CDR.cz - Vybráno z IT

Jak řešit CLO či DPH na balíček z Číny a zemích mimo EU?

nepřehlédněte
Předvánoční doba je obdobím, kdy zažívají e-shopy největší nápor. Lidé totiž shání všemožným způsobem dárky pro své blízké, ale díky zdražování se snaží najít daný produkt co možná nejlevněji. To přivádí mnoho zákazníků na čínské e-shopy, kde si do nedávna mohli všichni nakoupit za zlomek ceny a většinou i s dopravou zdarma, bez DPH a bez cla.

Minulý rok přišla změna legislativy a je nutné zaplatit daň z přidané hodnoty za každou zásilku, jejíž hodnota činí pod 22 EUR. Předtím byly tyto drobné nákupy o CLO i DPH osvobozeny. Nutno podotknout drobný detail – tato zásilka musí být zaslána ze země mimo Evropskou unii. U zásilek, jejíž hodnota přesahuje 150 EUR a přichází ze zemí mimo Evropskou unii musí být podáno celní prohlášení a doplaceno clo. 

V případě například AliExpressu, který je pouhým zprostředkovatelem nákupu, byly odeslány jednotlivé položky z jednoho nákupu jako samostatné zásilky, díky čemuž se hodnota nákupu rozdělila do menších částek a zákazník se doplatkům vyhnul. Nově se tak od 1.10.2021 ruší hranice 22 EUR, a tak DPH musí být zaplacena za veškeré zásilky příchozí do České republiky ze zemí mimo Evropskou unii. Navíc se zavádí od stejného data zaplatit i clo, které se odvíjí od výše nákupu:

  • do 22 EUR – platí se pouze DPH, clo se neplatí
  • od 22 EUR do 150 EUR – DPH se platí, clo se neplatí
  • nad 150 EUR – platí se DPH i clo

Každý tak bude muset vyplňovat celní prohlášení, které si buď můžete podat sami, nebo využít služeb některého z přepravců (pravděpodobně Českou poštu), která za určitý poplatek vyřídí vše za vás. Většinou vám pár dní či týdnů po objednání přijde SMS a e-mail od České pošty informující, že existuje zásilka z Číny a že vám Česká pošta nabízí možnost zastupování v případě vyřízení DPH a celních poplatků.

Zároveň je jak v SMS, tak v e-mailu uveden odkaz, po jehož otevření se dostanete do aplikace České pošty, kde vyplníte potřebné kontaktní informace, doplníte chybějící informace o zboží a svěříte vše tomuto přepravci. Ten si za tuto službu účtuje poplatek dle aktuálního sazebníku. Při doručení vaší zásilky dostanete spolu s ní i složenku, ve které bude zaúčtovaný poplatek za zprostředkování služby, DPH a případně i CLO.

Výše zmíněný postup je jednodušší a pohodlnější, ale samozřejmě si musíte připlatit. Existuje však i varianta, že si vše vyřídíte zcela sami, což je samozřejmě daleko složitější. Týká se to těch zákazníků, jejichž zboží dopravuje Česká pošta a zároveň hodnota jejich zboží nepřesahuje 150 EUR.

Jak vyřídit celní prohlášení sám? 

Celní prohlášení se podává pomocí nové aplikace eCeP a můžete ho podat ještě před samotným doručením zásilky do Čech. V praxi tak můžete učinit hnedka poté, co obdržíte podací číslo zásilky. Budete k tomu potřebovat Datovou schránku či e-identitu. Nejdříve se ale musíte ujistit, že máte pečlivě připraveny veškeré informace vyjmenované níže:

  1. Zajistěte si správný a funkční způsob identifikace
  2. Po otevření webové aplikace kliknete na „Vytvoření celního prohlášení“ a „Přejít do aplikace“
  3. Zde ověříte svoji totožnost pomocí přihlašovacích údajů do datové schránky pro fyzické osoby
  4. Po odsouhlasení všech podmínek budete přesměrováni přímo do aplikace
  5. Máte k dispozici všechny potřebné informace o vaší zásilce
  6. Jako první musíte ověřit samotnou existenci zásilky, proto musíte v tomto kroku vybrat dopravní společnost (Českou poštu) a zadat číslo zásilky a kliknete na tlačítko „ověření zásilky u dopravce“
  7. Poté můžete přejít na další krok, kde zkrátka vyplníte všechny požadované údaje o zásilce a hlavně ty označené hvězdičkou
  8. Nespleťte si pojmy: Deklarant – kdo podává celní prohlášení, Dovozce = příjemce, Odesílatel = prodávající
  9. V dalším kroku musíte potvrdit, že jste jak deklarantem, tak dovozcem
  10. Poté jen vyjmenujete jednotlivé položky v zásilce

Pokud předchozí kroky zvládnete bez problému, stačí jen zobrazit shrnutí celního prohlášení a následně jen kliknout na „Odeslat data a podat celní prohlášení“. Do e-mailu vám přijde potvrzení a shrnutí celého prohlášení. V případě, že Celní správa ověří a schválí vaše prohlášení, obdržíte do aplikace cPortálu veškeré potřebné informace k platbě DPH vyměřené k vaší zásilce.

Jde to i zadarmo

Na začátku jsme psali, že DPH a clo se týká zboží dovezeného ze zemí mimo Evropskou unii. Této věty se chytli provozovatelé velkých e-shopů, jako je Aliexpress či Wish a vystavěli si ohromné sklady a překladiště v různých evropských zemích, například v Polsku či Německu. I když se tedy jedná o čínský obchod, samotné zboží k vám neputuje z Číny, ale z evropského skladu, a tudíž se na vás povinnost platit DPH a clo nevztahuje. Navíc k vám díky tomuto kroku zboží doputuje většinou daleko dříve. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Jak řešit CLO či DPH na balíček z Číny a zemích mimo EU?

Neděle, 13 Listopad 2022 - 16:08 | to-toto | S umeleckym elektrikarem ZOGem debilem se nebav...
Neděle, 13 Listopad 2022 - 16:05 | to-toto | Abych to shrnul. NEFUNGUJE TO! CP si dela...
Sobota, 29 Říjen 2022 - 15:14 | DRK | Není tomu tak. Skutečně jsem si zjistil proč to...
Sobota, 29 Říjen 2022 - 11:03 | Zog Zogothowics | Zkus na to kupříkladu vůbec nereagovat a balíček...
Pátek, 28 Říjen 2022 - 13:51 | DRK | Tak až po mně zas budou chtít informace pro...
Pátek, 28 Říjen 2022 - 11:32 | Zog Zogothowics | IOSS neřeši prodejce ale ali, přečti si směrnici...
Pátek, 28 Říjen 2022 - 11:24 | DRK | To poslední tvrzení mimochodem není pravda. Už se...
Čtvrtek, 27 Říjen 2022 - 12:45 | Zog Zogothowics | Prosím? Já že jsem vytáhl rok starý článek? Ne...
Čtvrtek, 27 Říjen 2022 - 11:40 | David | Takze vytahnes rok stary clanek, poradne si ho...
Čtvrtek, 27 Říjen 2022 - 11:38 | Zog Zogothowics | Právě proto píšu pokud si nedal poště souhlas. V...

Zobrazit diskusi