CDR.cz - Vybráno z IT

HDD versus SSD v noteboocích a ultraboocích

hdd standardizace
Není tomu dávno, co si Intel posteskl, že 7mm 2,5" HDD jsou pro jeho ultrabooky příliš tlusté, a vzkázal výrobcům, že by si přál stejné disky v pouhém 5mm pouzdře, aby mohl své ultrabooky ztenčit na 15 mm.

5mm disky jsou ale ještě hrou daleké budoucnosti. Připomeňme si tedy alespoň toho prvního, který přišel se 7mm disk, a který je favoritem na první 5mm disk – Seagate s řadou Momentus Thin. Disky se dostavily na trh koncem loňského roku a dostaly prim v ultraboocích. Samozřejmostí u nich je Sata II rozhraní, 5400 nebo 7200 otáček a kapacity od 160 do 500 GB. Spotřebou se vešly do 1,6 W.

Seagate Momentus Thin

Na jedné straně tedy stojí klasické HDD, zaostřeny na kapacitu, ale s velkými rozměry. Na straně druhé pak SSD, zaostřeny na rychlost, leč s takřka mizernou kapacitou. Velkou výhodou SSD je jejich mechanická odolnost zejména vůči otřesům a tlakům, díky čemuž nemusí být jejich pouzdra kdovíjak pevná (a těžká), takže mohou být buďto menší rozměrově nebo bobtnat kapacitou. Při kapacitě srovnatelné s HDD budou sice větší, na druhou stranu ale mohou být rozloženy na menší části, menší disky, atd. To lze u HDD těžko a ani 1,8" HDD to moc nevylepšují.

Víceméně první SSD, která nás začala zajímat, pochází od Intelu, takže vezmeme kapacitně srovnatelný Intel 320 SSD. Ten začíná na 40 GB a končí na 600 GB s nekřesťanskou cenovkou. Upřímně jediný Momentus Thin jsem neměl v ruce a na internetu jsem kloudnou review taktéž nevypátral, ale rychlosti očekávám nižší než od klasických momentusů – tedy pod 60 MB/s. V případě SSD Intelu jsou pak rychlosti podstatně vyšší – 270 MB/s čtení a 205 MB/s zápis.

INTEL 300GB SSD 320 series

Primární výhoda ale nespočítá v sekvenčním čtení, jak se můžete dovědět i v posledním odstavci tohoto mého staršího článku: Je nyní ten správný čas nahradit pevné disky SSD? Jde zejména o seekování, které zdržuje HDD v případě čtení více souborů současně. Z toho důvodu vytvořil Intel technologii Rapid a nainstaloval do notebooků jak HDD, tak malé SSD, což razantně zvyšuje pružnost systému. Ale ne všechna data, nebo ne zrovna ty vámi vysněná, jsou umístěna na SSD - za uživatele rozhoduje aplikace. Tomu je možné se vyhnout použitím samostatného SSD a HDD, případně pouze použitím SSD, což není zrovna vhodné vzhledem ke kapacitě, respektive ceně. Proto bude nejspíše poptávka po HDD trvat. A do ultrabooků budou muset zhubnout.

Požadované 5mm disky vedou k diskusím na téma, zda je vůbec možné takové disky vyrobit při stávajících kapacitách a rychlostech. Intel si přeje narvat do pěti milimetrů hned 1 TB prostoru do roku 2015. Podaří se to výrobcům? A pokud ano, co to bude znamenat pro rychlost a životnost disků? A pokud ne, co to bude znamenat pro výrobce a trh? Pustí Intel do svých ultrabooků i "tlusté" HDD, nebo je toto krok k protlačení SSD? Přeci jen Intel je největším výrobcem vlastně všeho, co se dělá z křemíku (kromě skla) a masivnější nasazení SSD by se mu asi neprotivilo.

Co si myslíte o plánech Intelu? Jak vidíte kombinace HDD a SSD v noteboocích vzhledem ke kapacitě, rychlosti, agilitě a spolehlivosti? Dejte nám vědět v diskusi pod článkem.


Reklama
Seagate Momentus Thin 320GB HDD
Seagate Momentus Thin 320GB HDD
(2.5", 7200RPM, SATA/300 NCQ, 16MB cache, 7 mm)
Cena: 1 487,50 CZK*
Acer LCD G226HQLBbd
* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview na softcom.cz
INTEL 300GB SSD 320 series
INTEL SSD 320 series
(High Performance 2.5", 300 GB, SATA 3Gb/s)
Cena: 11 035,80 CZK*
Acer LCD G226HQLBbd
* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview na softcom.cz

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku HDD versus SSD v noteboocích a ultraboocích

Úterý, 24 Červenec 2012 - 15:22 | HKMaly | Kdyz jsem doufal, ze se spolehlivost SSD a HDD...

Zobrazit diskusi