CDR.cz - Vybráno z IT

Herní konzole s virtuální realitou aneb hrajeme celým svým tělem

Betterthanlife
Proč by muselo být hraní her pouze statickou záležitostí? Virtuix Omni VR přináší virtuální realitu do vašich domovů, u které se budete muset hýbat. Nasaďte speciální obuv, připoutejte se, nasaďte brýle a vzhůru do boje.

Virtuix Omni VR je první rozhraní virtuální reality, které hráčům umožňuje volný pohyb do všech směrů, čímž ovlivňujete průběh hry. Přirozený pohyb přidává každé hře na autentičnosti. Hráč se může do hry ještě více ponořit, což by vsedě nikdy nemohl. Kromě chození je možné běhat, skákat, otáčet se, přikrčit se a díky speciálnímu ovladači také střílet z pistole.

virtuix omni game

Netradiční konzoli vytvořila společnost Virtuix ve spolupráci s firmou Oculus, která poskytla pro jedinečný 3D zážitek své virtuální brýle Oculus Rift. Brýle každému oku zobrazují jednu obrazovku s rozlišením 720p, jejich zorné pole činí 110°. Aby byla iluze dokonalá, musí si uživatel obout speciální boty s hladkou podrážkou a drobnými kolíky, které přesně zapadají do drážek na podložce. Pohyb je přesný a jeho rychlost by měla odpovídat poměru 1:1. Bederní opěrku je možné výškově nastavit a pásy mají snížit riziko spadnutí nebo uklouznutí.

virtuix omni homevirtuix omni shoe

Výrobci se v současné době snaží své zařízení zviditelnit na stránkách Kickstarter.com. Jejich cílem bylo vybrat částku 150 tisíc dolarů, aby se mohl Omni VR dostat až k lidem do jejich domovů. Už po několika dnech má společnost Virtuix vyhráno, protože jim lidé pomohli nastřádat přes 750 tisíc dolarů.

virtuix omni prototyp
Jeden z prvních prototypů

Dle dostupných údajů je konzole vhodná pro postavy s výškou od 142 do 195 cm a váhou do 130 kilogramů. Na Omni VR zatím existují hry jako Half-Life 2, Skyrim, Arma 2, Left 4 Dead 2, Fallout New Vegas nebo COD Black Ops II. Konzole by měla být dostupná od ledna 2014. První šťastlivci si ji na webu Kickstarter zakoupili za 249 dolarů (4800 korun). Nyní je dostupný nejlevnější balíček až za 429 dolarů (8300 korun).

Ukázka prostředí ze hry Battlefield 3

Podobný projekt na zdokonalení herního zážitku přinesl na začátku roku také Microsoft. Se svou herní konzolí Xbox IllumiRoom doplněnou o projektor se může z vašeho pokoje stát velkoformátové promítací plátno. Kdybych si měla vybrat jeden z těchto nápadů, zvolila bych Omni VR. Tento přístroj sice zabírá více místa než IllumiRoom, ale aspoň se nemusí uklízet celý byt, abyste měli lepší obraz. A ten pohyb navíc také neuškodí.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Herní konzole s virtuální realitou aneb hrajeme celým svým tělem

Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 00:53 | Tomáš Bohuněk | Když jsem přemýšlel nad tím, jak hráči poskytnout...

Zobrazit diskusi