CDR.cz - Vybráno z IT

Google chce zrušit URL. Alternativu však zatím ještě nemá

Společnost Google chce provést razantní změnu, která zasáhne celý internet, a to zrušit dosavadní URL adresy. Alternativu, která by byla lepší, přehlednější a bezpečnější, však zatím nemá.

Pro vstup na neuložené internetové stránky obvykle máme pouze možnost zadat konkrétní URL adresu, pokud si ji pamatujeme, nebo vyhledat konkrétní název stránky přes vyhledávač. Většina uživatelů si však nekontroluje, zda je taková stránka zabezpečená. Důvodem je buď nedostatečná opatrnost nebo částečná počítačová negramotnost. Tito uživatelé se pak velice snadno mohou stát oběťmi virů, když vstupují na nebezpečné stránky, které na první pohled mohou vypadat důvěryhodně.

Výše uvedené důvodu vedly společnost Google k tomu, aby přišla s jiným řešením. Sama však ale neví s jakým. Adrienne Porter Felt, inženýrka pracující na Google Chrome, prohlásila, že současná podoba URL není příliš čitelná. Je podle ní zapotřebí najít takový způsob, který dokáže pracovat srozumitelně a každému uživateli poskytne takové informace, aby věděl, s kým komunikuje, a zda je webová stránka důvěryhodná.

Prozatím není známa žádná další konkrétní podoba budoucích adres, které by měly nahradit URL, resp. tým, který stojí za Google Chrome ještě neučinil konečný výběr. Ovšem i po úspěšném výběru nebude zcela jednoduché převést celý internet na nový druh adres. Důkazem toho může být třeba doména Emoji, která se poprvé objevila již v roce 2001. V této doméně je možno místo adres uvést Emoji. I tento způsob se potýká s řadou problémů. Jeden příklad za všechny: u prohlížeče Google Chrome se místo emoji adresy zobrazí nepřehledný Punycode.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Google chce zrušit URL. Alternativu však zatím ještě nemá

Žádné komentáře.