CDR.cz - Vybráno z IT

Francie uznala boj se světelnými meči jako oficiální sportovní disciplínu

Kdo by neznal slavné souboje se světelnými meči ve Star Wars. Ve Francii byly nyní souboje s nimi uznány jako oficiální sportovní disciplína.

Nejeden kluk snil v mládí o tom, že má třímá světelný meč, se kterým šermuje jak Luke Skywalker ze slavné sci-fi klasiky Star Wars. Francouzští fanoušci tohoto legendárního trháku mají nyní velký důvod k radosti, protože tamější svaz šermu oficiálně uznal souboj světelnými meči jako sportovní disciplínu. Nedaleko Paříže se již uskutečnilo první národní klání.

Pravidla jsou prostá:

  • dva protivníci se postaví proti sobě do vyznačeného kruhu
  • za každý úder v souboji obdrží body
  • za zásah do hlavy a těla je pět bodů
  • za úder do ramene a nohou jsou tři body
  • po bodu dostane hráč při zasažení ruky
  • kdo jako první získá 15 bodů nebo jich po uplynutí tří minut má více než soupeř, ten vyhrává

Rozdílem oproti klasickému šermu, kdy stojí protivníci se špičkami svých kordů namířenými proti sobě, je postavení soupeřů s kordy za zády. Celý souboj je tak zajímavější, protože nemůže dojít k okamžitému výpadu.

Předtím, než však hráč může vstoupit do rynku, je nutné se na to náležitě vyzbrojit. Pořízení meče a speciální výstroje však není vůbec levnou záležitostí. Meč je totiž vyroben ze speciální polykarbonátové směsi a je vybaven LED žárovkou. Jeho pořizovací cena se tak pohybuje kolem 9 000 Kč.

Prvního oficiálního národního turnaje konaného v únoru tohoto roku nedaleko Paříže se pak zúčastnilo pouhých 34 účastníků. Bohužel ani divácká podpora nebyla příliš velká a skládala se především z fanoušků Star Wars, kteří přišly v kostýmech Darth Vadera, Obi-Wana či dalších postav.

Podle pořadatelů šlo mimo sportovní turnaj i o jistý vizuální zážitek. Oproti klasickému šermu mají soutěžící možnost uplatnit v pohybu větší dynamičnost a vychutnat si delší zápas. Sám organizátor celého turnaje, Michel Ortiz, prohlásil, že chtěl vytvořit bezpečnou verzi filmové předlohy souboje se světelnými meči, protože přesně tohle podle něj fanoušci očekávají.

Fanoušci tohoto nového sportu si prosadili uznání zatím jen ve Francii. Na uznání v ostatních zemích světa si budou však muset nejspíše ještě počkat. Jako nereálné se jeví i zařazení tohoto souboje na program následujících olympijských her v roce 2024, které se budou čistě náhodou konat právě v Paříži.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Francie uznala boj se světelnými meči jako oficiální sportovní disciplínu

Pondělí, 4 Březen 2019 - 10:05 | DRK | Spíš jim došla a maj absťák..
Čtvrtek, 28 Únor 2019 - 08:54 | ajne | Když vidím, co ve Francii vymýšlejí a provádějí (...

Zobrazit diskusi