CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Jak řešit CLO či DPH na balíček z Číny a zemích mimo EU?

Úplně nejjednodušší je zvolit přepravu Aliexpress něco nebo Cainiao něco (Cainiao je dceřinka Ali). Aliexpress za vás odvede DPH, kterou si připočítávají jeho prodejci k ceně, a vyřídí celnici do těch 150 eur transparentně a bez starostí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bych úplně netvrdil, protože Ali to odvede, ale ČP klidně balík doručí na dobírku a chce zaplatit DPH znovu a to i bez plné moci, kterou musí mít ČP pro zastupování podepsanou. A na číslo, které to má řešit se nejde dovolat a na email neodpovídají.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono to funguje tak, že to Ali doveze hromadně do své centrály u Prahy, vyřídí celnici a dál to pošle poštou už z ČR. Dokonce sám od sebe slučuje zásilky na stejného příjemce. Ale musí to holt přepravovat správný přepravce, což je přepravní služba Ali, dceřinka Cainaio.

Ono za vás clo zařídí i DHL, ale za těžké peníze (pošta je proti nim zadarmo - a jejich doprava z Číny taky stojí raketu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsi popsal jeden z druhu dopravy, ale Ali/Cainaio jich používá minimálně 10 + varianty combined delivery.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ano. Vždyť píšu, jakou dopravu musíte zvolit. Nejjistější je AliExpress Standard Shipping.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak to opravdu nefunguje. Jede to do Belgie nebo Maďarska kde si to přebírá čp
Je úplně jedno jakou dopravu zvolíte DPH je prochází připočteno k nákupu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Objednal jsem od zavedení tohoto nesmyslu několik balíčků z ali a všecky došly v pohodě. Často to doveze místo pošty ppl a spol. Nikdy po mně nikdo nic navíc nechtěl. Akorát je to ještě pomalejší než to bylo dosud...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně naše skvělá pošta zásadně žádný email, ani SMS neposílá, protože by mohla náhodou přijít o část prachů, které si připočítá k ceně. Taky je super, že jejich dvě stovky se projeví i na výši DPH, takže hnedle je zásilka dražší o 210,- Kč. To se tahle zničeho nic objeví pošťák u dveří a požaduje prachy, přesto, že jak email, tak telefon je uveden přímo na balíčku. Odmítám zaplatit, posílám zpět, dostanu peníze z Ali, objednávám znovu u jiného prodejce, kde mi to pošlou s Ali přepravou Standard, té se naše slavná pošta dotkne až v hromadné zásilce odeslané z Ústí nad Labem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by moc nepochodili, pokud jim nedám souhlas s vybavením cla tak jim nic nezaplatím, když mi přijde balík tak se prvně musí zeptat jestli ho chci přes ČP proclít a nebo si proclení udělám sám a ne že to bez mého vědomí vše udělají a ještě si za to budou chtít účtovat nějaké poplatky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Oni jsou státní organizace, oni se neptají. Já je prostě posílám do háje, protože odmítám jejich arogantní chování. Ale slušné, ty pošťačka za to nemůže, že má ve vedení drzé spratky. Jsem zvědav, kdy někoho napadne prolobovat, abychom jim museli zaplatit, ať už ten balík převezmeme, nebo ne, jsou toho schopni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela srozumitelny clanek jen bych zduraznil, ze clovek potrebuje e-identitu nebo datovou schranku.

POZOR: Na vlastni vyplneni celniho prohlaseni mate pouze cas mezi odeslanim zasilky a jejim prijetim CP. Ve chvili ji prideli ceske sledovaci cislo, tak uz podali celni prohlaseni a musite jim to zaplatit. Z toho mi plyne, ze pokud ho clovek poda sam, tak oni narazi na stejny problem - vubec jsem s nimi nic neresil a zasilka mi normalne prisla domu.

Nejvetsi sranda byla, ze v zari nikdo nevedel jak spravne vyplnit to celni prohlaseni a nikde k tomu nebyl poradny navod. Zaroven tam byly zjevne technicke problemy. Ceska posta balik znala, ale ecep tvrdil, ze ne. Prehazovali si me jako horky brambor mezi celniky a postou (na oboji jsem volal nekolikrat). Klasicky cesky b.r.d.l. Hodili je do toho a plavte, dokonce jsem dostaval uplne protichudne informace o tom, ve ktere chvili to lze proclit jeste sam a kdy uz to cli CP. Lidi jak na celni poste, tak na celnici byli ochotni, ale to bohuzel nestaci, kdyz selhava system.

Kdyz pominu Aliexpress, se kterym jsem nemel jediny problem, tak zkusenosti s eBay jsou nasledujici:
- eBay z USA - hned od pocatku bez problemu, jen musi dorucovat CP; pokud je celni odbaven v cene zaslani, tak to funguje jako predtim naprosto bez problemu, jen si clovek musel vzdy priplatit, ale to vidi uz pri koupi, kolik to bude celkem
- eBay z UK - prvni dve zasilky katastrofa. Hlavne si pohlidejte, ze vam postacka da doklad o zaplaceni. U jedne ze zasilek jsem celkem rychle vyresil vratku pres eBay (chteji videt doklad o zaplaceni DPH). U druhe, kde mi postacka nedala doklad to uz 4 mesice resim s CP. Ceska posta znala sledovaci cislo, ale neslo podat prohlaseni na (psalo to, ze zasilka neni poste znama). U dalsich zasilek uz to vypada, ze se to stabilizovalo. U treti zasilky to proslo v pohode. Bohuzel i kdyz to ma normalni sledovaci cislo, tak to nekdy dorucuje uplne jina spolecnost.

V pripade, ze se vam podevede podat celni prohlaseni u eBay zasilky (do 150EUR), tak uz se nic neplati.

Dalsi web, ktery to posila "proclene" je jlcpcb.com - dve zasilky, uplne bez problemu. Prislo to nekam do Nemecka, kde to proclili a domu to doslo spedici. DPH se plati stejne jako na Ali, pri platbe za zbozi.

Jsou urcite i dalsi weby, ale ty nemam vyzkousene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Meleš hovadiny pokud jsi nedal nikdy čp souhlas se zastupováním nesmí tě zastupovat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čp stačilo keď si dal raz súhlas, a ona to brala aj pre všetky budúce zásielky. Bolo potrebné písomné zrušenie/odstúpenie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto píšu pokud si nedal poště souhlas. V případě že ano je ho nutno zrušit.
Když je nestandardní doprava tak pošta občas zkouší vám vnutit proclení balíčku v rámci IOSS, stačí na to nereagovat a je normálně doručen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo proboha vytáhnul cca rok starý článek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proboha proč se vytáhla rok stará exprese Čihákovy stupidity.
Vždyť to funguje úplně jinak než ten blbec píše.
Zásilky do 22 eur byla vyjímka která byla zrušena, žádná kategorie zásilek do 22E neexistuje.
Byly zavedeny dvě verze - IOSS import onestop shop. Které umožňují importní odbavení zásilky bez zásahu uživatele přímo u obchodníka.
A skutečný zlatý hřeb blbce Čiháka na závěr
samotné zboží k vám neputuje z Číny, ale z evropského skladu, a tudíž se na vás povinnost platit DPH a clo nevztahuje.
To vážně existuje na planetě dement který si myslí že v tomto případě neplatíte clo a dph?
Bohužel existuje a píše na CDR.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze vytahnes rok stary clanek, poradne si ho neprectes a prekrucujes co se da. Autor nikde nepopisuje, ze by existovali zasilky do 22EUR. Snazi se pouze vyjasnit jak to cele funguje v porovnani s predchozim stavem. A fakt, ze i na poste 120 mi nekteri nerekli spravne informace, byl veci te doby. Ted po roce umi kazdy byt chytry jak radio.

Ja pro zmenu popsal me zkusenosti poplatne te dobe.

Celni prohlaseni se musi podat vzdy a to bud v zastoupeni prepravcem nebo ho vyplnit pres eCep (pouze pro zasilky prepravovane Ceskou postou - pokud se to nezmenilo). Samostrejme je tu vzdy moznost si to proclit sam (tak mozna pro Prazaky a okoli).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prosím?
Já že jsem vytáhl rok starý článek? Ne broučku to byla redakce která ho znovu vytáhla s nulovou sebereflexí a verifikací absurdních bludů v něm napsaných.
Ten kdo si nepřečetl článek jsi byl naopak ty.
zde to máš přímo z čihákovic textu
a právě to srovnání je naprosto zavádějící protože to ve skutečnosti funguje úplně jinak
do 22 EUR – platí se pouze DPH, clo se neplatí
od 22 EUR do 150 EUR – DPH se platí, clo se neplatí
nad 150 EUR – platí se DPH i clo
celní prohlášení u IOSS nákupů uživatel naopak nikdy nepodává protož vše za něj řeší vendor
Jestli ovšem CDR cílí na čtenáře s vašimi znalostmi a intigencí tak je vlastně všechno v pořádku.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To poslední tvrzení mimochodem není pravda. Už se mi stalo asi 3x že jsem to musel za prodejce podat já a v jednom případě mi odmítal poskutnout jeho IOSS a musel jsem ho k tomu donutit přes aliexpress suport... Stává se to v případě, že to ta firma pošle jiným způsobem než obvykle, třeba když se snaží za každou cenu šetřit na poštovném a posílá to někudy přes azerbajdžán a podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IOSS neřeši prodejce ale ali, přečti si směrnici EU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak až po mně zas budou chtít informace pro proclení, protože se prodejce nenamáhal je všchny správně vyplnit tak já je pošlu za tebou ju? ......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus na to kupříkladu vůbec nereagovat a balíček je normálně doručen protože potřebné údaje jsou na něm. Pošta nesmyslně u exotických druhů dopravy požaduje celní údaje na základě údajů o zásilce kterou ještě fyzicky nemá. Vydavatelem ioss je vždy příjemce platby.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není tomu tak. Skutečně jsem si zjistil proč to po mně chtějí (místo nesmyslného hraní si na mrtvého brouka jsem poštu kontaktoval) a zaslali mi i naskenované snímky z toho co poslal obchodník z číny a ty údaje tam prostě nebyly, nebo byly vyplněné chybně.... A fakt nehodlán dobrovolně nechat poštu si pak u zásilky za 50kč nechat vyúčtovat nesmyslných 200kč navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S umeleckym elektrikarem ZOGem debilem se nebav .... to je zdejsi troll ... mne se stalo, ze baterky v hodnote 46Kc poslali pres Tadzikistan (ani jsem nevedel, ze takovy stat existuje), jeste jsem si vyfotil na poste, ze to prelepili ..... no a kdyz to z toho fuckistanu poslali zpatky, ze to mylne poslali, tak CP, hadej co .... chteli pres dve kila za sve sluzby + postovne, tak jsem si to vytiskl a jen z prdele se s nima snazil hadat, podavat reklamace, vyhrozovat soudem .... je jim to u pici .... proste prava se v tomto state nedovolas ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abych to shrnul. NEFUNGUJE TO! CP si dela absolutne co chce. Dokonce jsem jim poslal datovkou explicitne (maji na to nekde formular), ze si nepreji do budoucna zastupovani CP v celnim rizeni. Maji vsechny informace na baliku, maji ze zakona povinnost vas predem informovat, pokud mate datovku, tak datovkou .... prijde balik o zastupovani posty + dve kila + DPH vypocteno podle toho, co v baliku asi tak je, pokud ta informace neni na baliku uvedena. TECKA! Muzete s tim nesouhlasit, ale to je tak asi vsechno, zasilku vam nevydaji. Doporuceny postup je podat reklamaci a zadat penize zpet = NEFUNGUJE TO! Mam asi 3 adresy, kde to posilam, nepomuze vyhrozovani zalobou, poslani faktury nic ... proste tam sedi urednik za tabulkovy plat a je mu to u pici!
A DOKONCE!!!! Kdyz uz vam celni prohlaseni poslou, ze si jej muzete vyplnit sami, tak hadejte co .... podarilo se mi to jednou! A jelikoz to ti picusi zdrzeli v Praze vic jak mesic na prekladni poste, ze zakona celni prohlaseni vyprselo, takze to opet CP vypalila jeste krom DPH za sve zastupovani. Jinak (a je to 3 dni stara zalezitost, takze porad tam jedou na systemu jak picusivymrdani#*(&Xvykundenci!!!!!) kdyz uz prijde, ze si to mate vypnit, tak celni system pise, ze cislo zasilky, ktere vam ti vypicenci poslali sami v mailu (protoze prekladni celni posta a CP JE JEDNA A TA FIRMA!!!!!!), tak ze v systemu neexistuje, takze celni prohlaseni vyplnit nejde! Vyprsi lhuta a automaticky to za vas vypni CP ..... takze vsem teoretickym debilkum a verbalnim hrozicum nahore, CO S TIM NEMAJI PRAKTICKOU ZKUSENOST, vzkazuju to, co vzkazuju lidem na heurece, kdyz napisou hodnoceni 100% s komentarem "s vyrobkem jsem spokojena nebo spis Zpokojena, ale zatim jsem jej nemela moznost vySkouset, je to darek pro manDzela", JDETE DO PICI!!!!!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.