CDR.cz - Vybráno z IT

Film jOBS: Očima a ušima redakce CDR

ashton_steve_jobs
Známá a závěrečná slova A. Kutchera á la filmového Steva Jobse zaznívají sálem: „Protože jen lidé, kteří jsou natolik šílení, aby si mysleli, že mohou změnit svět, to opravdu dokáží... Jaké to bylo?“ Přítomná redakce CDR bere poslední otázku jako výzvu…

Steve Jobs byl jedním z nejdůležitějších postav IT průmyslu několik dlouhých desítek let. Vizionář přinesl pod svou taktovkou na svět ohromné věci a přesto nebyl jeho život vždy růžový. Naopak, byl opravdu peprný a nalezneme v něm i momenty, kdy budoucí multimiliardář neměl co jíst, kde spát a rád zažíval nejrůznější drogová opojení. Vzestupů, pádů a opětovných postavení na nohy je v obsáhlém životopisu Jobse opravdu mnoho a bylo jen otázkou času, než se příběhu chopí filmaři.

Očekávané se stalo skutečností a 15. srpna tohoto roku měl snímek jOBS premiéru v českých kinech. Nám to nakonec nedalo a přes všechny možné kritiky jsme se vydali do kina i my, abychom si na dílo udělali vlastní názor. Jak se tedy nakonec jOBS líbil trojici redaktorů CDR?

How does somebody know what they want if they haven’t even seen it?(Steve Jobs)

Jiří Molnár: I když je film komunikován jako životopisné drama, které by mělo odrážet zásadní momenty a mezníky v životě vizionáře Steva Jobse, naplňuje toto očekávání pouze částečně. Mé počáteční předsudky se tak nakonec z velké části ukázaly jako oprávněné – zainteresovaný a tematicky uvědomělý divák si po zhlédnutí snímku není vůbec jist, co vlastně právě viděl. Byl to film o Stevu Jobsovi, nebo o Apple jako společnosti, jejíž historie spíše připomíná dětskou houpačku? Ať už se přikloníme k jedné či druhé variantě, vždy narazíme na problém, že fakta jsou zkreslená – neúplná a že jsme se vlastně toho moc nedozvěděli. Americký herec Ashton Kutcher, kterého mám spojeného spíše s láskoupřekypujícími-pubertálními filmy, se nakonec ukázal ne tak špatnou volbou, příležitosti se chopil celkem solidním způsobem. Částečnému přehrávání však jednotlivých scén a hraní za každou cenu na emoční stránku diváka až za hranicí únosnosti je kýčovité a dosti okaté.

Jak tedy závěrečný verdikt? Nenáročný divák film jOBS zvládne, a to i přesto, že mu chybí poutavé ryze filmové pojetí á la The Social Network. Jde o snímek, od kterého se očekávala spíše jakási forma poklony jistému velikánu ve svém oboru, ze kterého se nakonec vyklubal typický americký konzumní nic plný motivačních hesel a proslovů.

Autorovo hodnocení: 50 %

steve-jobs-movie-release-date

Jiří Moos: Popravdě jsem se snímku jOBS obával. Nejvíce k tomu přispíval fakt, že hlavní roli představuje Ashton Kutcher a že během prvních dnů neobdržel od návštěvníků kin nijak vábnou kritiku. Trochu roztřesen jsem očekával první scény, ale Kutcher mě již v úvodu velmi překvapil. Předpokládal jsem, že hlavní protagonista pecek typu Hele vole, kde mám káru prostě na Steva nemá a jeho obsazení bylo pro našinec krokem vedle do příliš amerického pojetí příběhu. Hlavní hrdina se však hýbe jako Jobs, ale také jako Jobs mluví, gestikuluje, chodí a věrné jsou i mimické výkony. Občas zahlédnete v postavě typický Kutcherův úsměv nebo klasické nechápavé naklonění těla vzad, ale celkem vzato jsou charakterní a fyzické projevy velmi povedené.

Co filmu ubírá na hvězdičkách je samotný příběh, zejména volba výřezu z života zakladatele Applu. Po přečtení knihy Stebe Jobs od Waltera Issacsona jsem se těšil mimo jiné na prvotní hrátky s modrou krabičkou, pixarovskou etapu a také na vývoj nejznámějších a dnes typických produktů Applu, což ve filmovém příběhu zcela chybí. Že by to způsobilo nekonzistenci scénáře? Možná, ale úplně pasáže vynechat není šťastná volba, zvlášť když se na ně divák v průběhu filmu těší a očekává je. Ve filmu se objevují lehké nepřesnosti, které lze pochopit u příběhu takových rozměrů, ale o to víc bolí absence velkolepých představení iPodu, prvního iPhonu a další populární elektroniky.

steve-jobs

Snímek naopak tlačí na pilu po stránce emocionální, prožívá s Jobsem vzestupy a pády a celkově odpovídá motivačnímu americkému stylu moderních filmů o úspěšných byznysmenech. Proč se to celé povedlo u The Social Network a dle mě daleko zajímavější život Steva Jobse na plátně pokulhává? Ashton Kutcher za to překvapivě odpovědnost nenese a jOBS pro mě celkově není žádným velkým propadákem. Jen by si zesnulý perfekcionista a vizionář možná zasloužil k filmu podobný přístup, jako měl on sám k vývoji "hraček", o kterých do uvedení na trh svět nevěděl, že po nich tak zoufale touží.

Autorovo hodnocení: 65 %


Lukáš Voříšek: „Žil jednou jeden muž, který byl dostatečně šílený na to, aby dokázal změnit svět.“ Jak vyrůstal, co jej přivedlo k zajímavým nápadům a proč vlastně po návratu do Apple roku 1997 jeho příběh tak nějak záhadně končí? To a mnohé další bude divákům neznalým životopisu Steva Jobse záhadou, na níž ve filmu jen těžko najdou odpověď.

Před začátkem filmu se nešlo ubránit vzpomínkám na starý snímek Piráti ze Sillicon Valley. Jobs a další postavy v něm byly ztvárněny věrně, informačně byl také velmi přesný a něco podobného, alespoň v oklešněné a idealizované podobě, jsem očekával i u jOBSe. Ashton Kutcher se své role zhostil od začátku překvapivě dobře. Podoba se Stevem nakonec nebyla úplně mimo a naučené postoje a grimasy tomu jen pomáhaly. Příběhu nechybí zmínky o úletech na tripu, pobytu v Indii, stejně jako počátky Applu a mnohé vzestupy i pády velikána a futuristy. Větším problém však nastane, pokud se začnete zabývat fakty z Jobsova života, které jsou občas ukázány jinak, než by bylo zdrávo a stejně tak je nemalý počet důležitých momentů úplně vynechán.

Proč tomu tak je? Scénáristé se podle všeho nemohli rozhodnout, zda vznikne příběh o Jobsovi, nebo o Apple. A tak jOBS není ani jedním. Příběhu Apple nemalá část milníků chybí a to samé se dá říct o životě člověka, který věděl co chceme ještě před tím, než jsme měli danou věc v ruce. Steve miloval kreativitu, design, umění a právě společnosti Pixar s NeXT Computers mu byly něčím, co v životopisu popisuje jako poměrně důležité zkušenosti a milníky. Ve filmu by si tyto a mnohé další projekty zasloužily nějaký prostor a vznikl by tím opravdu film o Jobsovi, který do poslední chvíle měnil svět.

Příběh bych spíše nazval „Jobs a jeho Apple“, což je pro běžného diváka samozřejmě velmi atraktivní a pokud nezná celý příběh, ani se nebude zlobit na nedostatky a prakticky chybějící životopisný charakter snímku. Já se však zlobím a věřím, že se filmaři k životnímu příběhu ikony v budoucnu vrátí a pokusí se ho udělat jinak. Tak, jaký skutečně byl...

Autorovo hodnocení: 50 %

Tagy: 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Film jOBS: Očima a ušima redakce CDR

Čtvrtek, 20 Únor 2014 - 10:02 | Rudolf Dvořáček | Jste mě jen utvrdili v tom, že na tento film...
Úterý, 27 Srpen 2013 - 21:12 | Jiří Moos | Jestli jsem to dobře pochopil, první scéna bylo...
Pondělí, 26 Srpen 2013 - 18:17 | Anonym | ale o to víc bolí absence velkolepých představení...
Čtvrtek, 22 Srpen 2013 - 19:15 | Izak | A je v tom filmu zobrazen i charakter tohoto pana...
Čtvrtek, 22 Srpen 2013 - 10:40 | Matej Adzima | V súčasnosti by mal vznikať ďalší film o Jobsovi...
Středa, 21 Srpen 2013 - 15:45 | Solitary | Neustale obavy z Ashtona Kutchera... vsak uz...
Středa, 21 Srpen 2013 - 12:48 | Pety | Tady taky recenze: http://blog.factor6.cz/?p=924
Středa, 21 Srpen 2013 - 12:40 | Lojza Suchánek | mimo to doporucuji recenzi http://www.fffilm.name...

Zobrazit diskusi