CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Herní dabéři jsou připraveni ke stávce, odsouhlasilo ji 97 % herců

Sorry ale za svoji práci dostávají normální odměnu jako každý jiný. Pokud chtějí procenta, tak ať do projektu investují...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale pokud jim tvurci nezaplati tolik, aby byli ochotni pracovat, potom necht si tvurci najdou nekoho jiného, kdo tu praci udela za méně penez...

Ono to asi nebude tak, ze by v pripade AAA her mohla delat dabing kazda uklízečka - zakaznici jsou narocni a chteji spickovy dabing. a ten holt něco stoji...

Takhle nejak funguje vyjednavani o platech v kapitalismu, no... Predpokladam, ze samozrejme herci nechteji byt bez penez, autori her nechteji byt bez her, takze se proste domluvi. Jak uz to tak v kapitalismu chodi :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že to nie je kapitalizmus, ale neomarxizmus. Zdieranie väčšiny menšinou.

V USA urobili test. Pýtali sa kupujúcich rýchleho občerstvenia, či majú zamestnancom zvýšiť mzdy na 10 USD/hodinu. Všetci boli za. Potom sa ich opýtali, či im nebude vadiť, ak hamburger zdražie o 1 USD, čím by pokryli to nimi odsúhlasené zvýšenie mzdy. Všetci boli proti, že veď prečo by oni mali platiť viac, že nech to platí zamestnávateľ.

To isté s nádeníkmi s hlasmi. Nenesú žiadne riziko, sú to len nádenníci na niekoľko hodín práce za ktoré dostanú zaplatené. Ich nároky zaplatíme všetci my v cene hier a skutoční tvorcovia (dizajnéri, programátori, scenáristi) budú dostávať len hodinovú mzdu.

A tí, čo riskujú celý svoj majetok (úvery), alebo zainvestovali cez kickstarter, riskujú všetko a v prípade kickstarteristov, nemajú žiaden podiel na zisku, len riziko.

Prečo nechcú svoje percentá aj zo straty? Alebo nech dabujú zadarmo a čakajú na percentá zisku. Nie, oni chcú mať to svoje doma a ešte percentá z práce iných.

Obory nie sú kapitalizmus, odbory sú marxizmus.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne tak marxizmus jako socializmus :0)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem porad plati, ze nikdo není POVINNY je zaměstnat. (Predpokladam, ze nejsou v klasickem zamestnaneckem pomeru jako to zname od nas).
Pokud by tam byla povinnost, ok, je to socialismus.
Ale takhle je to proste vyjednavani o "platu", to je cele. Každý by rad vetsi plat, no jen někdo je pro to ochotny vyjednávat, stresovat se, jak to dopadne a podobne.
I ten zamestnanec v rychlem obcerstveni muze vyjednávat - samozrejme ma pozici vcelku obtížnou, protože je lehko nahradilelny.
Daber tak lehko nahraditelny není, takze ma vetsi prostor pro natlak.
Co je na tom marxismus, to fakt nechapu.
Btw proc by v kapitalismu nemohly byt odbory? Opet plati - každý ma to, co si domluvi. Pokud si zamestnanci nejakeho podniku domluvi, ze jim vedeni schvali odbory s nejakyma pravomocma, proc by je tam nemohli mit, ze...Ona to muze byt i vyhoda pro toho zamestnavatele, když muze jednat s par zastupcema, nez aby jednal třebas s tisicem lidi individualne. A ty odbory si to zase zkoordinuji a jasne definuji požadavky...Proti odborum nic nemam, pokud je někdo nenarizuje z moci statni...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"neomarxiszmus" je na tom, to že nevyjednává ten dabér, ale vyjednávají nějací oni "za všechny" i za ty mizerné dabéry a to tak aby ten dabér nešel nahradit ...
Tj. Je to to samé jako když se domluví "dělnická třída" a pošle všechny podnikatele do háje zeleného prostě z pozice síly..

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano,kdyz se delnicka trida domluvi a posle podnikatele do haje, tak je to jenom a jenom jejich věc a je to bezne trzni chovani na trhu práce. Každý ma pravo se domluvit s kym chce, nechat se zastupovat kym chce a klast si podmínky, jake chce.
Samozrejme se pak muze stat, ze si podnikatele reknou "a tak dost, tohle uz ne", najmou si levnou pracovni silu z ja nevim, třeba Indie, a delnicka trida nebude mit co zrat.
To je holt riziko...a většina delnicke tridy si ho uvedomuje a proto se obvykle nakonec vždycky nejak domluvi...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jo jasně základem kapitalizmu není tržní prostředí a konkurence ale naopak kartelové dohody a výsledný monopol nejsilnějšího a teď tu o perníkové chaloupce...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl. Vzhledem k tomu, jak firmy rostou už dávno nemá zaměstnanec šanci vyjednávat s tím, kdo o jeho platu skutečně rozhoduje. Protože šéf jeho oddělení to fakticky není, ten jen plní úkoly dané mu zase o patro výš. Takže když se můžou slučovat a růst firmy, proč by to samé v rámci posílení své pozice nemohl udělat zaměstnanec?
Socialismus by se z toho stal, kdyby ta dělnická třída vzala do ruky zbraně a šla by obsadit fabriku nebo státní instituce. Když podnikatele odstaví ve volbách, bude mít podnikatel smůlu a dělnická třída ponese následky blbého rozhodnutí. Pokud jednají o penězích, nic zlého na tom není.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako roste firma může růst i zaměstnanec, pokud to je řadový pracant asi těžko zdůvodní nárok na procenta ze zisku....

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A o tom, na co má nebo nemá nárok, chcete rozhodovat vy?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

O tom na co kdo má nebo nemá nárok ten co prodává svou práci rozhodly celé generace našich předků dávno před námi. Rozhodně není správně aby si jedna skupina lidí získávala extra výhody na úkor jiné, jen proto, že si říkají "umělci". Ve které hře tvoří dabing tak významnou část?? To nemají snad ani herci či zpěváci kteří vystupují v TV či ve filmu. Co kdyby učitelé žádali procenta z peněz vydělaných jejich žáky, inženýři procenta ze zisků vytvořených na strojích co navrhovali či vyráběli atd..

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

A opět. Vy máte názor, že to není správné, tak to prostě není správné a hotovo. Generace předků rozhodovaly v různé době různě, takže je pitomost se na ně odvolávat. Je mi úplně jedno, jaké procento to tvoří ve hře. Je to vzájemné vyjednávání s nátlakem z obou stran (jen vy z nějakých důvodů preferujete, že tlačit může jen ta jedna) a co si vyhádají, to mají. Špatné by to bylo až ve chvíli, kdyby se to jako povinnost dostalo do zákona.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Lež. To není o tom že já mám názor, je to o tom co tu funguje již celá staletí a co se snaží určitá skupinka jedinců pokřivit ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Celá staletí :-) Není to zas tak dávno, co zde byly cechy, které rozhodovaly o tom, kdo a kolik lidí bude moct v nějakém oboru samostatně podnikat. Takže se neodvolávejte na historii ve snaze podpořit váš "jediný správný" názor.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Oni evidentně doteď ochotní pracovat byli. Pokud se jim zdá odmněna málo nepotřebují stávkovat, stačí si říct více (a pokud jsou natolik dobří/důležití tak třeba dostanou), jenže to by mohl přijít někdo jiný ochotný totéž zvládnout levněji což...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt to pisu :-)
Prece pro firmu, co si je najima, by nemel byt problém najmout si nekoho jiného. Teoreticky.
Takze tito lide musí mit logicky "eso v rukavu", jinak by je všichni poslali do prdele.
Predpokladam, ze to eso v rukavu je skutečnost, ze je poptávka zrovna primo konkretne pro těchto lidech. Tudiz si muzou dovolit tlacit na zvedani svých odmen, protože vedi, ze ten, kdo si je najima, si jiného najmout nemůže.
Jenze samozrejme on muze, pokud budou nároky uz tak velke, ze by je neunesl. Takze obe strany vedi, ze se vzajemne potrebuji a ted jde jen o to, kolik z toho která strana vytriska pro sebe. Stavka uz není prdel, jak je stavka, ztraci se cesta zpet....Stavkovat v kapitalismu muze jen někdo, kdo si je sakra jisty, ze to neprojede.
Nemyslim si, ze by ke stavce doslo. Jak rikam, obe strany se potrebuji a tyhle tanecky jsou soucast vyjednavani o penezich.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tady furt někdo nechce pochopit, že aby ten jakože "kapitalizmus" fungoval, nesmí přijít o konkurenční prostředí a všechny podobné dohody jdou přesně proti tomu...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, procenta na zisku resp. odměny prostřednicvím reziduálních plateb, jsou pro námezní sílu motivační a kapitalistu nestojí přímé primární náklady.
Obdobně funguje platba za licence nebo patenty podle počtu vyrobených kusů, etc. .

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nesmyslné srovnání. Přidávat navíc nekomu kdo do projektu nepřidává žádný tvořivý prvek podíl ze zisku jako "motivační prvek" ??... To má smysl u manažerů či hlavních tvůrců projektu. Případně u malých projektů, kdy tvůrci jsou zároveň investory.
Platba za licence s tím nemá nic společného tam se platí tomu kdo licenci vlastní a navíc je nenahraditelný (licence a patenty prostě zajišŤují exkluzivitu na dané řešení).

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Dabéři mají jiný legitimní názor.
Manažeři že nejsou nahraditelní? Taky si to myslí a presentují to tak. Ale opradu nejsou? Každou chvíli se mění jako na orloji.
I za licence se platí podle různých SMLUVNÍCH modelů.
Když se nedomluví, tak můžou mít dabéři smolíka. Tečka. Vy o tom nerozhodujete. Je to čistě záležitost smluvního vztahu zaměstnavatel <-> námezní síla.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší by bylo, kdyby si výrobci her filmoidní sekvence odpustili a dabing rovněž. Je to dobré hlavně do traileru, ale samotné hře to na hratelnosti nepřidá. Spíše naopak, protože tvůrci kvůli efektním propagačním videím utratí peníze za filmečky místo aby hra byla delší a měla víc lokací.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

A me se zase celkem libi, když postavy ve hre (například v nejakem RPG) mluvi a ne jen ze si ctu tuny textu a u toho je ticho...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Filmoidni sekvence jsou idealni pro veci, ktere engine nezvlada ale je nutne je ukazat kvuli deji. Vetsinou se bude jednat o velke exploze. Nejak mi uchazi co se na nich ma dabovat. [sarcasm]Krome toho, engines jsou porad lepsi a lepsi, takze by jich melo ubyvat, ne?

A poradna hra IMHO potrebuje spis nez dabera hlasovy syntetizator, protoze je prece natolik bohata, ze neni mozne nahrat vsechny moznosti co muze potrebovat rict ... ne?[/sarcasm] ... no dobre, tak ne, protoze railroading ...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Filmoidními sekvencemi jsem myslel i ty, které běží v enginu. S hlasovým syntetizátorem souhlas, tak bych si představoval budoucnost. Ale v současnosti by buď působil moc uměle, nebo byl pro autory her moc drahý.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Skvela myslenka.

Jsem zvedav, jak budes hrat hru kde tone budou ostatni postavy promlouvat znakovou reci nebo se misto mluveni budou zobrazovat jen titulky. To jsme na urovni roku 1991.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ty náklady na filmečky a PR s marketingem jsou někdy půlka nákladů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

len nech tych curakov z Activision dobre podoja :D od nich nic nekupujem

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak treba zase dostanou sanci jini daberi :)

Nevim nic o tom jake maji ti daberi pozadavky, ale predpokladam, ze chteji aby je platili jako doposud + % z prodeje.

Dovedu si predstavit 2 mozne situace ktere by byli akceptovatelne.
1. Soucasny stav - je proste nejaka castka za kterou to nekdo udela a tim je to vyreseno.
2. Procenta ze zisku - v zakladu dostane daber mnohem mene penez za odvedenou praci. A dalsi cas penez se bude odvijet od prodeje hry. Tady jde vlastne o duveru v kvalitu hry.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.