CDR.cz - Vybráno z IT

Google Pay umožní nahrávat do aplikace očkovací certifikát a provedené testy

Očkovací průkazy se s růstem očkovaných lidí stávají stále důležitější součástí našeho života, nicméně mít s sebou všude fyzický doklad není zrovna pohodlné. Google se rozhodl tuto skutečnost usnadnit a aktualizoval základní rozhraní Google Pay API, které nyní umožňuje nahrávání očkovacích a testovacích dokladů přímo v aplikaci peněženky.

Jak uvádí Google na svém blogu vývojářů, API Passes nyní umožňuje vládním agenturám a autorizovaným zdravotnickým organizacím distribuovat vakcíny a doklady o provedených testech do Google Pay. Chcete-li si tedy nahrát do telefonu výsledek testu či očkování, stačí vám navštívit příslušný web, aplikaci či e-mail od vaší zdravotnické organizace a vyhledat možnost „Uložit do telefonu“, kterou přirozeně naleznete pouze v případě, že váš poskytovatel testů nebo očkování Google Pay podporuje.

A aby vaše data zůstala v bezpečí, Google přidal ještě několik bezpečnostních opatřeních. Zaprvé neukládá údaje o očkování ani o testování na žádném ze svých serverů; data zůstávají pouze v telefonu. Rovněž musíte nejdříve ověřit svou totožnost pomocí mechanismu odemknutí obrazovky nebo biometrického ověřování, a to jak při prvním nahrání dokumentu, tak i při dalších pokusech o jeho opětovné otevření.

Zdroj

Google Pay navíc není ani třeba nastavovat na klasické platby - očkovací a testovací dokumenty jsou na tomto aspektu nezávislé.

Podpora této služby se nyní zavádí ve Spojených státech, nicméně v budoucnu se objeví i v dalších zemích. Do té doby se můžete podívat například na českou aplikaci Tečka, do které lze pomocí jednorázového SMS kódu či oskenováním QR kódu nahrát certifikát a prokazovat absolvování očkování touto cestou - na provedené antigenní či PCR testy je však krátká.

Diskuse ke článku Google Pay umožní nahrávat do aplikace očkovací certifikát a provedené testy

Úterý, 6 Červenec 2021 - 07:15 | corwin78 | Tečka samozřejmě PCR i antigení testy umí, jinak...
Pondělí, 5 Červenec 2021 - 11:25 | Rudi Iteceder | > Očkovací průkazy se s růstem očkovaných lidí...
Pondělí, 5 Červenec 2021 - 10:34 | Pety | V Tečce jsou samozřejmě i testy - které byly...

Zobrazit diskusi