CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Hacker za největší webovou hrozbou zatčen

Ne že bych chtěl takového člověka obhajovat, ale nabízí se myšlenka - když to dělá jednotlivec, je to nebezpečný hacker. Když tu samou práci dělá vláda, jedná se o službu lidem.
Ano, tohle srovnání pokulhává v některých oblastech, jsem si toho vědom a nechci rozpoutat flamewar.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je přeci "běžné" ve více "provedeních". Pokud například plánovaně zabíjí jednotlivec, je to vražda, když plánovaně zabíjí vláda (ať už ze zákona nebo z jiných důvodů), je to také služba lidem...

Navíc v případě elektronického boje je otázkou kdo páchá větší zlo.

Oni nebezpeční "hackeři" (nesprávné pojmenování, ale již zlidovělé) jsou skutečně "nebezpeční" v tom smyslu, že jsou to minimálně zloději (obohacují se na základě ukradených dat) a tom horším případě přímo poškozují ať už jednotlivce (okradou vás přímo o peníze nebo "jenom" o herní účet do kterého někdo nastrkal peníze a pod...) nebo subjekty vyřazením stránek nebo jejich změnou.

Vlády v tomto případě lidem lezou do soukromí s odůvodněním, že se snaží předejít nebo odhalit nezákonné jednání. Ano, je v tom neoddiskutovatelně nebezpečí v podobě Velkého Bratra, nicméně zatím je stát jediná instituce, která může hrát roli policisty, který může omezit vaše práva.

No a teď "babo" raď. Jsou horší "hackeři", kteří vás bez skrupulí oberou o vaše peníze či poškodí vaší firmu a nebo "Velký Bratr", který možná sleduje zrovna vás za účelem odhalení "hackera" nebo dnes tak "oblíbeného" teroristy? Oboje je zlo, ale když Vás policista zastaví za účelem dechové zkoušky, taky vás omezuje, ale díky takovým kontrolám může zároveň zabránit, že to do vás napálí nějaký opilec...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto jsem psal, že to srovnání pokulhává, ale je tu ještě jeden aspekt, který jsi nezmínil - a to jsou použité prostředky.
Zastaví mě policista za účelem dechové zkoušky, je to ok. Pak by mě ale vytáhl z auta, chytil mě pod krkem a řval na mě, že mu musím řiznat, kdy jsem porušil předpisy. A že když se nepřiznám, rozbije mi hubu. Je tohle ok? Policista se pořád snaží chránit všechny poctivé řidiče, ale už používá prostředky, které by spíš používalo podsvětí.
Souhlasím, že stát by měl chránit občany, ale má k tomu používat přiměřené prostředky. A prostředky popsané v článku mi moc přiměřené nepřipadají.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No to je právě problém přirovnání. Já si nemyslím, že běžní policisté používají nedovolených a nepřiměřených prostředků a postupů. Zdůrazňuji běžní policisté. (Nepočítám výjimky jedinců.)

Co se týká tajných služeb typu NSA, ale hlavně CIA či naše BSA, tam je evidentní, že jdou mimo zákon a je zřejmé, že takové služby mohou fungovat jen proto, že se všichni "dívají na jinam" a strpí toto jednání...

Pokud se ovšem stane, že běžná policie začne používat praktiky tajných služeb, tak to už je špatně. To už se pak rodí tajná policie, která je příznačným prvkem totalitních režimů a diktatur...

Prostředky popsané v článku nepoužili policajti, ale onen hacker. Co použili policajti není uvedeno, ale dle mého to udělali podobně jak s tím co ho odhalili na TORu (Ross William Ulbricht), tedy přes cookies ( které si zapomněl smazat ) a/nebo díky tomu, že měl podobnou přezdívku na jiných webech mimo TOR plus další data, která lze běžně získat a statisticky zpracovat...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

„Já si nemyslím, že běžní policisté používají nedovolených a nepřiměřených prostředků a postupů.“

Jste zoufale naivní.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Musím být. Pokud bych nebyl, pak není místo na zemi, kde bych mohl bez obav žít při své aktuální životní úrovni. Ano, jistá zdravá úroveň paranoie je třeba, ale nesmí se to přehánět... Není možné žít neustále ve strachu. To se buď zblázníte nebo nakonec otupíte a bude vám stejně jedno... Takže já raději věřím, že 99.85839%+-(pi-3) běžných policistů pracuje dle zákona. Je tu samozřejmě ještě možnost odstěhovat se někam na Sibiř do hustých lesů a žít tam v bez stresů, že se mě někdo hrabe v soukromí. Já se přiznám, že na to nemám, protože jsem příliš civilizačně zlenivělý a změkčilý...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám, jste zoufale naivní. Např. dopravní buzeropice jednají nezákonně až v 60 % případů. Je tedy pouze prozíravé předpokládat, že v ostatních případech to nebude zas o tolik lepší.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo, kde jste sebrat těch 60%...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

D-F přednáška, prezentaci se pokouším získat, propásl jsem odkaz kde to bylo vystavené. Je jeden z mála lidí v republice, který shromažďuje skutečná data, která mimochodem jsou od roku 2010 dál nedohledatelná. By se totiž moc rychle ukázalo, že celý slavný bodový systém je úplně na hovno, nikoho nevychoval, jen zvýšil buzeraci, pravomoce opic a někteří na tom vydělávají. Takže to režim samozřejmě nevypustí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aha, já spíš reagoval na nedávný článek, kdy je popsána práce policistů na TOR síti, kdy využívají exploity hlavně u Firefoxu 17, aby infikovali cizí systémy svým kódem. Takže to nebylo jen o čtení cookies.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No jistě, jinak než napadením jednotlivých počítačů se do TORu dostat nejde, a i tak uvidíte maximálně na pár uzlů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K TORu mám tuto zprávu http://computerworld.cz/securityworld/sit-tor-odolava-pokusum-nsa-o-prun...

Mimo jiné z ní plyne, že to nebyly policisté, ale NSA (tedy špiclové)...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.