CDR.cz - Vybráno z IT

Koncept jednoduchého upgradu: EOMA-68 jako vyměnitelný výkonný modul počítače či tabletu

EOMA-68 - úvodní foto
Rhombus-Tech představuje tuto miniaturní dokovací desku s CPU, která by se v budoucnu mohla stát výpočetní jednotkou v mnoha zařízeních. Místo koupě nového počítače ji pak prostě vyměníte za výkonnější.

Miniaturizace je asi to nejvhodnější slovo, které charakterizuje trend dnešní doby. Takřka ve všech oblastech výpočetní techniky se tedy setkáváme se stále menšími zařízeními a hardwarem, který je v nich ukryt. V konečném důsledku tedy není žádný velký problém vyrobit miniaturní desku, na níž se nachází hlavní výpočetní jednotka – výkonný procesor s integrovaným grafickým čipem, operační pamětí a dalším nezbytným hardwarem pro chod plnohodnotného počítače. Jedním z mnoha příkladů může být asi nejznámější miniaturní počítač – deska Raspberry Pi.

Vývojáři z Rhombus-Tech přišli ale s konceptem, který by mohl být opravdovou hudbou budoucnosti. Vytvořili totiž miniaturní dokovací desku, která nemá například oproti Raspberry Pi žádný konektor napájení a o veškerou konektivitu mezi ní a počítačem se stará právě dokovací konektor na jedné její straně - dá se tak přirovnat ke kartě PCMCIA. Díky malým rozměrům by se mohla stát jakýmsi vkladatelným modulem, který se postará o pohon vašich zařízení, ať už se jedná o notebook, konzoli, tablet, set-top-box či stolní počítač.

EOMA-68 - img1
Na obrázku je vidět i audio konektor, který by měl být později na desce také

Pokud si v dnešní době kupujete jedno z výše zmíněných zařízení, nejspíše rovnou počítáte s tím, že ho za pár let vyměníte za nějaké výkonnější. Právě tomu by ale mohl tento modul předejít. Jeho koncept má totiž vizi, že by se v budoucnu vyráběla různá zařízení poháněna jednotným hardwarem - touto deskou - a pokud vám už její výkon nebude stačit, jednoduše ji vyměníte za výkonnější. Nemusíte tedy kupovat zcela nový notebook, pouze upgradujete jeho výpočetní jednotku a používat ho můžete dalších několik let. (Samozřejmě za předpokladu, že vám vyhovuje jeho ostatní výbava, jako je například kapacita akumulátoru či rozlišení obrazovky). No nezní to skvěle?

Tomuto modulu musí být samozřejmě přizpůsobená i samotná zařízení, ve kterých bude použit, a jelikož je to zcela nový koncept, žádné takové zatím na trhu nenalezneme. Jedním z prvních, které s modulem experimentuje a jehož výroby bychom se mohli dočkat, je sedmipalcový tablet Vivaldi „Flying Squirrel“, který je postaven na Linuxu s prostředím KDE.

EOMA-68 - img2

A jaký má vlastně EOMA-68 výpočetní výkon? Do této doby pracovali vývojáři Rhombus-Tech na desce s ARM procesorem Allwinner A10 Cortex-A8. Podle dostupných informací už je ale ve vývoji výkonnější typ s dvoujádrovým procesorem Allwinner A20 Cortex-A7 a dvoujádrovým grafickým čipem Mali 400. Oba procesory A10 i A20 jsou mezi sebou kompatibilní a k vytvoření výkonnější verze tedy nebylo potřeba obměnit zbývající části hardwaru na desce. Výrobce ale také uvažuje nad ještě výkonnějším modulem se čtyřjádrovým procesorem Allwinner A31 – ten už kompatibilní není a modul tedy musí být upraven.

Samotná deska vlastní kromě křemíkových čipů také trojici konektorů na protější straně od toho dokovacího. Patří mezi ně MicroHDMI, MicroUSB port a slot na paměťovou kartu MicroSD. Podporovat by měla linuxové distribuce a rovněž i Android.

Jelikož zatím nenalezneme žádné zařízení, ve kterém bychom mohli tento modul použít, začal výrobce pracovat na dodatečné desce s dokem a několika rozšiřujícími konektory – eSATA pro připojení externího disku, ethernetová zdířka pro internet, velké USB 2.0, napájecí konektor na 5 V a také piny GPIO. S její pomocí už dokážeme připojit napájení i přídavné periferie a tím tedy můžeme pracovat s počítačem na desce bez vložení do konkrétního zařízení. Toto rozšíření je zatím ve fázi vývoje a tak jsou dostupné pouze renderované snímky.

EOMA-68 - img3EOMA-68 - img4

Zda-li se výrobcům elektroniky tento koncept zalíbí a začnou pro něj svá zařízení vyrábět, je zatím otázkou času. Samozřejmě se tak stát ale i nemusí (bohužel asi víc pravděpodobné vzhledem ke konzumnímu způsobu výroby). Pro nás je to ale výborná koncepce toho, kam by mohla budoucnost "počítačů" směřovat. Vize, že bychom místo koupě nového zařízení po několika letech pouze vyměnili jeho výpočetní jednotku za výkonnější a vše ostatní by nám zůstalo, je rozhodně inspirativní.

Jak se tento koncept líbí vám? Myslíte, že má šanci se prosadit? Uvítáme vaše názory v komentářích pod článkem.

Tagy: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Koncept jednoduchého upgradu: EOMA-68 jako vyměnitelný výkonný modul počítače či tabletu

Středa, 3 Červenec 2013 - 18:22 | Alexandra Stanovska | Momentálne je trend použiť a vyhodiť celé...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 16:37 | Tomáš Bohuněk | To jo, ale do mobilu... Jako smysl to nemá -...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 08:39 | AndyF1 | Na bezne vyuzitie kde staci aj 1-2 jadrovy...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 08:34 | AndyF1 | Ani nie, skor opacne. Stale rovnaky HW chip riesi...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 01:06 | Richelieu Home | Pomalu to speje k cipum jako ve star treku, kde...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 21:10 | Pety | Máš pravdu, samozřejmě. Jan bych si dovolil...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 21:06 | BTJ | Ta deska by se dala shrnout: je to male, je to...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 17:53 | Tomáš Bohuněk | Většina lidí maximum nepotřebovala nikdy. Spíš...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 17:27 | Magy357 | to zalezi od toho, ako sa clovek o dany notas...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 17:23 | Pety | Jenže dneska jsme v časech, kdy většina lidí už...

Zobrazit diskusi