CDR.cz - Vybráno z IT

Displej i mechanické ručičky zároveň: Chytré hodinky, které se jen tak nevybijí!

nepřehlédněte
Halo Smartwatch 02
Došla vám baterka v chytrých hodinkách a bez vytahování smartphonu nevíte, kolik je hodin? S novinkou Halo je pro problému. Klasické analogové hodinky skrývají v krycím sklíčku dotykový OLED displej, který umožní elegantní zobrazování notifikací z telefonu!

I v době, kdy už se téměř každý výrobce mobilních zařízení snaží vymyslet co nejlepší chytré hodinky, jsme s nositelnou technologií stále v plenkách. Zařízení, u kterých jsme byli doposud zvyklí na výdrž po dobu desítek měsíců, nyní zvládají na baterii fungovat jen několik dní. Ano, umí toho sice výrazně více, než jen zobrazovat čas, ale po vybití jsou zkrátka k ničemu.

Na probíhající konferenci Wearables Technology v Tchaj-peji se tomu společnosti Longshine Technologies rozhodla učinit přítrž. Jejich nové hodinky Halo kombinují klasické analogové hodinky s ciferníkem s těmi chytrými, poháněnými Androidem. Princip je až překvapivě jednoduchý - výrobce sáhl po průhledném dotykovém OLED displeji a pokryl jím krycí sklíčko ciferníku.

V tuto chvíli je ve vývoji dvojice zařízení. Model Halo 1, jenž ke své funkci potřebuje bezdrátové spojení s chytrým telefonem, a Halo 2, sázející na telefonní funkce přímo ve svém těle. Jedná se tak o nezávislé zařízení. Oboje hodinky vedle analogové části sází na průhledný OLED displej s rozlišením 96x96 obrazových bodů a 256 barvami. Nejedná se na první pohled o nikterak oslnivé parametry, když však vezmeme v potaz limitaci dané technologie a fázi prototypu, není výsledek na fotografiích vůbec špatný.

Halo Smartwatch 03Halo Smartwatch 08

Pokud vezmete Halo 1 do ruky, na první pohled se jedná o běžné sportovní hodinky s analogovým motorkem uvnitř. To se změní po stisknutí tlačítka na boku, kdy dojde k rozsvícení zmíněného displeje, který se zobrazí před ciferníkem. Sloužit má dotyková obrazovka především pro zobrazení notifikací, ovládání hudebního přehrávače či čtení textových zpráv.

Halo Smartwatch 05Halo Smartwatch 09

Tvůrci zatím nesáhli po operačním systému Android Wear, vyvíjeném pro nositelná zařízení, ale upravené starší verzi plnohodnotného Androidu 2.3 (Gingerbread). V přepracovaném prostředí nechybí aplikace pro správu SMS, hovory, hudební přehrávač, pedometr, kompas či stopky. Verze Halo 2 přidává funkční telefonní část, kdy lze díky reproduktoru a mikrofonu volat přímo z hodinek.

O pohon zařízení se stará procesor Intel XMM 2231 na frekvenci 300MHz, 512MB RAM a 4GB vestavěné úložiště. Halo 1 poté ukrývá 240mAh baterii a Halo 2, tedy model se SIM slotem, článek s kapacitou 350mAh. Výdrž na jedno nabití by se u obou modelů měla pohybovat kolem 3 dní. To je u chytrých hodinek vcelku běžná hodnota, ale uměli bychom si představit i více. Na druhou stranu bude analogová část údajně fungovat i po vybití, což ostatní konkurenti v tuto chvíli nenabízí.

Smartwatches 01

Co mají společného hodinky na obrázku? Třeba krátkou výdrž, kdy po vybití neposlouží ani k zobrazení času...

Nabíjení hodinek probíhá přes magnetický adaptér ve stylu populárních Pebble, který se snadno přichytí na levé straně zařízení. Výrobce se zatím bohužel nepochlubil předpokládaným datem vydání ani cenou. Nás zařízení velmi zaujalo a umíme si představit podobný model i na svém zápěstí.

Kdyby výrobce sáhl po Android Wear, sáhl po hezčím zpracování a vylepšil parametry displeje, mohl by být v budoucnu o hodinky podle našeho mínění nemalý zájem, co myslíte?

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Displej i mechanické ručičky zároveň: Chytré hodinky, které se jen tak nevybijí!

Neděle, 12 Říjen 2014 - 19:52 | George eLzyx | já bych raději klasické mechanické hodinky s...
Sobota, 11 Říjen 2014 - 09:08 | Marv-CZ | Ony ty Samsungácké hodiny a náramky fungují s...
Pátek, 10 Říjen 2014 - 17:09 | HKMaly | ... teda jestli to funguje jen s nejakym...
Pátek, 10 Říjen 2014 - 17:06 | HKMaly | To, ze si tu baterii na hloupe hodinky nevybiju....
Pátek, 10 Říjen 2014 - 14:51 | Gath G | Proč oddělená baterie? Co tím získáte?
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 17:52 | HKMaly | IMHO by melo byt technologicky mozne mit klasicke...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 17:51 | BTJ | Tak samozrejme, android davat do hodinek je uplna...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 12:18 | Jaroslav Houdek | Pebble jsou tak populární, protože nemají žádný...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 07:32 | George eLzyx | naroubujte to na klasické automaty a máte jistého...

Zobrazit diskusi