CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Koncept jednoduchého upgradu: EOMA-68 jako vyměnitelný výkonný modul počítače či tabletu

Obávám se, že po letech do otřískaného, špinavého krámu nebo do něčeho s vypáčenými panty a zastaralým rozlišením budu jen těžko kupovat novější procesor, paměť, grafiku... tedy 1/2 až 2/3 ceny nového přístroje.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

to zalezi od toho, ako sa clovek o dany notas stara. Ja mam svoj Dell Studio 1555 uz viac ako tri roky a v podstate nemá ziadne rozbite panty ani ine nefunkcne casti, braniace v riadnom pouzivani. To, ze je sem/tam osuchany a poskriabany mi absolutne nevadi, nepouzivam totiz notas na prezentaciu vlastneho ega.
Nejakymi upravami uz presiel a spomeniem len tie najdolezitejsie:
Displej - vymeneny z povodneho z WXGA na WUXGA z vlastnej iniciativy (pre radost z kutilstva), nie pretoze by bol ten povodny zastaraly, alebo to vyzadovala doba. Bootovaci disk je tam SSD, opticku mechaniku som vyhodil uz davno a nahradil 1TB hdd. Pamet ostala 4GB, ale rozsirenie na 8GB je otazkou par sekund. Akurat ten procak by uz chcelo trosku lepsi, ale zatial staci aj to co je. Hoci prave takyto modularny system by to poriesil a predlzil zivotnost notasu o peknych par mesiacov az rokov. Kazdopadne - ak sa s notasom nic nestane, tak mi dufam (klopem na drevo) posluzi este mozno aj dalsie dva-tri roky. ;)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy nevíte, co bude, a proto se vyplatí držet se v mainstreamu, a upgradovat častěji. Je to sice dražší (byť 1x ročně 10K se nezdá být tak hrozné, jako 40K jednou za 5 let, protože "40K najednou je hodně"), ale stále máte aktuální technologie a ze svých peněz těžíte maximum. Platí to v počítačích i v tabletech.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Jenže dneska jsme v časech, kdy většina lidí už to maximum nepotřebuje...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Většina lidí maximum nepotřebovala nikdy.
Spíš jsi chtěl říct, že mainstream je dnes již plně dostačující.. No řekněme že pro běžné užití ano, ale na hry nikdy nebude dost, a tablety/smartphony tuplem - ty budou mít dost, až se na nich bude dát hrát Crysis... :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, samozřejmě. Jan bych si dovolil skromně podotknout, že popisovaná legrácka asi najde do herních PC cestu jen těžko...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale do mobilu... Jako smysl to nemá - kompy jsou modulární kompletně, a kdo toho využívá... Většinou je lepší koupit celek znovu, případně si můžeš nechat case, ale ten není otlučený a poškrábaný.. A v mobilu si také dovedu představot, že takovýto compute unit by byl celkem drahý oproti ceně nového, nepoškozeného mobilu..

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ta deska by se dala shrnout: je to male, je to univerzalni a hlavne, je to na hovno:)
Tenhle koncept uz davno neplati ani u klasickych PC (trochu mozna jeste u AMD). Navic vyrobci nechcou prodat jedno zarizeni, ktere bude slouzit 10 let, ale kazdy rok prodat nove, cili uz jenom tohle samotne tu desku odsuzuje k nevzniku.
Takovy koncept si dovedu predstavit treba u televize .... jeden rok tam daji schvalne nejaky pomaly smejd, kde smart tv je vse, jen ne smart ... druhy rok tam daji rychlejsi CPU a koupis si novou krabicku, treti rok pridaji nejakou dalsi killer ficuru a tak dale .... dokonce mam pocit, ze to takhle dela LG? Kazdopadne nejde o neco univerzalniho, ale jejich reseni, ktere jim primo generuje zisky ....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pomalu to speje k cipum jako ve star treku, kde kazdej cip dela specifickou praci, jenom se vymenuji a zarizeni zustava stejne.
Isolinear chip

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ani nie, skor opacne. Stale rovnaky HW chip riesi rozne ulohy podla konkretneho SW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na bezne vyuzitie kde staci aj 1-2 jadrovy terajsi ARM je tato modularna koncepcia nezmysel kvoli cene. Ale na nieco narocnejsie by mohlo byt.
Pripomina mi to koncept HDD ked je malo kapacity proste sa prikupi dalsi.
Alebo SLI/CF u graf kariet alebo Blade servery. Vedel by som si predstavit Bigtower case s vela "slotmi" kde by sa dali podla potreby naladovat rozne pridavky ci uz dalsie GK alebo HDD alebo taketo male vypocetne moduly.Vsetky by mali univerzalny konektor aby sa nemusel riesit radic.
NAjlepsie na opticky sposob nech je to jednoduche a lacne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Momentálne je trend použiť a vyhodiť celé zariadenie. Ide to proti výrobcom, ktorí už nevyrábajú zariadenia ktoré si je človek schopný opraviť alebo vymeniť diely. Myšlienka super, ale už resp. ešte nie je doba aby to uspelo.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.