CDR.cz - Vybráno z IT

HP Envy 4 TouchSmart – tenký průkopník Windows 8

HP Envy TouchSmart Ultrabook 4
Mobilita laptopu je jedním z hlavních požadavků, které dnes zákazník při jeho koupi zvažuje. Snadnou přenosností se chlubí všechny notebooky konceptu ultrabook. A protože tento segment zaujímá čím dál významnější pozici na trhu, ultrabook dnes musí mít v nabídce každý výrobce počítačů. S implementací Windows 8 se možnosti ještě rozšiřují a ideálem do budoucna se tak stane počítač s dotykovým ovládáním a kompaktními rozměry. Můžeme už teď do budoucnosti nahlédnout s HP ENVY?

Klasika zvenčí

Od prvního pohledu a dotyku působí ultrabook HP Envy 4 solidním dojmem. Ten mu propůjčuje povrchová úprava z broušeného hliníku. Hrany lemují lišty ze stejného, ale leštěného materiálu. Celá konstrukce je pevná, nikde se nekroutí, ani neprohýbá.

Po zvednutí víka na vás vykoukne chiclet klávesnice s oddělenými klávesami, která postrádá numerickou část. Ačkoliv se zdá trochu mělčí (daň za minimalizaci rozměrů), rychle si na ni zvyknete. Ale ani na začátku nezažijete žádné "psací" peklo.

Touchpad se ovládá snadno, někomu ale může připadat trochu přecitlivělý. To se dá napravit softwarovým přizpůsobením pomocí předinstalovaného programu od Synaptics, dodavatelem touchpadu. Za klasiku se dá považovat deaktivace trojitým poklepáním do levého horního rohu.  Ale ruku na srdce, kdo by používal "zastaralý" touchpad, když se notebook dá ovládat pomocí dotykového displeje?

Sluší se dodat, že přístroj splňuje všechny rozměrové náležitosti ultrabooku – v zavřeném stavu měří na výšku 2,3 cm, do šířky 34,22 cm a do hloubky 23,72 cm. Při váze 2,17 kg se jedná o počítač, který bez obtíží přenesete odkudkoliv kamkoliv.

Displej – a o tom to je    

Nebýt dotykového displeje, nejspíš by se HP Envy 4 TouchSmart  příliš nelišil od ostatních ultrabooků. Obrazovka o úhlopříčce 14 palců nabízí klasické rozlišení 1366x768 pixelů, věrné podání barev, dobrý kontrast a slušné pozorovací úhly.

HP Envy TouchSmart Ultrabook 4

Tyto parametry nikoho nenadchnou ani neurazí, na druhou stranu s kapacitní dotykovou vrstvou a operačním systémem Windows 8, který k "sáhnutí" přímo vybízí, získává obrazovka úplně nový rozměr. Ovládání za pomocí gest a hmatu usnadňuje orientaci a pohyb v rozhraní a člověk si na něj rychle zvykne.

Při klepání se projevuje pevná konstrukce celého stroje, víko se téměř nehýbe ani nerezonuje. 

Rychlý a úsporný

Testovaný kus běžel na notoricky známém procesoru Intel® Core™ i5-3317U s architekturou Ivy Bridge, grafickým čipsetem Intel HD4000 a 4 GB RAM. Tento setup naplno dostačuje k běžnému používání. Bez problémů tak notebook zvládá HD filmy, ale i na grafiku středně náročné hry. To potvrzuje i benchmarkové měření Geekbench dosahující lehce nadprůměrných hodnot.

Pakliže vašima rukama ještě neprošel ultrabook, bude vás fascinovat rychlost, s jakou počítač ožije. Od stisku zapínacího tlačítka k úplné aktivaci uplyne pouhých 13 vteřin. Soužití SSD disku a operačního systému zkrátka dělá divy.

Pro vaše data v Hewlett-Packard připravili kombinaci rychlejšího SSD disku o kapacitě 32 GB a klasického 500GB úložiště. Jak už mezititulek napovídá, veškeré operace probíhají nad míru rychle, bez jakéhokoliv lagování.                       

Nebojte se pokroku!

Ultrabooky jsou samy o sobě důležitým vývojovým mezníkem v kategorii přenosných počítačů. Nový operační systém od Microsoftu zase vybízí k ovládání dotykem, kterému se výrobci gadgetů upínají a upínat budou. Obojí se v HP Envy 4 TouchSmart Ultrabook mísí v koktejl, kterému snadno přijdete na chuť. Takže pokud vám nevadí, že si nemůžete vybrat z nepřeberného množství konfigurací a spokojíte se s těmi, které vám HP nabízí, TouchSmart vás rozhodně nezklame. 

Diskuse ke článku HP Envy 4 TouchSmart – tenký průkopník Windows 8

Žádné komentáře.