví

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí dát na dron zrcátko a operátor dronu může dělat prasátka zpět na obsluhu systému :-D
Nebo zapnout "vzdálené dobíjení" baterie dronu :-)

Pěkný je taky střih mezi zničením každého ze tří dronů... takže obsluha systému zaměřuje vždy jen jeden cíl, pak se "ladí" na další...
- Tři drony jsou o ničem, poletí jich rovnou stovka, takže by bylo potřeba udělat síť/mříž/plot/zeď z těchto laserů, aby při jejím proletění rovnou padaly na zem jak hrušky... a nic nezaměřovat.

Dokud bude dron řádově levnější než tento proti-systém, tak je to vhodné jen pro jednorázové akce.
- Třeba jako občasná ochrana civilního letiště proti jednomu dronu za rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by ten systém musel být levnější než dron?
Stačí když náklady na výstřel (resp. zničení dronu) budou ideálně levnější než ten dron, v horším případě alespoň levnější než škody způsobené útokem toho dronu.

Ostatně viz Iron Dome, kde sestřelení rakety stojí mnohem víc než ty rakety co na ně Palestinci střílejí.
(Proto se taky Izraelci zajímají o ty lasery, kde jsou náklady na výstřel daleko nižší; Ale při rozhodnutí o sestřelení nehraje takovou roli cena útočící rakety/dronu, jako možné škody, které může napáchat.)

Jinak dělat na obloze síť ze stovek výkonných laserů by fungovalo leda tak ve filmu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že vždy musí sejmout tak drahé drony. Jakekoli testování vždy odnesou DJI. Asi na ně nají pifku.
Jo a teorie o tom že dron bude pokračovat k cíli je hodně přitažená.
GPS - zarušeno. 5,8 a 2,4 zarušeno. Tudíž nemáš pozici a FPV taky nejde. A buď stojíš nebo padáš. Pravda zarušit na tak velký okruh GPS má své nevýhody a chce to výkon.

P.S. totojane ty jsi původem ze slovenska?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.