CDR.cz - Vybráno z IT

Google Street View Hyperlapse - vytvořte si průlet v mapě zvolenou trasou

google-street-view-hyperlapse
Jestli jste fanoušky Google Street View, jistě vás zaujme nová hračka jménem Hyperlapse, která možná poodhalí budoucnost Google map.

Abychom si mohli vysvětlit, co znamená termín hyperlapse, nejprve se pozastavíme u slovíčka timelapse. Jedná se o intervalové snímání okolní scény. K tomu stačí například fotoaparát a stativ. Vždy po určitém časovém intervalu se zachytí okolní krajina a poskládáním těchto snímků za sebou do videa získáte timelapse. Hyperlapse je o něco složitější, je to timelapse dělaný za pohybu. Kamera se plynule pohybuje krajinou a mapuje okolní svět.

Aplikaci Hyperlapse napsanou ve WebGL vytvořila firma Teehan+Lax. Již je jasné, že tento nástroj využívá fotografií, které Google zachycoval svými speciálně upravenými vozidly pro mapy Google Street View. Na stránce hyperlapse.tllabs.io si můžete sami vyzkoušet, jak hyperlapse vypadá. Můžete vybírat z předdefinovaných tras nebo si vytvořit vlastní. A jelikož automobily Google Street View navštívily skoro celý svět, nechybí ani silnice České republiky.

google-street-view-hyperlapse-agoogle-street-view-hyperlapse-bgoogle-street-view-hyperlapse-c

Postup vytvoření videa je jednoduchý. Najdete požadované místo na mapě, zvolíte počáteční bod A, koncový bod B, úhel pohledu a počkáte, až se vygeneruje průlet scénou. Animace jsou vždy stejně dlouhé, ať zvolíte jakkoliv dlouhou trasu. Čím kratší úsek, tím detailnější a pomalejší průlet bude. Přehrávání lze zastavit pomocí mezerníku.

Autoři dokonce zveřejnili zdrojové kódy, aby si každý mohl Hyperlapse upravit podle svého gusta. Zatím je nástroj spíše takovou demonstrací, co byste si mohli vytvářet za pár let ve Street View. Tento nápad určitě není k zahození.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google Street View Hyperlapse - vytvořte si průlet v mapě zvolenou trasou

Čtvrtek, 11 Duben 2013 - 17:16 | HonzaN | Pěkné, pokud si nevyberete oblast, kde je část...
Čtvrtek, 11 Duben 2013 - 11:26 | Lukáš Voříšek | Moc pěkné, jen s pomalým počítačem je to peklo....

Zobrazit diskusi