CDR.cz - Vybráno z IT

Fanoušek vytvořil vlastní verzi Portalu pro 40 let starý Apple

Portal Apple 3
Vince Weaver, odborný asistent z university v Main, svérázným způsobem spojil dohromady dvě světoznámé ikony svého odvětví: počítač Apple II a hru Portal. Jak vypadá výsledek v praxi?

Svůj port zpracoval za pomoci softwaru Applesoft BASIC. Svým výtvorem tak svým způsobem oslavil 40leté výročí jak softwaru, tak samotného počítače Apple II – oboje doputovalo na spotřebitelský trh v roce 1977. Kulatiny se ze čtvrtiny dotýkají i samotného Portalu, který vyšel v roce 2007. 

Svůj výsledek uveřejnil na síti YouTube, kde je možné jej shlédnout, a nabídl volně ke stažení. 

Herní značku Portal snad hráčům netřeba představovat. Svým vzezřením připomíná klasické logické střílečky z pohledu první osoby. Její první díl vyšel v roce 2007, posléze se dočkal i pokračování v podobě druhého dílu. Na třetí díl fanoušci marně čekají.

Portal ovšem není klasickou střílečkou. Hráč ve svém arzenálu nenosí běžné pušky či jiné střelné zbraně, ale tzv. Portal Gun sloužící k vytvoření dvou portálů, mezi nimiž může posléze volně cestovat. Hráč představuje laboratorní myš v robotickém zařízení a jednotlivé úrovně samotné testovací komory.

Jejich design byl navržen tak, aby využití dvou portálů vyžadovalo důvtip. Předělání na 40 let starý počítač tedy byla více záležitost zachování principů a zajímavých mechanik, než-li grafiky. 

Počítač Apple II byl ve své době jedním z nejpopulárnějších strojů. Pochází z roku 1977, disponoval osmibitovým mikroprocesorem, běžícím na frekvenci 1.0 MHz, a 4KB RAM. Později přibyly i výkonnější verze. Zobrazovat byl schopen nanejvýš 6 barev na displayi s rozlišením 280x192.

Portal Apple 1Portal Apple 3Portal Apple 2

Přetvořený Portal svým vzezřením náramně připomíná tehdejší videohry, které se i přes jednoduchost zapsaly do herních dějin a definovaly svoji značku, žánr i budoucnost zábavního průmyslu. Na Apple II kdysi vyšly právě kousky jako Ultima I, King’s Quest, Karateka, The Oregon Trail, Might and Magic I a Prince of Persia

Svoji verzi Portalu poskytnul moder komunitě zcela zdarma. Samotný počítač Apple II není zapotřebí - stačí webový emulátor. Na Weaverových webových stránkách se můžete podívat i na další jeho zajímavé projekty. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Fanoušek vytvořil vlastní verzi Portalu pro 40 let starý Apple

Čtvrtek, 26 Leden 2017 - 17:24 | Hrdina | Pro mě je největší mazec (na tom samým hardwaru)...
Úterý, 24 Leden 2017 - 21:40 | HKMaly | Jo ... po precteni titulky jsem si rikal, ze by...
Úterý, 24 Leden 2017 - 15:59 | DRK | Naprogramoval velmi jednoduchou plošinovku (...

Zobrazit diskusi