CDR.cz - Vybráno z IT

Levnější budoucnost mobilních operátorů? Hybridní síť kombinuje WiFi a standardní připojení

hybridni_volani_republic_wireless_3
Neomezená data, SMS a neomezené volání za pár korun zní českým zákazníkům nejspíše jako pohádka. Způsob, jakým nízké ceny dosáhl hybridní operátor Republic Wireless, by mohl být do budoucna řešením i pro náš trh.

Že jsou nabídky českých mobilních operátorů k pláči se přesvědčujeme téměř denně a nic na tom nemění ani malé tělísko v ohni pod záštitou virtuála Blesk Mobil. Americká společnost Republic Wireless od minulého roku provozuje zajímavý projekt, kombinující služby klasického mobilního operátora a speciální funkce integrované v chytrém telefonu využívající WiFi. Jen aby nedocházelo k omylům - při volání skrze bezdrátovou síť se v tomto případě stále jedná o standardní mobilní hovory, pro jejichž přijmutí nemusí mít volaná strana nainstalovaný žádný speciální software.

republic-wireless-home

Myšlenka je následující - uživatel se připojí k bezdrátovým WiFi sítím ve svém okolí (doma, v zaměstnání, kavárně apod.), jejichž prostřednictvím odlehčí síti operátora. Nadále může využívat všech standardních funkcí telefonu, a to dokonce bez jakéhokoli znatelného rozdílu. Pokud je telefon mimo dosah přístupového bodu automaticky se připojí k standardní síti.

Projekt je v provozu přesně rok a snaží se uspět především agresivní cenovou politikou. Za 19 dolarů zákazník získá neomezené volání, SMS a datové přenosy prostřednictvím mobilní sítě partnerského operátora Spring a WiFi.

republic_wireless_hybridní_operátor1

Společnost Republic Wireless ve svém portfoliu nabízí také mobilní telefony, které mají integrovaný upravený firmware pro snadné volání a posílání SMS zpráv na ostatní mobilní zařízení prostřednictvím WiFi. V současné době je v nabídce už druhý dotovaný smartphone v podobě modelu Motorola DEFY XT za 249 dolarů. Vlastní telefon si uživatelé do sítě zatím bohužel vzít nemohou, neboť je nutné funkce zakomponovat do firmwaru a následně vyladit, což by v masovém měřítku nebylo jednoduché.

Výhoda celého řešení se skrývá nejen v nízké ceně, ale také při využívání roamingu, kde je volání skrze WiFi sítě stále zdarma. Ano, podobného efektu lze dosáhnout i doinstalováním speciálních aplikací, ale u těch je nutné za hovory na telefonní čísla nadále platit. Zde je cena zahrnutá už v základním poplatku operátorovi.

Model nachází nejlepší uplatnění ve větších městech, kde není o WiFi sítě nouze. Nám by se líbila možnost přinést si do sítě vlastní zařízení a potřebnou funkci jednoduše doinstalovat. Co na podobné řešení říkáte vy?

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Levnější budoucnost mobilních operátorů? Hybridní síť kombinuje WiFi a standardní připojení

Úterý, 20 Listopad 2012 - 17:27 | HKMaly | Tak odklepnes no :-). Vypada to, ze je to hlavne...
Úterý, 20 Listopad 2012 - 14:16 | Petr Minařík | bylo by to hezké, ale dost dobře si nedokážu...
Úterý, 20 Listopad 2012 - 12:44 | HEC | Ono je málokdy co potřeba instalovat - VoIP...
Úterý, 20 Listopad 2012 - 12:13 | Radek Liška | Jak to funguje s veřejnou nezabezpečenou wifi,...
Úterý, 20 Listopad 2012 - 10:52 | LPK | Já říkám ANO ... již nějakou dobu přesně takhle...

Zobrazit diskusi