CDR.cz - Vybráno z IT

Google Mapy přestanou ukazovat čerpací stanice řidičům elektromobilů

Zdroj: Shutterstock

Google Mapy nabízí a vždy nabízely mnoho funkcí a možností, které usnadňují řidičům najít optimální trasu, zjistit dopravní situaci, najít zajímavá místa nebo služby v okolí a mnoho dalšího. Ale co řidiči elektromobilů? Ti nepotřebují benzín ani naftu, ale elektřinu. A tu nenajdou na čerpacích stanicích, ale na dobíjecích stanicích. Proto Google Maps nedávno změnil své nastavení tak, aby přestal ukazovat čerpací stanice řidičům elektromobilů a místo toho jim ukázal dobíjecí stanice.

Podle zprávy se však změna týká pouze uživatelů aplikace Google Map na Android Auto. Android Auto je systém, který umožňuje propojit chytrý telefon s Androidem s palubním systémem vozidla a používat některé aplikace a funkce telefonu na displeji vozidla. Mezi tyto aplikace patří i Google Mapy, které se tak stávají hlavním navigačním nástrojem pro mnoho řidičů. Pokud má řidič elektromobil, může si v nastavení Google Map vybrat typ svého vozidla, typ zásuvky a rychlost nabíjení, které preferuje. Tím se aktivuje funkce, která skryje čerpací stanice z kategorií a nahradí je dobíjecími stanicemi. Tato funkce je k dispozici již od roku 2022, ale teprve nyní si jí všimli někteří uživatelé.

Google potvrdil změnu a uvedl, že se snaží poskytnout řidičům elektromobilů relevantnější informace při navigaci. Mluvčí společnosti Pearl Xu uvedl: „Abychom lidem pomohli získat nejrelevantnější informace při navigaci, loni jsme přidali možnost pro řidiče elektromobilů vidět zkratku pro dobíjecí stanice místo čerpacích stanic na Google Mapách pro Android Auto.“

Xu dodal, že tato funkce je také dostupná pro vozidla vybavená vestavěným softwarem od Googlu již od roku 2020. Ten se nazývá Android Automotive OS a je instalován přímo do palubního systému vozidla, takže není potřeba propojovat telefon. Některá vozidla, která používají tento software, jsou například Polestar 2, Volvo XC40 Recharge, Cadillac Lyriq a nadcházející Acura ZDX.

Co to tedy znamená dalšího pro řidiče elektromobilů?

Zdroj: Shutterstock

Tato změna je pouze malým, ale významným krokem k tomu, aby se Google Mapy staly více přátelskými k řidičům elektromobilů. Ti totiž čelí jiným výzvám a potřebám než řidiči vozidel s motorem spalovacím. Hledání dobíjecí stanice není totéž jako hledání čerpací stanice. Dobíjecích stanic je mnohem méně, jsou různých typů a nabíjení trvá déle než tankování. Proto je důležité mít k dispozici aktuální a přesné informace o dostupnosti, kompatibilitě a ceně dobíjení. Google Mapy také nabízí některé funkce, které mají řidičům elektromobilů pomoci s těmito otázkami:

  • Reálná dostupnost dobíjecích portů: Stačí zadat do Google Map heslo: „dobíjecí stanice“ a uvidíte reálnou dostupnost dobíjecích portů na blízkých stanicích, abyste nemuseli čekat ve frontě.
  • Filtry podle rychlosti nabíjení: Filtr „velmi rychlé“ nabíjení vám pomůže najít stanice, které mají nabíječky o výkonu 150 kilowattů nebo vyšším. Pro mnohá auta to znamená, že můžete nabít baterii a pokračovat v cestě za méně než 40 minut. Můžete také použít filtr „rychlé“ nabíjení, který vám ukáže stanice s nabíječkami o výkonu 50 kilowattů nebo vyšším.
  • Filtry podle typu zásuvky: Můžete také filtrovat stanice podle typu zásuvky, kterou nabízejí, abyste viděli jen ty stanice, které mají zásuvky kompatibilní s vaším vozidlem.
  • Přidání dobíjecích zastávek do cesty: Na každé cestě, která bude vyžadovat dobíjecí zastávku, vám Mapy navrhnou nejlepší zastávku na základě faktorů jako aktuální doprava, úroveň nabití baterie a očekávaná spotřeba energie.
  • Dobíjecí stanice ve výsledcích vyhledávání: Pokud jedete nakupovat potraviny, můžete snadněji vybrat obchod, kde si také můžete nabít auto.

Diskuse ke článku Google Mapy přestanou ukazovat čerpací stanice řidičům elektromobilů

Středa, 23 Srpen 2023 - 10:56 | Gaunter | dobíjacie stanice aj klasické čerpačky naraz,...
Středa, 23 Srpen 2023 - 07:00 | x3m | Pridat dobijacie stanice do mapy je fajn, ale...

Zobrazit diskusi