CDR.cz - Vybráno z IT

Francie postaví pět fregat zcela nové třídy. První dostane jméno Amiral Ronarc'h

V loděnicích francouzského zbrojního koncernu Naval Group proběhl 24. října slavnostní ceremoniál, který odstartoval stavbu nejnovější francouzské fregaty středního typu, která má ničit hladinové, vzdušné a ponorkové cíle.

Francouzi plánují v rámci programu FDI (Frégate de défense et d'intervention) postavit celkem 5 fregat spadajících do kategorie středního typu. První fregata nese název Amiral Ronarc'h, a její stavba byla symbolicky odstartována minulý týden ve čtvrtek v loděnicích Naval Group ve francouzském Lorientu, kde došlo ke slavnostnímu řezání oceli.

Stavba všech 5 fregat vyjde Francouze na 3,8 miliard euro, přičemž první plavidlo s názvem Amiral Ronarc'h obdrží francouzské námořnictvo v roce 2023. Počáteční operační schopnosti má Amiral Ronarc'h dosáhnout v roce 2025. Další čtyři plavidla ponesou jména Amiral Louzeau, Amiral Castex, Amiral Nomy a Amiral Cabanier.

Má jít o silně vyzbrojená plavidla, která budou schopna zaútočit na hladinové cíle (lodě), vzdušné cíle (letouny) a podmořské cíle (ponorky). Nové fregaty mají být využitelné v široké škále operací, ať už se jedná o hlídkování, protivzdušnou obranu, protiponorkový boj nebo jako podpora speciálních jednotek. Nové francouzské fregaty dosáhnou výtlaku 4250 tun, na délku budou měřit 122 metrů a dosahovat šířky 17,7 metrů. Posádku má tvořit 110 námořníků, 15 členů leteckého personálu a dále 28 příslušníků speciálních sil.

Výzbroj fregaty Amiral Ronarc'h se bude skládat ze 76 mm námořního děla OTO Melara, dvou dálkově ovládaných 20 mm kanónů, osmi odpalovačů těžkých protilodních střel Exocet , čtveřice osminásobných vertikálních sil určených pro odpalování protiletadlových řízených střel a dvou protiponorkých torpédometů pro odpalování torpéd MU90 Impact. Dále bude na palubě přítomen vrtulník NH90 určený pro protiponorkové operace, který taktéž může odpalovat torpéda MU90 Impact. Dále může být z fregaty vyslán bezpilotní letoun a fregata bude mít na bocích skryté dva rychlé čluny o délce 9,5 metrů.

V roce 2030 by mělo francouzské námořnictvo disponovat celkem 15 fregatami. Bude to 8 fregat třídy FREMM (výtlak 5900 tun, šest plavidel bude vyčleněno na protiponorkový boj a dvě na protivzdušnou obranu), 5 fregat střední velikosti z programu FDI a 2 protiletadlové fregaty třídy Horizon (každá o výtlaku 6700 tun).

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Francie postaví pět fregat zcela nové třídy. První dostane jméno Amiral Ronarc'h

Pátek, 8 Listopad 2019 - 14:49 | totojane | no pokud ty fregaty budou na tom jak france auta...

Zobrazit diskusi