CDR.cz - Vybráno z IT

EU připravuje nová pravidla pro přístup k údajům o automobilech

Zdroj: Shutterstock

Evropská komise se snaží zajistit přístup k cenným údajům o automobilech pro průmyslové skupiny a společnosti. Nicméně, datum dokončení je zatím velká neznámá, což vyvolává obavy průmyslových skupin z nekalé konkurence ze strany amerických a čínských technologických společností, jak uvedl mluvčí Evropské komise.

Automobilový průmysl má významný potenciál v oblasti propojených vozidel a podle poradenské společnosti Fortune Business Insights by tento trh mohl do roku 2030 dosáhnout hodnoty až 400 miliard eur (435 miliard dolarů). Nicméně, konkurence mezi výrobci automobilů a průmyslovými skupinami se zintenzivňuje právě kvůli cenným informacím o jednotlivých vozidlech. Výrobci automobilů se snaží najít nové zdroje příjmů v oblasti softwarových produktů založených na datech a předplacených službách, které zahrnují například sledování jízdních návyků, spotřebu paliva a opotřebení pneumatik.

Vlastnictví údajů o vozidlech však není v současných právních předpisech EU jasně stanoveno, což vede k neshodám mezi výrobci automobilů a ostatními subjekty, kteří se o tyto informace zajímají. Nicméně, mluvčí Evropské komise nedávno uvedl, že Komise pracuje na novém odvětvovém návrhu, který se bude týkat právě údajů ve vozidlech. Tento návrh by měl doplnit aktuální návrh nařízení o datech, který byl zveřejněn v únoru 2022, jak potvrdil mluvčí ve své zprávě pro agenturu Reuters.

Zdroj: Shutterstock

V této fázi proto není možné přesně určit obsah konečného posouzení a harmonogram přijetí nových pravidel. Minulý týden se skupiny poskytující automobilové služby zaměřily na zvyšování tlaku na Evropskou komisi, aby předložila legislativní návrh týkající se vlastnictví a přístupu k údajům o automobilech. Tyto skupiny tvrdí, že americké technologické společnosti, jako například Alphabet, již uzavřely dohody s výrobcem automobilů General Motors a Mercedes Benz, což právem zvyšuje obavy z nekalé konkurence.

Zdroje: 

Diskuse ke článku EU připravuje nová pravidla pro přístup k údajům o automobilech

Žádné komentáře.