CDR.cz - Vybráno z IT

Futuristickým hyperloopem se svezli první lidé, kapslí letěli rychlostí 300 km/h

nepřehlédněte
Futuristickou formu přepravy, pomocí zařízení hyperloop, poprvé otestovala lidská posádka. Společnost Virgin Hyperloop podnikatele Richarda Bransona učinila důležitý bezpečnostní test technologie, která by po roce 2030 měla zajistit přepravu osob i nákladů.

Hyperloop od společnosti Virgin Hyperloop představuje vysokorychlostní transport, fungující na principu levitace v podtlaku. Systém je založen na pohybu přetlakových vozítek ve tvaru kapslí, podtlakovými trubkovými tunely.

S myšlenkou přepravy pomocí hyperloopu přišel poprvé v roce 2013 technologický inovátor Elon Musk, který vyzval firmy po celém světě, aby zpracovaly své vlastní návrhy pro realizaci této futuristické formy transportu lidí a nákladu. V jeho očích by mělo jít o systém, který ve speciálních tunelech jezdí rychlostí až 1200 km za hodinu. Společnost Virgin Hyperloop však počítá maximálně s 966 kilometry.

To každopádně drobně předčí i rychlost dopravního letadla. Cesta mezi New Yorkem a Washingtonem by tak trvala pouhých 30 minut. Byla by dvakrát rychlejší než komerčním letadlem a dokonce čtyřikrát rychlejší než vysokorychlostním vlakem. Pokud se pro srovnání zaměříme na domácí podmínky, z Prahy do Brna by se cestující dostali za necelých 15 minut.

Virgin Hyperloop už učinila více než 400 testovacích jízd, nyní i první s reálnou pětičlennou lidskou posádkou, která je ze zážitku nadšená. "Bylo to psychicky i fyzicky vzrušující," popsala pro BBC jedna z testerek. Cestovali rychlostí 300 km za hodinu. Bezpečnostní certifikaci chce společnost získat do roku 2025, od roku 2030 plánuje zahájit komerční provoz.

Experti jsou však k těmto ambiciózním plánům skeptičtí. Podle nich není stavba tunelů ani provoz hyperloopu záležitost nejbližší doby.

Tagy: 
Zdroje: 

BBC

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Futuristickým hyperloopem se svezli první lidé, kapslí letěli rychlostí 300 km/h

Čtvrtek, 26 Listopad 2020 - 11:45 | peca | Přesně, nebo takový Šikanzen v Japonsku :) Ale...
Středa, 25 Listopad 2020 - 17:58 | x3m | Nie je tych 300kmh nejako malo? Ved sanghajsky...
Středa, 25 Listopad 2020 - 10:34 | CyberAngel | Stále to vypadá jako něco těžko realizovatelného...

Zobrazit diskusi