CDR.cz - Vybráno z IT

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7 - modulární herní klávesnice a-la Star Trek za astronomickou cenu přichází na český trh

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7
V současné době je možné vybírat z rozličných typů klávesnic se všemi možnými i nemožnými funkčními parametry a cenami. Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7 je přesto unikátní. Je to něco, co se skutečně jen tak nevidí. Pokud máte rádi elektroniku ve stylu science fiction, rozhodně čtěte dál, tento neobvyklý produkt se totiž začíná prodávat i v České republice.

Již cena, která se bude pohybovat v ČR kolem 8000 Kč, na první pohled prozrazuje, že tato klávesnice bude něčím jiným. Něčím extra. A je tomu opravdu tak. Na jednu stranu je pravda, že tu již je klávesnice s displejem, klávesnice s USB HUBem, popřípadě i klávesnice s odnímatelným numerickým blokem. Ale zatím žádná klávesnice všechny tyto vlastnosti nedokázala zkombinovat takovýmto způsobem dohromady.

Jako výchozí součást budeme považovat hlavní klávesnicovou část, která je středobodem celé "sestavy." K této "základně" je ovšem možné podle vkusu a potřeby doplňovat různé další součástí, některé z nich dokonce na různá místa, jak ilustruje přiložené video. Za zmínku v tomto případě stojí zejména možnost snadné uživatelské výměny směrových šipek a tlačítek WASD a také RGB podsvícení, které může nabírat jeden z šestnácti milionů barevných odstínů. Někoho možná zklame, že tlačítka nepoužívají pro tuto kategorii klávesnic běžnější mechanické spínače, ale spoléhají na membránu.

Další součásti klávesnice tvoří ovládací modul s dotykovým displejem a USB hubem, numerický modul, modul s programovatelnými tlačítky a třídílná opěrka rukou a zápěstí.

Pravděpodobně nejméně obvyklou součástí klávesnice je hned první modul, který výrobce nazývá V.E.N.O.M. Ten obsahuje rozměrný barevný dotykový displej a několik dalších ovládacích prvků a slouží pro celou řadu činností. Kromě práce s herními makry je možné zmínit např. obsluhu nejrůznějších mini aplikací, možnost spouštění klasických aplikací, zapisování poznámek, zobrazení hodin, vypnutí Win klávesy, nastavení podsvícení, regulaci hlasitosti, ovládání multimédií nebo chatování. Na zadní straně je připraven také dvouportový USB hub, který se může hodit např. pro rychlé připojení flashdisku nebo jiného příslušenství.

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7

Modul také nativně spolupracuje se službou Team Speak umožňující komunikaci s ostatními "pařany" během hraní multi-playerových her.

Další součástí je modul s programovatelnými tlačítky, který slouží pro rychlé vyvolání potřebných akcí, funkcí nebo maker. V kombinaci se třemi uživatelskými profily lze jeho prostřednictvím obsluhovat až 72 připravených uživatelských příkazů.

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7

Jednotlivá makra lze odlišit vlastními ikonkami a kromě tlačítek na klávesnici mohou obsahovat také akce vyvolané myší. Jednotlivá makra se samozřejmě mohou skládat ze stisku jednoho i více tlačítek a mohou rovněž obsahovat i časování jednotlivých akcí.

Neméně podstatnou součástí je také blok kombinující numerickou část klávesnice s oddílem se šipkami a tlačítky pro pohyb v textu. Kromě těchto základních tlačítek sem výrobce vměstnal také pět dalších tlačítek (C1 až C5), které slouží pro práci s uživatelskými příkazy. Nutno podotknout, že právě tato část klávesnice ale bohužel působí značně nepřehledně. Je sice pravdou, že většina her spíše než klasické šipky využívá k ovládání tlačítka WASD, ale přesto by to mohlo způsobovat problémy.

Poslední součástí jsou tři oddělené opěrky pod zápěstí. Opěrka, která slouží jako podklad pod levou ruku, je výškově nastavitelná a navíc obsahuje i dva aktivní ovládací prvky - jedno tlačítko a jedno rolovací kolečko. Oba jsou samozřejmě nastavitelné a pohodlně dosažitelné palcem.

Na rozdíl od většiny běžných klávesnici si tato vyžaduje kromě připojení kabelem ke své funkčnosti také zapojení dodávaného napájecího adaptéru a instalaci kompletního balíku softwaru.

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7 je zcela jistě unikátní klávesnice, která bude vyvolávat emoce. Co říkáte, stojí za investici okolo 8000 Kč?

Diskuse ke článku Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7 - modulární herní klávesnice a-la Star Trek za astronomickou cenu přichází na český trh

Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 12:07 | tomasd- | bez mechanických spinacu nepouzitelna...
Středa, 28 Listopad 2012 - 18:29 | Duck Daffy | No, nevím, za tu cenu asi těžko, mám jiné...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 15:31 | HKMaly | Proc a-la Star Trek? Ve StarTreku maji prece...
Pátek, 23 Listopad 2012 - 15:51 | peca | Možná s mechanickými spínači... Ale i tak by to...

Zobrazit diskusi