CDR.cz - Vybráno z IT

Evropský parlament schválil návrh zákona o digitálních službách a cílené reklamě

Evropští poslanci minulý týden ve čtvrtek schválili na plenárním zasedání Evropského parlamentu svůj návrh zákona o digitálních službách, který má především pomoci donutit velké technologické společnosti, aby nepoužívali cílenou reklamu na základě některých citlivých osobních údajů.

Zdroj

Minulý týden na svém plenárním zasedání odhlasoval Evropský parlament schválení svého původního návrhu zákona o digitálních službách (Digital Services Act, DSA), jehož cílem je omezit invazivní reklamní praktiky. Původní směrnice, která tento problém řeší, je 22 let stará a jedná se o směrnici o elektronickém obchodu.

Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí a proměňuje trh, usoudila Evropská komise, že je zapotřebí přijít s nějakým aktuálním řešením. Proto také na konci roku 2020 přednesla svůj návrh zákona o digitálních službách. Teprve nyní dostal Evropský parlament možnost se k novému zákonu vyjádřit, aby následně mohl svůj návrh porovnat s návrhem Evropské komise a také s jednotlivými členskými státy. Z těchto jednání by pak měla vzejít finální verze nového zákona.

Zdroj

Původní směrnice z roku 2020 měla být téměř jedinou zbraní proti velkým technologickým společnostem, jako je Google, Amazon či Meta a donutit je chránit citlivé informace o sexuální orientaci, rase či náboženství před potřebami cílené reklamy. Navíc tlačí na tyto společnosti, aby umožnili uživatelům odhlásit se ze sledování nebo aby pravidelně odstraňovaly nelegální obsah ze své platformy.

V nově schváleném návrhu zákona o digitálních službách se svou většinou evropští poslanci dohodli na dvou bodech – bude obsahovat zákaz cílených reklam pro minoritní skupiny uživatelů a zákaz cílení reklamy podle barvy pleti. Pokud některá společnost poruší toto nařízení, hrozí ji pokuta, a to až do výše šesti procent z jejich globálních příjmů.

Diskuse ke článku Evropský parlament schválil návrh zákona o digitálních službách a cílené reklamě

Středa, 26 Leden 2022 - 06:10 | Peca | To je poněkud úsměvné, když vezmeme vpotaz že...

Zobrazit diskusi