CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Evropská unie chce zakázat rozpoznávání obličejů na veřejnosti

No já tam mezi řádky čtu, že je to chtějí zakázat pro nevládní aktivity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by nanejvýš žádoucí, pokud by takový zákaz existoval (já bych teda zakázal ty kamery celkově, až na drobné výjimky, hlavně ty co patří státnímu aparátu). Já to teda chápu jako zákaz používat AI v kombinaci s kamerami plošně, až na konkrétní stanovené výjimky - třeba to hledání pohřešované osoby. Jasně, nedělám si iluze, že se na to nebude dát napasovat kdeco.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přečti originální článek na engadget. Vadí jim i sociální skóring který si oblíbily banky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to, že ten návrh pochází od orgánů EU, to vypadá překvapivě dobře. Jen tohle trošku smrdí, protože když na to přijde tak se dá pod oblíbený "terorismus" napasovat leccos: "There'd be a few exceptions, including helping authorities find missing children and preventing a "specific, substantial and imminent threat," such as a terrorist attack." Ale asi pořád lepší než nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„já bych teda zakázal ty kamery celkově, až na drobné výjimky, hlavně ty co patří státnímu aparátu“

Já bych naopak zakázal zejména ty co patří státnímu aparátu, protože tyhle věci jsou nejnebezpečnější právě v rukou státního aparátu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem to měl líp formulovat. Myslel jsem to tak, že v první řadě bych zakázal kamery patřící státnímu aparátu. Mimo to (což už jsem explicitně nepsal) bych zakázal i většinu dalších kamer na veřejném prostranství, s vyjímkou kamerových systémů, které nikam nic neukládají nebo to ukládají pouze na omezenou dobu do vlastního úložiště (žádný cloud nebo zálohy do cloudu), ačkoliv to by se blbě prokazovalo. Jenže v dnešní době si lidi bohužel vůbec soukromí neváží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zase kvalita... "
Orgány Evropské unie orientované na ochranu osobních údajů jednohlasně volají po zákazu používání umělé inteligence pro rozpoznávání obličejů na veřejnosti.
...
Regulační orgány Evropské unie zabývající se ochranou osobních údajů se rozhodly, že začnou prosazovat obecné používání umělé inteligence pro rozpoznávání tváří a dalších biometrických údajů na veřejných prostranstvích. "

Tak jak teda, prosazujou ten zákaz nebo ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může klidně platit Obojí? Jedna ruka třeba prosazuje a druhá zakazuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"je totiž nezákonné a nepřijatelné, aby se používala umělá inteligence ke kategorizaci lidí do klastrů podle etnického původu, pohlaví, politické či sexuální orientace nebo jiných typů klasifikace, podle nichž by mohli být lidé diskriminováni"
Eh a já trouba jsem si naivně myslel, že to co jim vadí je špehování lidí....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to pochopil tak, že jim vadí i tohle i ztráta anonymity na veřejnosti. Což mě teda trochu překvapilo, v dnešní prošmírované době.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na hlavně to odůvodnění je blábol. protože to zařazení je už dáno tím, jací ti lidé skutečně jsou. To jestli jsem muž nebo běloch, jestli jsem pygmej či měřím dva metry, či jakou mám barvu vlasů je prostě fakt a nezáleží to na tom jestli to má někdo zapsané v nějaké databázi či nikoli. "Možnost diskriminace" je tudíž dopředu dána něčím jiným a lidi prostě nejsou a doufám že ani nikdy nebudou stejní. Eu by se měla mrknou na díl červeného trpaslíka s názvem Rimmrosvět...
EU bz se měla snažit bránit vyvyšování či ponižování některých skupin lidí nad druhými a nikoli v jejich rozlišování jako takovém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to já jsem už desítky let napřed. Lidi na ulici nepoznávám naprosto pravidelně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.