CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Elon dokončuje Mechazillu, za dva měsíce bude chytat Super Heavy ze vzduchu

Škoda, že velké mko ukázalo jen animaci (asi tak padesátou v řadě). Stačilo by jen vidět ramena v akci, jak se otvírají a zavírají, aby mOvce mohly vidět, že rychlost pohybu v animaci a v realitě se diametrálně liší :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tobě Elon ukrad přítelkyni, nebo proč na něj máš takovou pifku? To není první tvůj výblitek v podobném duchu. Já ho sice nijak nemusím, jeho produkty si nekupuju (zatím), ale co předvádíš ty, to už je obsese.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

výblitek je tvoje reakce. Můj komentář má naopak smysl. Většina mOvcí si totiž myslí, že zachytávání tak hmotných a rozměrných těles je snadné, protože to snadně vypadá na animaci. Jenže v realitě se tak hmotné objekty prostě tak rychle pohybovat nemohou. To znamená, že by tam ten penis musel motoricky velmi přesně (odchylka v dm) viset podstatně déle než na animaci. A to i mnohé mOvce ví, že nejde. Tím by jim docvaklo, že to je celé podvod (v podstatě celý projekt BFR, ale "Mechazilla zachytávající FBR" specificky). Samozřejmě, nakonec se z Mechazilly stane obyčejný jeřáb, co bude skládat ty dva nerezy na sebe. Ale mOvce stále věří, že to bude dle Muskovy animace.

Mimochodem, ani tak nemám problém s Muskem, to je prostě jen zdatný podvodník. Problém mám s jeho stádem mOvcí. Stejný "problém" jsem měl s Jobsem kvůli iOvcím.

Samozřejmě škodná jsou ty ovce. Ne ti dva šejdíři. Ale strefovat se musíš i do nich.

edit:
jinak takový osobní atak na věcný komentář bych čekal od zdejších proslulých hovad. Od moderátora to je takové divné.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si že nemáš pravdu, po mechanické stránce mohou být klepeta pneumatická, tedy se dokáží zavřít během dvou vteřin.
Oni nedělají žádný stisk, jen se dotlačí na plášť rakety, a na ně se raketa pak pověsí a tam je pak potřeba ta síla materiálu.
Je to ten samý princip, jako když držíš ve dvou psrtech vidličku na svislo, kdy ji musíš silně tisknout, nebo jí tam dáš obráceně jen tím širším nad prsty a pak ji nemusíš mít vůbec stisklou mezi prsty.
Na tomhle principu to podle mě bude fungovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě, aby jsi přestal s analogiemi, které ještě tvůj selský rozum umí uchopit, protože ty zde těžce selhávají. Tady jde prostě o to, že každé rameno bude mít desítky tun. To znamená velké momenty setrvačnosti. Viděl jsi někdy obří jeřáby? Máš dojem, že se pohybují pomalu proto, že to jeřábníky takhle pomalu baví?

Na videu ramena cvakla z trojnásobku na jednonásobek průměru SH za 2 vteřiny, to je zhruba 4,5 m/s na rameno v jeho střední části a 9 m/s2 zrychlení a zpomalení dtto.
Nejrychlejší masivní robot co znám dokáže s 2,5 tunami cvičit rychlostí 2,7 m/s v první ose (nejrychlejší).

Ovšem to nic není, v následujících snímcích se celé rameno vychýlí za 2 sekundy o cca 45 stupňů i s 200 tun (hodně optimistické, reálné číslo bude dvojnásobek, zejména kvůli nerezu) těžkým SH, jehož moment setrvačnosti má působiště hlavně v oblasti motorů (v danou chvíli absolutně nejtěžší část) a působící na páce nějakých 60ti metrů. Opět, výše uvedený motor zvládá na první ose 20 stupňů za sekundu, ovšem ne s 100 tunami na 60 metrů dlouhé "tyči".

No a nakonec máme sjezd celého komplexu o 40 metrů opět za cca 2 sekundy. Ten je sice ze všech tří pohybů nejvíce blízko realitě, ale přemýšlím jaký portálový jeřáb nebo výtah dává 20 m/s se stovkami tun hmotnosti. Asi žádný. (Pro zajímavost, výtahy s nosností 40 tun na letadlových lodích, kde rychlost je jejich podstatná deviza, se pohybují rychlostí 1,5 m/s).

V reálu všechny z videa odečtené časové hodnoty přenásob bulharskou konstantou 10 a dostaneš reálnější video. Jenže to pak znamená to, co už asi tušíš, SH by tam musel motoricky viset cca desítky sekund, než ho ramena podepřou. A to samozřejmě přesně (plus mínus pár dm).

Prostě Mechazilla je v podstatě jen robotický jeřáb. A pokud přistoupíme na hru, že SH poletí a bude přistávat, tak přistane na plochu vedle věže, kde ji Mecha uchopí a dá na ten servisní/startovací podstavec a pak na ní postaví SS, která přistane na stejném místě jako původně SH. Pokud se minou o více metrů, než pokryje Mecha, tak to bude blbý :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A tady je i video z reálného pohybu

https://vtm.zive.cz/clanky/spacex-hodla-obsluhovat-rakety-starship-a-stu...

je to sice prvotní testování, takže se to hýbe pomaleji, než to bude reálně schopno, ale dává to jasně za pravdu mně.

A mínuskujícím mOvcím může leda tak prasknout žilka ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.