CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Írán už prý dokáže sestřelovat letouny typu stealth. Představil nový PVO systém

Koukám, že v Íránu se musejí zahalovat už i auta ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Khorad 3 není v žádném případě ekvivalentem systému BUK ale staršího KUB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

každopádně na naváděcích systémech zapracovali - ve zmíněném incidentu se poblíž vyskytlo katarské dopravní letadlo, prý jen lehce přes 40 mil, takže si íránci mohou gratulovat ke skvělým výsledkům dvojitého testu. Kdyby měli špatné navedení a piclo to letadlo s lidma tak už je válka v plném proudu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sestřelili americký špionážní stroj za 130 milionů dolarů a žádná válka nenastala. Rusové taky evidentně sestřelili holandské MH17 a válka s NATO nenastala. Kuvajtské letadlo by imho ještě nebylo dostatečná záminka, to by muselo být americké letadlo plné američanů a iránci by se tím ještě museli drze pochlubit a tak blbí zase nejsou. V oblasti se nacházel i americký non-stealth průzkumný vojenský letoun s posádkou a přesto si íránci raději vybrali "těžší" cíl jen aby nezabili američany. Spíš to byla jasná červená čára na koberci, že podobné čmuchání ze strany USA si země velikosti Íránu má sílu si nenechat líbit. Nejsou to žádní otrhaní rebelové z hor s omlácenými kalašnikovy.

Na skutečné válce ale myslím nemají zájem obě strany, byla by to drahá, dlouhá a krvavá záležitost a ve finále není jisté co by vlastně z geopolitického hlediska vyřešila. Irán by ji neměl šanci vyhrát ale USA by taky neměly jistotu že ji rychle vyhrají a bylo by to drahé, musely by na to použít celou svoji konvenční sílu. A při masivním použití chemických, možná i biologických a třeba i jednoduchých leč stále účinných jaderných zbraní ze strany íránců by se mohlo stát že bez sázení amerických hříbků by se to taky neobešlo a to si nedovedu představit že by tohle ostatní velmoci zkously, že jim bude občas na hlavu padat jaderný spad z dalšího amerického dobrodružství. A kdyby se - byť dočasně - domluvily jaderné mocnosti Indie, Rusko a Čína že hraní bylo už dost, musely by i USA ustoupit.

A při vyhnutí se ZHN by "vítězství" ve stylu Iráku, kde je dodnes totální chaos a sektářské násilí s každodenními teroristickými útoky na okupační síly by taky nebylo možné považovat za kdovíjaký úspěch a vítězství.

Ta situace tam není ani zdaleka černobílá, krev na rukou tam mají všichni. Trump se zachoval rozumně že se nenechal strhnout do krvavé spirály válčení kvůli v podstatě tak malichernému důvodu a že íránci dvakrát přemýšlí proč než zmáčknou tlačítka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rusove samozrejme ziadne MH17 nezostrelili.
A nejedna sa o holadnske MH17 ale o malajzijske.
Vysetrovacia komisia z Holandska obvinila z tohto cinu povstalcov. A aj to je otazka ako nezavisle to vysetrovanie vlastne bolo. Samotny premier Malajzie to dost silno spochybnil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, tři rusáci z nichž jeden byl plukovník FSB + jeden proruský zrádce ukrajiny si jen tak nechali přistavit Buk z Kaliningradu s posádkou a po sestřelení letadla ho tam zase vrátili ale rusko co to celé povstání z dálky řídilo a podporovalo je v tom samozřejmě nevinně :-D Tady nejsi na Aeronetu a jestli za to bereš prachy, táhni do Moskvy a i kdyby ne pamatuj že ti slavní opolčenci z první vlny už jsou povětšinou po smrti aby třeba jednou nemohli moc mluvit tak nečekej že jejich pánové budou v případech užitečných idiotů postupovat jinak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že máš informace, které nemá ani vyšetřovací komise. Zatím nikdo nepředložil jasný důkaz kdo MH-17 sestřelil, takže tvoje závěry jsou založeny jen na spekulacích. To, že se zveřejnily jména vůbec nic neznamená, protože nejsou tím důkazem podložena.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.onderzoeksraad.nl/en/media/attachment/2018/7/10/debcd724fe7b... kapitola 3.8.6. Ale doporučuji si prostudovat celou zprávu, je opravdu hezky napsaná a hodně poučná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom dokumentu žádný jasný důkaz bohužel není, Jsou tam max "simulace" jak by to mohlo být, přičemž ta "nejpřesnější" je z kijeva... není mi moc jasně proč s tím tapetuješ diskuze a po ostatních chceš aby si to "studovali" když už uváděj konkrétní argumenty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umíte najít v těch prezentovaných výpočtech chybu? Víte, že jsou špatně, a proč?

Anebo jen prostě o nich pejorativně mluvíte, aniž byste uměl jakkoli vysvětlit, co je na nich špatně a proč by podle Vás raketa mohla vylétnout i odjinud?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sám se simulacemi zabývám a tudíž vím nakolik je lze použít jako důkaz. Funguje to spíš tak že namodelujete něco a vyjde vám "takhle by to mohlo být" nikoli takhle to bylo...
A pokud výpočty dodá strana která je do výsledku natolik zainteresovaná tak je prostě nelze brát jako relevantní důkaz. Taky sem necpete "důkazy" z ruské strany a rovnou je všichni označují za dezinformace..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A pokud výpočty dodá strana která je do výsledku natolik zainteresovaná tak je prostě nelze brát jako relevantní důkaz. "
Což ovšem lžete, výpočty od Ukrajiny jsou tam zmíněné (btw. stejně jako Ruské), ale výsledky simulací nizozemského týmu z Ukrajinských nevycházejí.

"Sám se simulacemi zabývám a tudíž vím nakolik je lze použít jako důkaz. "
Klasický argument ad hominem, a navíc blbina. Jsou simulace, které se dají použít a normálně používají jako důkaz. I v letectví, kde je důraz na bezpečnost maximální, se na všechno nedělají reálné testy, ale některé skutečnosti se dokládají pouze výpočty matematických modelů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lžete vy výpočty z ukrajiny jsou právě ty extra "přesné" mají to tam i graficky nakreslené.
Vaše argumenty jsou evidentně typu sice o tom nic nevím, ale budu se bít do krve prtože mi vyhovuje výsledek...
Ne, opravdu to takhle snadno nefunguje prostě každá simulace je extrémně závislá na vložených datech i použité metodice výpočtu a takováto simulace bude vždy VELMI přibližná a velmi teoretická.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jen tak lžete a myslíte si, že tu zprávu si nepřečtu, nebo jen neumíte anglicky. Ve zprávě jsou tři různé výpočty, Ruské zavinění dokládá kterákoli z těch tří, ale zpráva žádnou z nich nijak neprioritizujete.

"Ne, opravdu to takhle snadno nefunguje prostě každá simulace je extrémně závislá na vložených datech"
V tom nemáte pravdu, existují děje, které jsou tzn. chaotické a ty jsou extrémně závislé, a jevy, kde na přesnosti vstupních dat nezáleží tolik. Součástí každé dobré expertízy je pak stanovení rozsahu spolehlivosti právě proto, aby se tyto vlivy vyloučily. I proto je výsledkem simulací nikoli bod, ale prostor. Takže toto je do simulací započítáno.

"i použité metodice výpočtu a takováto simulace bude vždy VELMI přibližná a velmi teoretická."
A proto se simulace používají k certifikaci letadel a např. balistické expertízy dokazující odkud se střílelo jako naprosto validní důkaz u soudu. Evidentně experti v daných oborech Váš názor - diktovaný tím, že prostě nechcete přijmout realitu - nesdílí.
(a btw., pokud se chcete bavit v argumentech ad hominem, tak se FEM metodami, které se na simulace používají, živím).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Balisticka, kde mám mám jeden náboj který skončí v jednom místě je trošku něco jiného než hromada dírek rozesetá v přední části letadla kde někde je hustota zásahu hustší a podle toho přibližně mohu určit jen směr zásahu a to ani nevím s jistotou kde přesně v té chvíle byl cíl a raketa ze které navíc vyletí hromada strěpin ve tvaru prstence. Výsledek bude "mohlo to být zhruba takto" ale taky nemuselo. a FEM je úplně něco jiného silně pochybuji že vůvbec víte co to je a jak to funguje...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A pokud chcete reálný ukázku toho, že simulace je jako důkaz přípustná a normální: tak doufám nebudete popírat, že balistické expertízy patří k naprosto standardním nástrojům v kriminalistice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DRK: Cituji: "Sám se simulacemi zabývám a tudíž vím nakolik je lze použít jako důkaz. Funguje to spíš tak že namodelujete něco a vyjde vám "takhle by to mohlo být" nikoli takhle to bylo..."
Pokud něco takového dokážeš vypustit z úst, tak jediným logickým důvodem může být jenom to, že dané problematice vůbec nerozumíš a lžeš že se simulacemi/modelováním zabýváš. Pokud by jsi této problematice rozuměl, tak by si věděl že každá oblast matematického modelování je odlišná a není možné takto zobecňovat.
Já se třeba modelováním a simulacemi nezabývám. Jsem však vyučený "automatizačních" takže o dané problematice něco vím. Naposledy jsem prováděl simulace když jsem dělal v týmu který vyvíjel Rad Hard součástky. Ono totiž celkem těžko dokážeš otestovat elektroniku do kosmické sondy v podmínkách na zemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak to vypadá že ten kdo o tom zhola nic nevíš jsi ty...protože jinak by jsi věděl jak problematické je každá podobná simulace kde existuje tolik proměnných a neznámých veličin a jediné co spolehlivě víme je poloha impaktu částic. Všechno ostatní si musím vymyslet. Jak přesně letadlo bylo orientované co ho přesně trefilo jak to letělo atd. Proměnných je prostě hodně. a simulace nějakého elektronického obvodu či výpočet zatížení v součástce ani automatizační proces jsou zcela mimo tuto oblast. ten kdo to "simuloval" si musel defakto vymyslet i tu metodu výpočtu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže dle tebe spolehlivě nevíme kurz letadla, letovou hladinu, meteorologické podmínky, konstrukčně technické parametry rakety, čas impaktu a neposlední řadě newtonovskou mechaniku. Všechny tyto věci si musel autor simulace dle tebe vymyslet. Pokud tomu opravdu věříš, tak ti asi není pomoci.
Pokud by jsi opravdu něco věděl o matematickém modelovaní a simulaci tak by jsi věděl, že v reálném systému je množství vstupních proměnných limitně blížící se nekonečnu. A proto se u jednotlivých vstupních parametrů řeší jejich "významnost" a nejistota. Celkem si dovedu představit, že podobná simulace není zase tak složitá. Určitě jednodušší než řešení kvantových jevů v polovodičích a výpočtů pravděpodobností u kosmického záření.
Jinak nevím proč by měli autoři vymýšlet metodu výpočtu. Podobné modely dávno existují. Jenom google mi vrátil 3500 věděckých článků na to téma.
Mohu se zeptat co tak simuluješ, že si povolanější než ti co přispěli do té vyšetřovací zprávy?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jasně není tak složitá..... Sundej si ty naivní růžové brýle. 3500 vědeckých článků no sem s nimi... Možná tka na výpočet těch elektrických obvodů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu se zeptat co tak simuluješ, že si povolanější než ti co přispěli do té vyšetřovací zprávy?
Když tomu tak rozumíš, tak je jistě najdeš sám. Poradím pár klíčových slov "Air-to-Air Missile", "Simulation Model", "Launch envelope model", "Missile fly-out model".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Simulace letu rakety nemá se simulací zásahu střepinami nic společného.. to je jako chtít odvodit odkud někdo střilel na auto a simulovat jízdu autem... Dočkám se těch odkazů na relevantní vědecké články nebo ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to že tvrdíš, že se simulacemi zabýváš tak tak jsi v posledních příspěvcích vyplodil soustu kontroverzních výroků (můžeš si přeložit nesmyslů). Skoro mi to až připadá, že neznáš základní fyzikální zákony. Což u ruského trolla není nic nepochopitelného. Protože obhajovat zemi, kde zítra již znamená včera musí být dost náročné. A na maličkosti jako fyzikální zákony nezbývá již moc času.
Samozřejmě se při simulaci dráhy letu rakety řeší model rozptylu střepin. Díky němu právě dokážeš rekonstruovat dráhu letu ve finálním stádiu. Pokud toto nevíš, tak jenom doufám, že "simuluješ" pouze tím, že nechceš jít do školy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně obvinit někoho zne smyslů jak tu předvádíš, bez jakýchkoliv logických důkazů je klasický krok trolla "demagogického" to jedince. Simulace průběhu letu rakety a článek o něm není totéž co simulace zásahu střepinami, alespoň tyhle elementární věci by jsi měl pochopit. Stejně tak raketa nemusí letět celou dobu "rovně" je naváděná na cíl. Nikdo nemá zaznamenanou detailní dráhu letu, všechno je to jen "kdyby".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je zřejmé že asi nedokážeš pochopit, že jedno není možné bez druhého. Tzn. musíš vědět kde a jakým způsobem raketa explodovala, aby bylo možné určit dráhu letu. Pokud to jako člověk zabývající se simulacemi nevíš, tak opravdu nevím čemu rozumíš. Této oblasti zřejmě nikoliv.
Samozřejmě že raketa celou dobu neletěla rovně protože je naváděna operátorem PVO kompletu. Na základě technických parametrů rakety, dráhy letadla a způsobu a místa penetrace střepinami lze určit oblast odkud byla raketa odpálena. To taky bylo ve zprávě popsáno a vypočteno.
Můžeš mi popsat tvoji kvalifikaci v této oblasti, že dokážeš vynášet takové závěry? Že to víš lépe než autoři té zprávy. To že čteš Sputnik z tebe opravdu nedělá experta na dráhu letu protiletadlových střel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ta raketa může měnit kurz chápeš to? Existuje max optimální dráha, ale neexistuje jediná možná dráha střely ty "sputniku".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto taky ve zprávě není uvedeno jenom jedno konkrétní místo, ale výseč oblasti, odkud mohla být raketa vypálena z PVO kompletu.
Výsledkem simulace je zde množina drah rakety která pak s danou pravděpodobností (hladinou významnosti) vytkne oblast odpalu. To jako člověk zabývající se simulacemi nevíš? Opravdu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gz sám jsi se usvědčil z předcházející lži. " pak s danou pravděpodobností " jinými slovy počítají jen pravděpodobnou dráhu... Ta ukrajinská "výseč" je zcela nesmyslně přesná a umístěná navíc čistě ve směru letu za předpokladu že raketa poletí celou dráhu skoro rovně. To je možná optimální dráha nikoli jediná možná . Někdy se mrkni na videa co ta střela ve vzduchu umí, než začneš ostatní napadat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď jsi prokázal že o simulaci, matematickém modelování a statistice nevíš absolutně nic, i když tvrdíš něco jiného. Ať už jde o měření, simulaci či zpracování dat z nějakého děje vždy se pracuje se statistickými (pravděpodobnostními) modely. Alespoň si nastuduj co je to normální (Gaussovo) rozložení ať se příště neztrapňuješ. Zde by se hodil jeden latinský citát "Si tacuisses, philosophus mansisses" aneb jak se někdy překládá "Kdybyste mlčel, mohl byste být považován za chytrého".
V té zprávě předpoklad že raketa letěla celou dráhu skoro rovně není. Ale je možné, že jsi četl nějakou jinou verzi pro ruské trolly s alternativní realitou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy mám pravdu ukrajinci místo důkazu předkládají jen možný model. A zbytek je jen tvoje zoufalá snaha top okecat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výsledky simulací a matematické modely se běžně používají jako důkazy u soudu. Velké množství forenzních disciplín je používá.
Ještě si nám ale neobjasnil, jakým způsobem se zabýváš simulacemi, když máš takové základní nedostatky ve znalostech. No asi ruští trollové nemohou veřejně přiznat, že si něco vymysleli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně budeš furt dokla omýlat to samé přitom ti musí být jasné že už z principu ta simulace určuje jen pravděpodobný průběh. Al to tobě jako správnému demagogovi je fuk, ty máš svůj "důkaz"..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výsledky jakékoliv simulace odpovídá modelované situaci s určitou pravděpodobností (nejistotou). Takže jde jenom o to, aby ta pravděpodobnost byla dostatečně velká a pak lze prohlásit, že výsledek simulace odpovídá modelované situaci/soustavě. Nevím proč to nejsi schopen pochopit, když tvrdíš že se zabýváš simulacemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eXponencial : Rusko má nepochybně daném incidentu svůj díl viny. Stejně jako povstalci a Ukrajina. Rusko minimálně tím, že prováděli dodávky vojenského materiálu a vojenského personálu ilegálně na území cizího státu. Povstalci tím, že to zřejmě byli oni, kdo vydal rozkaz k palbě a Ukrajina tím, že neomezili civilní letecký provoz nad místem konfliktu. Nechci však hodnotit čí zavinění je větší.
Vyšetřovací komise byla mezinárodní pod vedením Holandska (Dutch Safety Board). Na vyšetřování se podílela Ukrajina, Malajsie, UK, USA, Austrálie a Rusko. Doporučuji si pročíst vyšetřovací zprávu ohledně incidentu ( https://www.onderzoeksraad.nl/en/media/attachment/2018/7/10/debcd724fe7b... ). Velice zajímavá je třeba sekce ohledně toho, proč Rusko odmítlo poskytnout primární radarová data.
Tvrzení nějakého politika nemusí mít moc společného s pravdou. Stačí se podívat na Babiše, Zemana, Trumpa či Putina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jako že řekli že nezálohují data z radarů mimo svoje území. Co je na tom tak zajímavého, letadlo spadlo nad ukrainou ne, nebo Donětsk už je rusko? btw už zase se cpe tohle téma do debaty o íránu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Např. viz. kapitola 3.15.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ptám se co je na tom zajímavého ne co někdo napsal do "nezaujaté" zprávy , jejíž obsah vycházející například i z expertiz a simulací "kijevských odborníků" bylo víceméně znám předtím než se začala psát?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tady ukaž která část té zprávy je špatně a podlož to důkazy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je ticho....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já si tu zprávu dokonce i přečet, ale obávám se že dává v mnohém za pravdu právě tomu co jsem zmiňoval. V závěrech několikrát doslava píší, že ukraina si běla vědoma rizika a nijak ho neřešila pro civilní dopravu...
aje ticho?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře. Když jsi to přečetl, co je v té zprávě nepravdivé či zaujaté jak se pořád snažíš podsouvat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozumíš psanému slovu nelíbí se mi například spoléhání se na "simulace" zainteresované strany. A jak píšu nechápu proč se tou zprávou snaží někdo argumentovat. Několikrát v závěrech například uvádí zodpovědnost ukrajiny (ta je přímo zodpovědná za letový prostor na svém území) a dokonce částečnou malajsie, s tím že ignorovali válečný stav v místě a měli dost informací aby letový prostor uzavřeli...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Předmětem vyšetřovací zprávy není hledat právní odpovědnost jednotlivých stran. Ale popsat celý incident a navrhnout opatření do budoucnosti. Vyšetření kriminálního aktu ze strany Ruska a povstalců je pak otázkou pro orgány činné v trestním řízení (či jejich národní či mezinárodní obdoby).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kriminálního aktu ze strany ruska, to jsou fréze jak ze "svazázké schůze".. :0)))))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu ti připadá sestřelování letadel na území cizího státu jako běžné chování mezi sousedními státy? Jinak nedovedu posoudit, co jste probírali na svazáckých schůzích. Osobně jsem ani nebyl Jiskra, protože jsem v roce 1989 (1. třída) chodil do hudebky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Připadá mi to jako běžné chování ve válce mezi vládou a separatisty tobě ne? Máš dojem že po sobě hážou plyšákama?
ad 89: tak to vysvětluje ty kecy a neznalosti plus snadné zblbnutí dnešní propagandou... Dnešní "demokratičtí" svazáci jsou kolikrát horší než ti za socializmu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou ti separatisté podporováni a vyzbrojováni Moskvou? Nebojují po boku separatistů ruští vojáci na "dovolené". Mě to tedy jako normální chování mezi dvěma sousedy nepřipadá. Ale jak jde vidět, ruští trollové mají jiné vnímaní. Je však zajímavé, že většina těchto trollů nikdy Rusko nenavštívila. Předpokládám že je to i tvůj případ. Nějakou dobu (4x za posledních 5. let) jsem v Rusku byl, takže mluvím z vlastní zkušenosti. Zkus si do Ruska zajet až víš o čem mluvíš. Třeba takový Vladikavkaz ať víš jak pravé Rusko vypadá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není druhá strana podúporovaná a vyzbrojovaná někým jiným? Zajeť si na krym zajeť si do donbasu ať víš jak moc tam byli nadšení z ukrajiny a proč se stalo co se stalo. Kdyby nebylo majdanu rusko by nemělo koho podporovat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No na Krym opravdu jezdit nehodlám. Tam pouze Babiš posílá své příbuzné. Ale alespoň jsem v Rusky byl a bavil jsem se s tamními lidmi. Na rozdíl od ruských trollu, kteří jenom šíří svá "moudra", která nemají ničím podložené natož vlastní zkušeností.
Opravdu věříš že Rusko anektovalo Krym protože tamní obyvatelé si to přáli? A že podporuje separatisty v Dondasu protože chtějí chránit "ruské tamní obyvatelstvo"? Samozřejmě když byla Ukrajina ruským satelitem tak na ně neútočili. Ovšem když se začali obracet k západu místo na východ tak to bylo pro rusa jako červený hadr pro býka. Proto se snaží Ukrajinu co nejvíce destabilizovat. Co je však zajímavé tak i spojenci jako je Bělorusko a různé "stány" začínají mít z Ruska obavy. Ani se jim nelze moc divit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano průzkumy veřejného mínění jasně ukázali že obyvatelé krymu si přáli odtržení od ukrajiny. Na tom nic divného není snažili se o to dlouhodobě a ukrajina dělala co mohla aby jim v tom zabránila...
"Západ" nasliboval ukrajině hory doly a ve skutečnosti ji jen uvrhl chaosu a větší bídy. Mladí z ukrajiny houfně zdrhají na západ za prací. Na to aby mohla být ukrajina součástí EU nemá ani omylem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě výzkum veřejného mínění které prováděl Kreml nebo je platil. Ukrajinci k nám chodí makat už přes 20 let, takže trochu hloupý argument.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A víte, co je zajímavé - že Rusové údajně radarové snímky nezálohují a nemají. Což jim ovšem nebránilo na dvou oficiálních tiskových konferencích MO radarové snímky prezentovat.

A nejlepší na tom je, že na každé tiskové konferenci byla trajektorie letu MH17 jinde.

Proč myslíte, že Rusové měli důvod takto lhát?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč máte potřebu vymýšlet vy? Nemáte žádné podklady že skutečně vše skladují... a Ikdyby ano nemají důvod dávat jím i nesouvisející data po kterých nikomu nic není, oni přece monitorují primárně svoje území (což je v pořádku) proč by měli schovávat kompromitující data z cizího území to snad dává smysl ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle standardu ICAO a mezinárodních úmluv které podepsali mají povinnost primární radarová data vydat. Jenže Rus si z mezinárodních dohod nic moc nedělá. Negarantoval snad územní celistvost Ukrajině v minulosti?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jakmile jde o strategické zájmy, vše ostatní jde stranou. Takže když vyšlo najevo, že Ukrajina hodlá odříznout Rusko od přístupu k Černému moři a zřídit na Krymu americkou námořní základnu, myslím si, že rozhodnutí, jak tento problém vyřešit, zabralo max. 5 minut. Nebýt toho, že Porošenko je extrémní rektální alpinista a udělal pro ušáky co jim na očích viděl, problém s Krymem by vůbec nevznikl.

Příklad z druhé strany - Nikaragua Contras - teroristé financovaní ušáky. Nikaragua zažalovala ušáky u mezinárodního soudního tribunálu a soud vyhrála. Ušákům se to ale nelíbilo, proto od mezinárodního soudního tribunálu odstoupili a reparace, ke kterým byli odsouzeni, zatím nezaplatili. Vyjádřili se k tomu tak, že Nikaragua patří do sféry jejich vlivu, ve které budou terorizovat okolní státy dle vlastního uvážení a nikdo jim do toho nemá co mluvit.

Jo a co se vám vlastně nelíbí na ruských dovolenkářích na Ukrajině a anexi Krymu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak to, že nemají? A co ta kilometrová ukrajinská stíhačka? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dodávali materiál lidem kteří hovoří stejným jazykem a vyznávají stejné hodnoty. Zatímco západní ukroši a vyznavači Bandery přímo deklarovali vyhlazovací záměry. Kdo by to neudělal by zradil vlastní krev. Ne všichni jsou ještě zdegenerovaní jako americká elita - viz skandál "pizza gate" a nedávné "sebevraždy" vyšetřujících.
Hlavní podíl na sestřelení malajského letounu má nepochybně ukrajinské řízení provozu.
To že nyní žádná válka nenastala je víceméně náhoda - sestřelení robota dalo Trumpovi dostatečný argument pro nezahájení akce která by stála životy a roztočila by kola odplaty. A taky prý vedle letělo americké letadlo s posádkou které také měli možnost íránci sestřelit, ale chápou že to by mohla být odplata jasná - sestřel vyspělého robota bylo jen jasné znamení možností. Dále, pokud by šel do moře zmíněný letoun tak by se EU přidala na americkou stranu. Navíc je tu jasný poddext US armádě - íránská PVO je kvalitní a překonání by stálo nemalé ztráty. Už to je dobrý argument pro současného prezidenta který usiluje o znovuzvolení .-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč lžete?

Nikdo tam Rusům do té doby nic nedělal - a ani na Ukrajinskou armádou osvobozených územích se žádná perzekuce rusů nekonala (mimo některé zločiny, které se děly při přechodech fronty na obou stranách - což je u takovéto války normální - přičemž u separatistů, jak potvrzuje mise OBSE, podstatně častěji. Takže Vaše tvrzení o vyhlazování je lež.

Další Vaše lež je, že za sestřelení může řízení letového provozu. To je podobné, jako byste tvrdil, že za znásilnění může holka, co šla večer sama po ulici. Do té doby se nad podobnými konflikty normálně létalo i jinde (Afgánistán, Irák). To, že tam Rusko nelegálně dodalo zbraně i s obsluhou není vina řízení leteckého provozu.

"dodávali materiál"
Pokud materiálem míníte vojenské jednotky, jak dosvědčili zajatí ruští vojáci, pak máte pravdu....

"lidem kteří hovoří stejným jazykem a vyznávají stejné hodnoty. "
Ano, to máte pravdu. Doněcká lidová republika se poměrně tvrdě hlásí k tradici masového vraha Stalina - a v rusku také tento masový vrah "prožívá renesanci". Jen nechápu, proč tento fakt předkládáte, jako by Ruskem vyvolanou válku měl nějak ospravedlnit....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Za znásilnění nemůže holka která šla sama po ulici, ale ten dobrák co jí do té uličky kde hrozí znásilnění poslal... příště prosím nepoužívat evidentně špatnou analogii.
A prosil bych důkaz tvrzení jak se nějaký stát či oblast hlásí k "masovému vragovi" stalinovi. I když chápu že se to časem stane, protože ten člověk se stal symbolem a v dějiných vůbec největší masový vrah, který měl na svědomí pětinu tehdejší populace, je dnes hrdinou a točí se o něm oslavné filmy (kdo by nevěděl o koho jde tak je znám pod jménem čingis chán).
Ad DDR: ono i irák měl použitelnou PVO (na svou dobu), bohužel pro ně, první co spojenci udělali je že ji vyřadili z provozu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak poslal? To byla normální cesta, kterou ta holka každý týden chodila na hodinu keramiky.

A i kdyby ji tam někdo poslal, tak když nevěděl o tom, že tam za rohem čeká vrah, tak proč by to měla být jeho chyba? Spoluautor vraždy je ten, kdo tam poslal toho vraha, ne ten, kdo tam poslal tu holku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne nebyla to normální cesta, protože se tam od jisté doby střílelo/znásilňovalo a to se na normálních cestách neděje víme?... a armádu na vzbouřence, ve znaze potlačit vše silou, pokud vím poslal první kyjev...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, v 10000km se tam fakt nestřílelo ani neznásilňovalo.

Střílelo se a znásilňovalo se do té doby v zamčených kanálech pod tou ulicí, stejně jako v X dalších ulicích, po kterých také normálně chodili lidé. Akorát holt jeden psychopat dal těm vrahům z kanálů klíč - ale to ten, kdo poradil tu cestu, nevěděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně přestaňte se vykrucovat. Válečná zóna je něco nad čím se prostě nelítá bohužel tady ji zcela uzavřeli až bylo pozdě a místo toho jen zvedali letovou hladinu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podobné případy, kdy se např. létalo jak nad Afgánistánem, tak nad Irákem v době, kdy tam probíhal konflikt, Vás usvědčují buďto z nevědomé naivity, nebo ze lži.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jinak, vykrucujete se Vy - protože jste první utekl od příměru, neboť se ukázalo, že ten příměr Vaše tvrzení vyvrací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Od jakého příměru jsem utekl můj příměr byl přesný váš lživý a schbálně zavádějící.
Mimochodem i tatapetovaná zpráva tohle konstatovala....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přišlo by Vám košér tvrdit: "oba na tom mají vinu - i ten násilník, co ji znásilnil, i ta holka, co šla večer po ulici sama. Nechci hodnotit, kdo větší."

Ukrajina na tom, že Rusko poslalo zbraně na Ukrajinu, které tam neměli co dělat, žádnou vinu nemá. A nad lokálními konflikty se do té doby normálně létalo iv jiných případech (např. Afgánistán).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne by spíš zajímalo proč holanďani neobvinili ukrajinskou vládu. Přece ta má zodpovědnost za bezpečí v zemi, povoluje přelety letadel a dokonce za ně vybírá poplatek. Žaloba na ukrajinskou vládu ale nejspíš v dnešní době není dostatečně politicky korektní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viz výše. Protože Ukrajinská vláda není zodpovědná za to, že Rusko nelegálně posílá zbraně na Ukrajinu. Když Vás ve městě postřelí vrah, také nemůžete vinit policii, že Vám tam nezakázala vstup.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Policii budu z toho, že nechá vraha řádit na svobodě, přestože mají o informace o tom kde se zrovna nachází a koho zrovna vraždí. Stejně tak je ukrajinská vláda zodpovědná za to, že směrovala civilní letadla do oblasti, kde probíhá válka, ve která jsou nasazeny protiletecké protiletecké prostředky. Tohle totiž nebylo první sestřelené letadlo, pouze první civilní. Civilní letadla si nemohou vybírat kudy poletí, musí létat v koridorech, které jim určí řízení letového provozu. Zodpovědnost nemá ukrajinská vláda, ale Ukrajina jako stát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Stejně tak je ukrajinská vláda zodpovědná za to, že směrovala civilní letadla do oblasti"
Lež, vláda nikam letadla nesměrovala. Vláda nemá s řízením letového provozu v podstatě nic společného.

"kde probíhá válka,"
Což bylo v té době ovšem naprosto normální, nad konfliktama podobné intenzity se běžně létalo.

"ve která jsou nasazeny protiletecké protiletecké prostředky."
Do té doby tam nebyly nasazené žádné protiletecké prostředky schopné ohrozit civilní letecký provoz, ani by se v dané oblasti nenacházely, pokud by je tam Rusko neposlalo.

"Zodpovědnost nemá ukrajinská vláda, ale Ukrajina jako stát."
Zodpovědnost má Rusko, které tam dodalo vražednou zbraň a jehož vojáci tu zbraň obsluhovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle čeho srovnáváte intenzitu konfliktů, podle počtu mrtvých?

Sestřelených ukrajinských letadel nebylo málo, z toho řada Migů a SUček.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ukrainian_aircraft_losses_during_t...

Když tomu tak rozumíte, kdo má zodpovědnost z inženýry z Afriky, kteří každou chvilku oplodní nějakou Němku na ulici? Německá vláda to podle vás není. Jsou to neziskovky, které je sem lifrují? Nebo jsou to jejich sponzoři?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To se hodně mýlíte zodpovědnost nad svým letovým prostorem má ukraina. Pokud tam nedokáže zajistit bezpečnost má ho uzavřít . To mimochodem konstatovala i ta tady několikrát tapetovaná zpráva kterou se tu najednou všeci trolové ohánějí ale zřejmně se ji nenamáhali číst...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde by Iránci vzali ty "jednoduché, leč stále účinné jaderné zbraně" a co tím vlastně myslíš?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty "jednoduché" jaderné zbraně jsou založeny na konstrukčním principu použitém už za 2. sv. války u bomby Little Boy, kdy se prostě shromáždí nadkritické množství vysoce obohaceného uranu do dvou částí a pak se hlavňovým způsoběm spojí a dojde k výbuchu.

Výhoda je, že to vždy funguje, nevýhoda je že se spotřebuje velké množství uranu 235 - 48 kg nebo 17 kg plutonia 239 kdy každý gram stojí velké peníze a hlavně čas a dostupný objem kilotonáže je ze stejného množství štěpného materiálu nejmenší.

Hlavice je taky výrazně těžší a větší než pokročilejší miniaturizovaný implozní design, založený na řízeném stlačení i hodně podkritického a tedy mnohem menšího množství štěpného materiálu kdy výsledná kilotonáž na množství materiálu je dle designu i několikanásobně vyšší. Takovou hlavici je ale samozřejmě mnohem obtížnější vyrobit.

Z pohledu kupříkladu americké letadlové lodě je ovšrem jedno zda vás zasáhne konstrukcí jednoduchá 15 kT hlavice nebo sofistikovaná malá 15kT hlavice, pokročilé technologie jsou multiplikátor pro sílu a vyrobitelné množství hlavic daného státu, které má k dispozici z učitého objemu materiálu :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak je jasné že by irán neměl šanci vyhrát nad usa,ono totiž porazit nepřítele na vlastním území není výhra

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by do toho USA šly po hlavě, tak samotný Irán nemá šanci zvítězit, zcela jistě by dříve či později došlo k jeho vojenské porážce a změně režimu + obsazení celé země. Je samozřejmě otázka co by bylo následující den, protože na obsazení a dobytí území je armáda dobrá ale na jeho následnou dobrou správu už to dost drhne.

A konfliktu se nejlépe zabrání právě když se protivníkovi ukáže že cena za takové vítězství bude tak vysoká, že se mu to ve finále nevyplatí. Tady mají íránci bludišťáka za pokerface a schopnosti, co celkem uměřeně dávkují USA aby je držely právě na takovém bodu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si myslelo USA v případě větnamu taky. prostě oni nemusí v případné válce bojovat jen proti jiné zemi ale zároveň "proti" svým voličům. Pokud nevyhrají rychlejí je celkem šance že nevyhrají vůbec.. Americkým voličům je totiž nějaký írán v naprosté většině víme kde...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve vietnamu ovšem USA nebojovalo jen s Vietnamem, ale také se SSSR a Čínou, což byla trochu jiná situace.

Zadalší pak tam byla nemalá část zfanatizovaného obyvatelstva, v Íráku toto spíše nehrozí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne nebyla to jiná situace, prostě skončili jakmile jejich voličům došla trpělivost, proti číně a rusku bojovali v koreji to je jiná země.... A bavíme se o íránu (nikoli iráku). I ve vietnamu bylo nejprve obyvatelsto rozdělené nikoli "zfanatizované" oni prostě bojovali hlavně za svou zemi USA tam byli vetřelcem a totéž by platilo v iránu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"roti číně a rusku bojovali v koreji to je jiná země...."
Prosím, než budete o něčem rádobyzasvěceně vykládat, zjistěte si fakta. Míra pomoci severnímu Vietnamu: jak od Ruska, tak od Číny, byla nemalá.

"oni prostě bojovali hlavně za svou zemi "
Jo, a za to, aby Vietnamská komunistická strana jen co válka skončila udělala takové represe, že miliony lidí radši zdrhli ze země...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobné kecy miluju. zeptejte se vitnemců za co bojovali a proč. V korei nastopila regulerní čínská armáda a ruští letci) a to ještě jen v určité oblasti, tohle rozhodně ve vietnamu nehrozilo. Nějací ti instruktoři a dodávaná technika není totéž.
Takže fakta si zjistěte vy ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kteří Vietnamci, severní nebo jižní?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proti američanům bojovali i to jižní...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ve vietnamu ovšem USA nebojovalo jen s Vietnamem, ale také se SSSR a Čínou, což byla trochu jiná situace."

Pokud si myslis, ze to je jina situace tak si hodne naivni. Iran ma treti nejvetsi zasoby ropy na svete. To je hlavni duvod proc mu neustale USA vyhrozuje a taky duvod proc tak usilovne hleda USA zaminku na utok. Protoze ani Cina ani Rusko by nenechalo primej utok bez odezvy. Ostatne Rusko nezustalo stranou ani v Syrii, coz je spojenec Iranu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen 40mil? Tzn. 75km jinde? To při dostřelu PVO prostředků znamená, že to letadlo bylo úplně jinde, tak nevím, co je na tom za úspěch.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podľa všetkého Irán nie je Irák...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to jen můj osobní názor:
Mám radost z toho, že Írán dokáže brzdit krvelačnost USA v této části světa. - Bohudík i také naši českou krvelačnost, protože jsme bohužel spojenci NATO + USA... - Takže mě můžete zkritizovat. Samozřejmě fandím Íráncům, aby se obranou začlenili mezi jaderné mocnosti proti světové hegemonii USA. - Myslete si o tom, co chcete...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dát jadernou zbraň ajatolláhům, to je opravdu "rozumné" přání. Nechtěl bys jí dát i IS?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepřekrucuj to Jirko. Atom vymyslelo fašistické Německo v další spolupráci s USA. - A to se stalo to nejhorší, co se mohlo na planetě Zemi stát! Jen díky tomu, že to ,,nějak" získalo bývalé SSSR (dnešní Rusko), nebyla jaderná válka rozpoutaná USA. Čím víc domácích zemí bude jaderných, tím je větší bude šance, že se udrží mír, nebo to bude všechno tak rychlé, že to ani nezaregistruješ...
Otázka, jestli to získá IS, je nasnadě jen tehdy, jestli to jsou tací Aláhovi šílenci, že by prosazovali smrt celé planetě právě jaderným zamořením veškeré civilizace.
Jinak jsem přesvědčen, ze Írán ví, co dělá proti hegemonii a totální genocidě všech původních obyvatel dobytých území od USA!
Chudáci Indiáni. Dneska jsou jenom folklór... Západní Evropani jsou svinstvo celé planety!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo to míru určitě prospěje když náboženští fanatici co mají zničení sousedního státu součástí zahraniční politiky a i dělají vše pro to budou mít jaderné hlavice pro své rakety.

Ale je pravda že při dosažení úrovně zajištěného vzájemného zničení je obvykle ta chuť mačkat tlačítka nejvyššími vůdci nižší. Ale ber že tyhle věci jsou drahé a i ČR by si je ve finále musela pořídit, stejně jako raketovou technologii. Takže věci typu valorizace důchodů či investice do rozvoje společnosti by nehrozily když by po nějakou dobu cca 25 až 50% HDP šlo na jaderné odstrašení. Dobrý příklad je Pákistán, který jaderné zbraně má ale běžný pákistánec bys určitě být nechtěl...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždy si říkám zda má smysl reagovat na troubu pletoucí si Fašismus a Nacismus.Fašisti v Německu nikdy nebyli...A blábolení o židech je jenom třešnička na dortu.Možná jsi se jenom ztratil z Sputniku a podobného fakenews prolhaného plátku...
Pokud někdo je velmi blízko fašistické straně tak Rusko.Kult velkého vůdce Puťky a Stalina,blábolení o touhy okolních států poškodit či zničit,, velké,, Rusko.Zcela otevřené oslavování masového vraha Stalina...Občas napadení sousedních zemí a potom následuje hrozný údiv že sousedi chtějí do NATO :),podpora diktátorů bez ohledu na následky pro danou zemi.Venezuela a Syrie potažmo Irán.
Rusko rádo vzpomíná na CCCP,ale mohlo by si také připomenout jak dopadlo CCCP při snaze konkurovat západu....Ale pokud se chce mermomoci rozpadnout po vzoru CCCP tak OK.Ostatně,čerpající stanice hrající si na stát nikomu moc chybět nebude.Tedy mimo pár pomatenců.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To zaměňování nacismu a fašismu je dědictví původní komunistické propagandy, která byla přebíraná z Ruska, tam byl fašista každý, kdo se nějak Stalinovi protivil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No právě.Někdo pouze přebírá ruské bludy.
stejně je otázka jestli soudruzi nechtěli přiznat že nacismus je národní SOCIALISMUS...
+ NSPAD = národně socialistická dělnická strana...

To mají komunisti trochu problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém máš akorát Ty...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dojmy jsou pojmy že? :)
Ale pro Kremroli je to asi jedno...
Na rozdíl od tebe vím že je prokázáno že Komunisti mají na svědomí mnohem více životů než Nacisti a Fašisti dohromady.Přitom se paradoxně i u nás toleruje že nějaký trouba mává vlajkou s srpem a kladivem a policie většinou nekoná ač se toto skoro jistě za hranou zákona,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle stejné loginky mají na svědomí daleko větší oběti křesťané, diký jejichž šíření víry vymřela či byla pobita většina indiánů v obou amerikách... Nejvtipnější je jak si někteří "demokratičtí" politruci nafukují čísla obětí a počítají do nich kde co, přičemž počet obyvatel v dané oblasti, dle statistik stále rostl...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Typický anti-ami hlupáček. Podle motta nepřítel mého nepřítele je můj přítel. On prostě tak nenávidí USA, že by dal raději rozdal atomovky po celým blízkým východě. I kdyby na to měla dojet celá Evropa. Hlavně, že to nandá těm zlým amíkům

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Víš, co mě mrzí pane bans? Že až USA rozpoutá světovou válku, tak Ti nebudu moci říct: Vidíš Ty blbe...? Kdo měl pravdu? - Protože už budeš po smrti...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

USA zatím nic jako 3. světová válka nerozpoutalo, Rusko na nás taky i v tomto okamžiku tiše míří jadernými hlavicemi ale to je asi v pohodě co, to jsou mírotvůrci :-)). Tvá obsese zlými USA je trošku více patrná oproti ostatním státům, které přitom mají obdobné jaderné kapacity, řídí je agresivní režimy a na rozdíl od USA aktivně anektují území cizích států a bez uzardění šlapají na své sousedy okovanou botou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rusko na nás (ČR) míří, protože jsme blbí a jsme v NATO (agresivním!). A blbec vždycky ohrožuje, ať je na jakékoli straně. Američané se bojí o sebe (o ukradenou zem, protože jsou to zločinečtí Evropané!), proto Američané zatím nechtějí rozpoutat celosvětovou válku. Ale Židozednáři ji mají v plánu, neb je reálnou pravdou, že nekontrolované přemnožení homo sapiens bude pro celou planetu ekologickou katastrofou horší, než by dopadla celosvětová válka. A mimo jiné: Stoupajícím počtem obyvatel planety stoupá počet válečných konfliktů ve všech územích! - To máte stejné, jako když zavřete krysy do klece a nedáte jim životní prostor a žrádlo. - S lidmi to bude stejné.... Věřím tomu, že Evropa lehne popelem dřív, než USA. A nebude to dlouho trvat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No ještě že židozednáři tu evropu brzo lehnou popelem, takováhle nahnědlá blbost se musí hladit ideálně až do úplného vyhlazení...
Je 100x lepší být v tom dle tebe agresivním NATO než opět stát neochvějně v táboře míru pod mužickou knutou. Raket mířících na tvou hlavu se stejně nezbavíš tak já budu raději trochu svobodně žít v žoldu volstrýtu než mít tu ruskou svobodu dělat co věrchuška řekne s patřičným radostným výrazem ve tváři protože jinak...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

,,Svobodně žít" a mít na sebe namířené rakety - to je projev klasického schizofrenika...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mně je naopak 100x lepší na nikoho ničímnemířit a všechny podobné spolky poslat do pr.ele. Tj mít nějakou samostatnou rozumnou armádu a do žádného "obranného" spolku se necpat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo a fungovat ti to bude do prvního případu kdy se silnější stát rozhodne že by to chtělo trošku expandovat. To velké agresivní státy mají rádi, když ty malé si hrají jen na sebe a ještě to zabalují do chytráctví, protože jim to samozřejmě hraje do karet. To se pak impérium "v blízkém pohraničí" snadno a dobře rozšiřuje.

Naopak obranné spolky jim dělají vrásky na čele, protože byste rádi připojili kousek nové gubernie, která je ekonomicky vyspělejší a tak se dá dobře vysávat a ty malé potvory mají dohromady armádu mnohem silnější než vy tak z toho raději sejde. Tedy slovy nadporučíka Hamáčka - každý velitel, co si vožere držku, jim žene vodu na mlejn a platí to mimo jiné i o statečném posílání obranných spolků do pr.ele. Ono prvně kdyby nebyli nevypočitatelní agresoři, pak teprve by obranné spolky nebyly potřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně a proto švédsko či švýcarsko už několikrát obsadili ti velcí silnější že?
"Obranné" spolky tam bohužel prakticky vždy mají toho jendoho velkého silnějšího, kterému pak lezou do zadku, nebo ještě hůř dělají co se jemu umane....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč jste vybral zrovna země, které jsou poměrně specifické. Proč jste nevzal jako příklad např. neutrální Benelux? Který byl neutrální jak v první, tak v druhé světové? Teda v - spíš před, ta neutralita jim vydržela fakt dlouho.

Nebo koneckonců ČR, která chtěla pod Janem Masarykem zůstat mostem mezi západem a východem a jak to skončilo?

Ano, jsou případy, kdy pro agresora je výhodné nějakou zemi neobsadit, ale těch případů byste spočítal na prstech jedné ruky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skončilo to tak že se na nás spojenci zvysoka vykašlali když se jim to nehodilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další lež. Spojenci celou válku Beneše varovali před přílišným spojenectvím se Stalinem. Existují písemné prameny dobře to dokládající. Beneš (opět doloženo) ale spojence uklidňoval, jaký že to je Stalin demokrat.
Po válce pak jsme měli nabídnutý Maršalův plán, odmítli jsme. Takže lžete, že se na nás někdo vykašlal, celou válku lezla naše diplomacie Stalinovi do chřtánu, až jsme tam vlezli. Spojenci nás mohli leda tak "zachraňovat proti naší vůli".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že vás HUBA NEBOLÍ, nebýt podrazu spojenců v 38 žádný stalin by si u nás ani Beneše neškrtnul....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milý DRK, to že rusové nahlíží na NATO optikou Varšavské smlouvy která tak fungovala že co řekl velký bratr z východu byla nezměnitelná pravda a rozkaz jak to dělat je jen ukázkou jejich pro nás malé státy nebezpečné mentality. NATO naopak vyžaduje konsensus všech členů pokud má jako organizace oficiálně konat a i velmoci typu černé hory mají 1 hlas jako třeba USA. To je ovšem pro východní despoty a jejich pomahače něco nepředstavitelné.

Oba příklady berou země, které jsou neutrální už stovky let a je takový všeobecný konsensus že se to všem hodí mít kousek neutrální půdy. Jakmile se to ale hodit nebude, nějaká neutralita je jen prázdná proklamace. Švédsko proto i s Finskem už pár let silně spolupracuje právě s tím útočným NATO protože si to dobře uvědomuje. Ve světle anexe Krymu nějaké mezinárodní právo nic moc neznamená. Že se nechcou raději tulit k ruské hrázi míru když jsi nám tu tak pěkně objasnil situaci z ruského pohledu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co to plácáš za blbosti, co má co společného "ruské nahlíženi" na NATO??
A ty dva příklady dokazují že to skutečně funguje. Prosil bych ukázku neutrální země s fungující armádou kde to podle vás nefunguje a ne podobné bláboly jak proti rusku které má zlomek vojenského rozpočtu musíme všichni zbrojit jak se USA hodí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Příkladů jsme Vám dali spoustu např. Benelux v obou světových válkách, nebo v poslední době např. Ukrajina, která měla dokonce Ruskem přímo garantovanou neutralitu a stejně jí Rusko okradlo o území.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lžete si do vlastní kapsy. 1. Benelux byl bráněný spojenci bylo jim to platné jak mrtvému zimník..
2. ukrajina neměla funkční armádu, po mobilizaci měli snad míň lidí jak před ní.. a přímo ji nikdo nenapadl (to už by dávno neexistovala)... Zkolabovali defakto sami respektive díky "majdanu".
Mimochadem strašit lidi ruskem v ČR je vrchol demence, když s tou zemí nejenže nesousedíme ale je xxX kilometrů od našich hranic, naopak naším staletým problémem bylo vždy německo....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím že s proruským trollem se argumentační souboj vyhrát nedá ale přesto je dobré nemlčet aby si ostatní myslící hlavou a ne jak propaganda velí mohli udělat názor sami. Naštěstí lidí jako jsem já je v ČR mnohem víc než lidí jako jste vy, pokud vůbec v ČR žijete. Sice se snažíte halit do dýmu neutrality, ale ty kontury jasně vystupují - NATO je vámi popisované jako v brožurce KSČ v polovině 80. let, přitom ten popis paradoxně velmi přesně padne právě na sovětskou varšavskou smlouvu a ne na NATO když o obém něco víte.

Rusko, to je pro vás chudák na kterého všichni útočí a tak se musí bránit. I ten Krym muselo zachránit před Ukrajinou... Plně to naplňuje smysl toho starého vtipu "s ruskem nechce sousedit nikdo a rusko sousedí s kým chce." Už tehdy když rusko za 24 hodin po sestřelení MH17 vydalo asi 5 různých více či méně fantastických verzí "jak se to určitě stalo" bylo jasné že v tom je namočené až po uši a že ten režim lže jako SSSR vždy lhal, není se co divit, řídí ho pořád ty samé sovětské KGB struktury.

To jak vypadá situace na začátku války neznamená že bude situace stejná i na konci války. Benelux byl ve finále opět spojenci osvobozen a nacisté prohráli.

A že ukrajina skolabovala - to nebyl žádný kolaps kvůli týdnu "majdanu" to byla dlouhodobě pečlivě připravovaná akce, která částečně vyšla (Krym) a částečně nevyšla (ideálně pohltit i zbytek Ukrajiny). Rusko si tak vytvořilo dalšího nepřítele na život a na smrt a až bude jednou ve srabu, všechno to dobré se mu zase vrátí.

Rusko sice může ČR strašit jako pes co štěká za plotem, ale ten plot je vysoký a pevný a jmenuje se právě NATO. Proto taková snaha popularizovat "neutralitu" a "nezávislost" států, které je bez těchto atributů prakticky nemožné pohltit opět do své sféry vlivu. To je bod č.1 co se musí naplnit než může Vladimír poslat zelené mužíky směr "blízké pohraničí" a i já udělám vše aby mu to nikdy nevyšlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rusko je země s vojenským rozpočtem menším než hromada zemí v EU (asi na desetině jen zemí EU) snaha z něj dělat strašáka a z lidí kteří se nad tím pozastavují je vážně ubohá...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale nevšimnul jsem si, že by země EU v posledních letech anektovali území sousedního státu, sestřelovali civilní letadla a vedli řeči o míření raket s jadernými hlavicemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt? A co třeba Kosovo?
A těch civilních sestřelených letadel bylo v historii celkem dost a to kde kým viz:
https://www.airways.cz/zprava/prehled-sestrelenych-civilnich-dopravnich-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Který stát EU připojit Kosovo k svému území? Možná že ale nevíš co slovo anexe znamená tady máš to na wiki - https://cs.wikipedia.org/wiki/Anexe.
1954 Čína, 1955 Bulharsko, 1962 Rusko, 1973 Izrael, 1978 opět Rusko, 1978 Zimbabwe, 1979 Zimbabwe, 1980 Itálie, 1983 opět Rusko, ... 1988 USA, 1993 opět Rusko/separatisté, 1998 Kolimbie, 2001 Ukrajina, 2003 Irák, 2007 Somálsko, 2014 opět Rusko/separatisté ... vidíš v tom seznamu někde v nedávné době nějaký stát EU? Možná ta Itálie v roce 1980. V té době EU ještě nebyla. Jinak jak to z toho seznamu vypadá, tak spíš Rusko/SSSR má hobby v sestřelovaní civilních letadel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přestaň lhát sám sobě, prostě regulerně ukradli území Srbsku...Itálie i Bulharsko je nyní v EU ukrajina by tam ráda (což je její naivita, na to nemá) USA zas v NATO ale jasně ty prostě "bojuješ proti rusku" takže místo toho počítáš i separatisty kteří jsou vlastně občané jiných zemí, tak hurá máš možnost vyrazit na ukrajinu a předvést se alespoň proti ruským separatistům předtím se jich nezapomeň zeptat jestli o to tamní lidé ve skutečnosti stojí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže opět se ptám, který stát EU v nedávné době anektoval území sousedního státu? Můžeš na tuto jednoduchou otázku odpovědět? K tomu Bulharsku a Itálii. V roce 1955 a 1980 EU ještě neexistovala.
Rusko dodalo PVO komplet včetně obsluhy, ale dle tebe nenese žádnou odpovědnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nastuduj si Kalergiho plán pro ,,Panevropu" a tam dostaneš odpověď na svou otázku. Jestli jseš nevzdělaný, tak se jedná o pana Richarda Nicolause hraběte von Coudenhove Kalergiho, se kterým spolupracoval T.G.Masaryk i E.Beneš. Nastuduj si plán pro novou Evropu, což je dnes reálná EU!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A můžeš mi tedy odpovědět na otázku ty? Který stát EU v nedávné době anektoval území sousedního státu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že ti neodpoví protože nemá čím. Tak se alespoň jako smrad začaly objevovat provařené konspirační teorie. Rusy nenávidí prakticky ve všech zemích co s Ruskem sousedí protože se ke všem slabším chovají jak se chovají. Ale dle rusů je to jejich chyba, to prostě nevymyslíš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odpovím za něj. Kosovo je pěkný příklad toho, že územní změny je možné provádět i v dnešní době při splnění několika podmínek
- někdo se silnou armádou má na tom eminentní zájem
- lze to aspoň trochu okecat, tzn. vytvořit zdání toho, že územní změna je spravedlivá a legální.
- je taky vhodné mít podporu médií, která buď danou událost zamlčí, nebo lidem vysvětlí, že o nic nejde a je to tak správně.

Když popisujete to jak se Rusové chovají k okolním státům, nebylo by od věci doplnit, jak se k jiným státům chová USA. USA totiž nenávidí značná část lidí celosvětově. Podle USA je to jejich chyba, protože jim závidí demokracii, svobodu a bohatství. Proto posílají armádu všude možně, aby tu demokracii, svobodu a bohatství přinesla i do dalších zemí. No a když se nakonec demokracie ve válkou zničené zemi neujme a země nezačne vzkvétat, tak je to jejich chyba, to prostě nevymyslíš :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč mi tedy na mou otázku nepovídáš i když tvrdíš opak?

Ty tvé jednotlivé podmínky jsou nutné či postačující? Protože v případě Krymu tak úplně všechny neplatí. Spoustu akcí které USA provádí se mi nelíbí, ale jejich zahraniční politikou se cítím méně ohrožen, než akcemi které v poslední době provádí Rusko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože si si vymyslel zcela nesmyslnou "otázku" kde speciálními "podmínkami" namajícími s tématem žádnou spojitost. To že ta země nebyla v EU tehdy nemá žádný význam, je v něm dnes. To že se jedná o zemi EU nemá význam ptotože "obranný" pakt nemí EU ale nato... Používáš klasickou techniku demagogie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se podíváš pozorně, tak já do této diskuze země EU nezatáhl. Pořád jsi mi neukázal na zemi EU, které anektovala území sousedního státu v nedávné době (řekněme posledních 50. let pokud je slovo "nedávné" pro tebe moc neurčité).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne jen jsi, zcela nesmyslně, začal vymýšlet souvislost s ní a dodatečné podmínky které vyhovují tvojí demagogii...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi chtěl prezentovat že Rusko neznamená nebezpeční protože má "relativně" malý vojenský rozpočet. Já však oponoval, že Rusko nebezpečí je. A dokládal to jejich činy v poslední době. Ale možná ti přijde normální sestřelovat civilní letadla a obsazovat území cizího státu. Mě tedy ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zcela nesmyslně jsi požadoval činy země v EU a to pro jistotu jen v době kdy je členem demagogu...
A pokud se člověk podívá na ty všechny ty konflikty tak zjistí že se dějí všechny na bývalém území ruska s ruskou menšinou nikoli kdekoli po světě (to je pro nás fakt hrozba...). Přijde mi celkem "normální" že se nějaká země snaží pomoci občanům se stejnou (svojí) národností, rozhodně normálnější než když se někdo montuje tam kde "maj ropu" a "je to v jeho zájmu"...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, nikoho v této diskusi zatím nenapadlo zamyslet se nad tím, jestli se na Krymu žije lidem líp pod Ukrajinou nebo pod Ruskem. Vím pouze to co se píše ve zprávách, ale už jenom podle toho se zdá, že Rusko do Krymu hodně investuje. Za 3 roky postavili 20 km most přes Kerčský průliv. Myslíte si, že by Ukrajina do Krymu investovala aspoň půlku toho, co tam prostavělo Rusko?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takoví Krymští Tataři (10% populace Krymu) by asi moc nesouhlasili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě, je jich jenom 10%, takže na jejich případný nesouhlas nebyl "demokraticky" brán vůbec žádný ohled :) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

krymští tataři ze za ukrainny nemali o nic líp než teď bohužel je jich jen 10% což je snad míň než ukrajinců co tam žije...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No alespoň je nikdo neperzekvoval jako nyní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně nikdo je neperzekuoval... Oni se naivně domnívali že díky tomu stávajícímu převraqtu na tom vydělají (dva se perou třetí se směje) ovšem jejich spekulace jaksi nevyšla přidali se na špatnou stranu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další moudro politologa amatéra. Raději si nastuduj fakta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buď dej k dispozici lepší úvahu, nebo se přestaň zesměšňovat..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se pozorně podíváš, tak jsi zmínil země EU jako první.
Většina ruské populace (vč. bývalého rozvědčíka Putina) teskní po časech minulých. Jak řekl kdysi můj bývalý kolega, že "rusové budou žrát i trávu, pokud si budou myslet že jsou velmoc". A Putin se jim toto zdání snaží dát svými agresivními činy vůči okolním státům. To že většina jeho bývalých "satelitů" je v NATO, mu komplikuje plány na posílaní vlivu v zemích středí a východní Evropy. Zatím se tedy spokojuje se "salámovou" metodou plátek po pátku uždibává od svých sousedů. Viz. Krym, Donbas, Abcházie, Jižní Osetie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně já někde zmíním EU a ty hned začněš demagogicky vymýšlet kontrukce typu která stávající země EU... ad uždibování, naši slavní spojenci podpoří chudáky na majdanu a pak ji jen mnou ruce jak se začne hroutit ukrajina a ještě to svedou na putina. Na obcházii a osetii pokud vím aktivně zaútočili hruzínci když si naivně mysleli že je západ podpoří. Rusová tam byly v té době něco jako "modré přilby".
A jsem zvědav kdy se srbům vrátí jejich kosovo, doufám že taky nenápíšeš že za to může putin...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo "modré přilby" které teď to území okupují. Aktivně zaútočili Gruzínci? Možné v nějaké paralelní realitě ruských trollů. Mohu se zeptat která země EU to Kosovo okupuje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No až Gruzinci vstoupí do NATO tak mnoha Rusům a jejich příznivcům praskne cévka.:)
Už teď se může Ivan zbláznit ze cvičení NATO a Gruzie.
No co,alespoň Ivan vidí moderní vojenskou techniku,ne ten svůj šrot.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Něco si o tom přečti než ze sebe uděláš ještě většího hlupáka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě experte na simulace. Jaké zdroje navrhuješ? Sputnik, RT, tiskové zprávy Kremlu či něco jiného?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co pak došly argumenty začíná osobní napadání? A co ty znáš ty vůbec jiné zdroje než tyhle, že je všude píšeš?
Mimochodem ani gruzie ani Ukrajina nemohou vstoupit do nato dokud mají s někým "konflikt"..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi tvrdil že se zabýváš simulacemi. To jsou tvá slova, ne má.
Ptal jsem se z jakých zdrojů čerpáš. To jsi mi však neodpověděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rusko Ukrajinu nenapadlo? Takže zatoulané specialní jednotky,obrněná technika atd. jsou vlastně dovolenkáři...
Rusko Ukrajinu napadlo,jenom nemělo odvahu vyhlásit válku.Vše jenom prolhané Rusko hrálo na imaginární,, ochranu občanů.
,,Majdan,, byl jenom následek toho že proruští zrádci na Ukrajině chtěli pozastavit podpis dohody s EU protože s tím měl Puťka problém.To že se se Ukrajina konečně vymanila z ruského vlivu je jenom pozitivní.Ono těch republik z CCCP co chtějí do NATO a EU je poněkud více.Což se logicky nelíbí Rusku.
Ono se nestraší s Ruskem.Rusko vede proti Evropě dokonale zmapovanou informační válku.Naopak,strašení Německem je nesmyl.Oba národy dokázaly spolu žít dlouhé desetiletí bez problému,řada měst v ČR.byla větší populace Němců a problém s tím nikdy nebyl.Ostatně proč.Národy jsou příbuzné a nesmysl o ,,slovanské vzájemnosti s Ruskem,, je pouze naivní nesmysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že nenapadlo, vždyť to říkal taťka Puťka. I když úplně nevím proč osobně vyznamenával ruské vojáky co se vrátili z dovolené. Ale asi v Rusku můžeš dostat metál za všechno. Za to že jsi odjel na dovolenou, za to že ses vrátil z dovolené, za pravidelnou stolici a že dokážeš správně zavázat onuce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale nesmíš se na dovolené nechat zastřelit v boji, to potom tvá rodina bude podepisovat papír že ses napích na nožík na houbách aby nešli sedět za špionáž pro krvavý Západ...
Od dob SSSR se nic nezměnilo, tam jste taky buď slavně padli a dostali metál, nebo vás zastřelila do zad NKVD a rodina šup do gulagu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono když se to veze kolem a kolem, tak Hitler s vyvražděnými 6 milióny Židy byl celkem břídil. To takový Stalin má na svědomí asi 12 miliónů vlastních lidí a soudruh Mao dokonce 30 miliónů. Hitlera však obdivuje jenom pár pomatených neonácků, zatímco Stalina hodnotí kladně 70% současných Rusů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jojo.Uraz nožíkem byl na Ukrajině asi častý.Dovolená je hold v Rusku riziková :)
Rusko mělo šanci se připojit k demokratickým zemím Evropy a USA.Svoji šanci ovšem propáslo a vybralo si cestu ,,kdysi jsem byli velmoc okupující půl Evropy a kde kdo se nás bál.Och ta krása to byla doba,kéž by se vrátila...
Jenže ekonomický trpaslík Rusko si na velmoc může jenom hrát,nic více nic méně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, kdyby se poctivě rozpadli a rozprodali tak měli šanci být echt demogratičtí...
Rusko se chová naprosto stejně jako jiné velmoci není ani lepší ani horší a kdo umí počítat snadno vyhodnotí jak moc je silné vojensky v porovnání s jinými zeměmi a kdo včechno tu zbrojí daleko více a je tudíž daleko větší hrozbou....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rusko se rozpadne dříve nebo později,ale stane se.Zda si potom budou hrát opět na nacionalismus či konečně přijmou svoji realitu a doznají že zaostalé EX Rusko potřebuje pomoc je věc druhá.
Rusko je ekonomický trpaslík.To že si to někteří nechtějí přiznat je věc druhá.Mimo rozlohy a surovin nemají vlastně nic.Kdo mohl a měl šanci prosadit se na západě dávno utekl.
A Rusku zůstává vlastně jediný strašák a to armáda,která ovšem poslední roky až desetiletí zrovna v reálu nevyniká a jeden debakl následuje druhý.Ale komu není rady...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rusko je tu déle než 1000 let drží je pohromadě jeden národ se společnou historii to se dřív rozpadnou spojené státy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale prd 1000 let. Trochu významnější moskevské knížectví pochází z 13 století,Rusko které známe dnes s z totálně zaostalé feudální/nevolnické společnosti sotva vyhrabalo během 18-19.století.Tedy ono se moc nevyhrabalo.Rusko byl vždy zaostalý Žebrákostán dodnes:)

O USA bych se nebál,zato chudinké Rusko je na odpis.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rusko-fasismus-rozpad-putin-cirkev-r...

A bude hůře.Sibiř drancuje Čína,populace má špatnou prognostickou tendenci,ekonomika je tragedie,zaostávání za západem se prohlubuje.Technologické firmy na západě jsou někde jinde počínaje vesmírným programem a konče ,,výkladní ,, skříni armádou.SU57 je komedie,T14 naleštěný nesmysl a miliardy chybějících Rublíků v tahu.A vedle toho chudnoucí populace...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rusko se z feudální společnosti vyhrabalo až za vlády sovětů po roce 1920 a zejména za Stalina, který se s tím nepáral a ve stylu Petra Velikého (který bojarům osobně holil vousy a pozřezal drahé kaftany když nenosili francouzskou módu a Petrohrad vystavěl na kostech tam na práci nahnaných nevolníků) krvavou cestou donutil všechny národy SSSR dělat to, co chtěl on. On sám to sice nevymyslel, sama industrializace byla nápadem Trockého a dalších, které nechal fyzicky zlikvidovat ale Stalin měl přímo šestý smysl ve strategickém myšlení a prosadil rychlou realizaci všeho, co nakonec Hitlerovi zlomilo vaz. Němci si o rusech před válkou mysleli že jsou to polodementní negramotní podlidé ale v té době už
v SSSR byly miliony kvalitně vzdělaných odborníků a pevně rozvinutá obrovská průmyslová základna.

Sovětský svaz při tomto doslova technologickém sprintu zcela rozbil vesnici a ještě středověké sociální struktury minulosti a doslova z ničeho vybudoval průmysl spolu s kvalitním vzdělávacím aparátem, který celou populaci za jednu generaci v úrovni vzdělání přenesl z občasného louskání bukev do znalostí principů moderní vědy a techniky v masovém měřítku. Používal při tom otrockou sílu milionů státních otroků, dovoz technologií a licencí z ciziny (většinou USA a Německo) ale vychovali si také mnoho šikovných dělníků, techniků a konstruktérů, kteří sami vymysleli spoustu nového.

Můj názor je, že bez Stalina by v SSSR průmysl tak rychle nevybudovali a prohráli by tak druhou světovou válku, resp. výhra spojenců by se pak sakramentsky protáhla. Ti co to vymysleli totiž nebyli blbí, ale bylo jich hodně a nedokázali by se patrně dohodnout na tak přímém postupu jako to dělal Stalin sám. Proto je velice obtížné z pohledu strategických dějin odsuzovat krvavé diktátory protože dějiny "co by kdyby" neznají a počítá se jen výsledek. Viděno optikou přežití národa (Němci hodlali rusy po vítězné válce vyhladit) je pak i Stalin pozitivní figura i když to přežití stálo desítky milionů životů.

Čína má před sebou imho velkou budoucnost, protože je strašně metodická a vytrvalá ve svém postupu, buduje obrovské vojenské síly ale přitom pracuje hlavně na principu obchodu. Takhle podobně vzniklo třeba i Britské impérium. Myslím že jednou bude minimálně velká část Sibiře patřit Číně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak si asi představuješ výhru spojenců pokud by sovětský svaz padl?? Neměli by se šanci ani vylodit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Pěkná krávovina.
Vylodění a porážka Německa by proběhla i bez CCCP.Z jednoho prostého důvodu,výrobní kapacity USA.
Spojenci se dokázali vylodit v Africe,na Sicílii a ve Francii.Usa dokázaly samy porazit námořní velmoc Japonsko.Čímpak by CCCP aqsi porazilo Japonsko? Neckovým námořnictvem? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně vylodění by proběhlo tak max někde v africe kam by německo nemohlo poslat svoje divize. V době vylodění měli němci naprosto většinu jednotek na východní frontě ty by spokojeně mohly to slavné vylodění zatlačit do moře zcela bez problémů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opět neznalosti základní školy.
V Rusku se většina války udržovala většina divizí Wehrmachtu ale klíčové tankové a SS divize byly zničeny v bojích proti spojencům.
Luftwafe byla rozdrcená spojenci.Německá Esa získávala desítky až stovky sestřelu v Rusku,,Stalinovi Sokoli,, byla spíše lovná zvěř.
Ruské námořnictvo? K Smíchu nebo k pláči?

Takže blábolení že bez Ruska by nebylo Německo poraženo je pouze blábolení.Nikdo,ani Němec a vůbec ne Rus se nemohl rovnat vojenské síle západních spojencůJe nekonečná škoda že se ve válečné euforii porážky Německa nevnímalo jak mnozí předvídali že CCCP bude stejný nepřítel jako Německo.Kdyby válečná mašina USA porazila i Rusáky,Evropě by to jenom prospělo.
A ostatně,Rus má tradici že většinou prohrává :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty těmhle hovadinám věříš?? Podívej se jakou měli spojenci na západě přesilu bez ní by si proti zkušeným německým jednotkám neškrtli.. Zkusím málinko napovědět počet nazasazených spojeneckých vojáku +-5,5milionu počet německých +-1,5milionu ztráty na obou stranách srovnatelné...
Lidi alespoň trošku používejte mozek u té své propagandy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně,ono to ani není už ani vtipné.Jenom by mě zajímalo kde ty své ,,moudra,, bereš?
Máš to trochu popletené:) To Rus vyhrál stylem ,,nás mnogo,, Nebýt tohoto+počasí+zaostalosti Ruska kdy silnice na mapě byly polňačky měnící se při prvních deštích na moře bahna + zdržením směru se při tažení na Moskvu tak by tvé milované Rusko padlo první rok války.Slavná Rudá armáda byla rozdrcená a zajatců měli Němci tolik že se nevědělo co s nim.Prostě statečná ruská cesta...do zajetí:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všiml sis DavideM, že na takového válečného štváče proti Rusku, nemá vůbec cenu diskuzně reagovat? Evropa stejně co nevidět lehne popelem... - To je zcela jisté. Radost mám z toho, že takoví, jako jseš Ty, vychcípají i se svými rodinami. Mně osobně na mém životě vůbec nezáleží, a nemohu s tím osobně vůbec nic dělat, takže je mi to při mém věku úplně jedno... - ASI TAK!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opět plácáš blbosti. Sověti (nikoli jen rusové) na konci války byli zkušení vojáci to že vyhrávali jen přesilou je obvyklý mýtus...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opět omyl.Jako vždy.
I přes obrovskou přesilu třeba při útoku na Berlín dokázali Rusové vykázat příšerné ztráty.A to bojovali proti zbytkům Wehrmachtu a Volkssturmu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty si stou propagandou mžeš podat ruku s weby jako je sputnik, takové bláboly.... Kijevská rus je tu mnoohem déle. A podle téhle tvojí logiky by jsi třeba o USA musel psát že se v 19 století s"otva vyhrabali z otrokářství".. Populace má šopatnou prognostickou tendenci na celém "demokratickém" světě přesto lidí na planetě přibývá a všude to zachraňuje imigrace, nás nevyjímaje... A pokud posuzuješ země podle používané vojenské techniky tak potěš koště (cp máme třeba my)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Realita bolí že?
Rusku byla zaostalá feudální společnost postavená na nevolnictví provozována ještě dlouhé desetiletí po přerodu a reformách na západě.To je prostě holý fakt a ani Kremrole s tím nic nenadělá.
O západní země bych se nebál.Ale o Islám v Rusku ano.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/v-rusku-zije-patnact-milionu-musl...
Nemluvě o tom že Rusko je prolezlé AIDS a žloutenkou.O alkoholismu nemá ani cenu psát.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/virus-hiv-narust-nakazenych-rusko-si...
A někdo nutil Rusko prezentovat nové ,,zázračné,, zbraně? Podobnost s Hitlerovským Německem není čistě náhodná.Jenže Německo se dokázalo poučit,Rusko je pořád zakomlexovaný ubožáček vzpomínající na ,,zlaté časy,, ruského imperia.Přeloženo když okupovalo půl Evropy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by mně měla cizíí hloupost bolet?
Jo a v USA měli do víc jak poloviny 19 století otrokářství a dokazuje to jako co?
V číně zas měli despotizmus donedávna a znamená to snad něco? Ty "kremrole"...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Puťka toho nakecal:) A vyjimečně se splete a řekne skoro pravdu.Ale to je jenom opravdu vzácně:)
Ono bylo komické jak Rusko dlouho tvrdilo že povstalci na Ukrajině mají běžně doma tanky a občas nějaký ten Buk.:) To dá rozum ne.Když už Rus nemá na auto tak si koupí tank ne? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Používáním zdrobnělin a urážek se k pravdě nikdo nedobere.. To že mají vzbouřenci tanky není nic divného, ukraina jich měla vude možně tisíce a naprostou většinu nevyužitou plus fabriky pro ně a ti místní často měli co dělat se sovětskou a následně ukrainskou armádou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Větší pitomost ani napsat nešla?Těch vzbouřenců byla krátce po začátku konfliktu značná část mrtvá a místo nich bojovaly ruské jednotky.Tedy pardon,dovolenkáři.
Je doloženo které mimo jiné obrněné jednotky Ruska do bojů zasáhly.
https://www.lidovky.cz/svet/ruske-tanky-a-dela-vjely-na-vychod-ukrajiny-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy toho naděláte, no tak tam byly ruské obrněné jednotky. Do Iráku taky ušáci naběhli s plnou parádou, přestože to bylo v rozporu s mezinárodním právem. Prostě když má velmoc strategický zájem, tak se na nějaké mezinárodní právo ohlíží až v druhé řadě - jak danou situaci vyžehlit aby to naoko bylo v cajku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To že někam někdo údajně převezl nějaké tanky nijak nedokazuje že vzbouřenci neměli nějaké "vlastní"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže tvrdíš že Ruští vojáci si na dovolenou berou tanky? Protože po boku separatistů byly některé verze tanků, které používá pouze ruská armáda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty ,,vlastní,,je ruská a pouze ruská verze tanku...
Lhát se musí umět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty o tom lhaní musíš vědět své co..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podívej,proruský popletený troubo.
T72BM a T73B3 NIKDO mimo Ruska nemá ve výzbroji.
Takže Rus napadl Ukrajinu a zaplatí za to neboj:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a co, to snad nějak dokazuje že vzbouřenci neměli žádné tanky vlastní?
Btw, kdyby rusko skutečně napadlo ukrajinu, tak do týdne žádná ukraina není, těch pár tisíc vojáků (po mobilizaci) by nemělo šanci...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dokazuje to že tanky ruské armády byly na Ukrajině.A ono je stejně vtipné že někdo věří pohádce že ,,vzbouřenec,, najde opuštěný tank a najednou je z něj vycvičený tankista:)
Rusko si nedovolilo napadnout Ukrajinu otevřeně.I takto díky sankcím vypadalo že pomalu zkrachuje...
Ale Rusku se povedlo přesný opak toho co chtělo.Evropa se probudila s bláznivé a naivní tendence s ,,Ruskem se dá jednat a věřit mu,, a začala zbrojit a potažmo okolní státy se snaží když ne přímo vstoupit do NATO tak s ním úzce spolupracovat.No pokuď Puťka chtěl zajistit další vliv NATO na východě tak se mu to podařilo:)
A po tom jaký debakl zažila ruská armáda Čečně se v plné nahotě ukázala jak ,,kvalitní,, je armáda odvedenců RF.Zatímco USA nemá problém postavit stovky tisíc kvalitní pěchoty,Rusko postaví sotva desítky podřadných vykulených branců s minimální bojovou hodnotou.A i ,,elitní,, útvary dostaly v Čečně napráskáno a doslova byly vyhlazené do posledního muže.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Švýcary mi ani nepřipomínej! To jsou Hitlerovi prasata nejvyššího stupně! Proto u nich nebyla válka. Oni pro něj vyráběli zbraně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hitlerovi vyráběli zbraně svého času i USA, a kolik sme jich pro něj vyrobili mi o tom se švýcarům ani nezdá...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

,,Mi" jsme pro Hitlera nevyráběli... - Když tak ,,my", pane DRKu - češtinče! A vyráběli jsme proto, že ,,někdo" z ,,přátel" podepsal Mnichov! A Ty jseš takovej zrádce, že bys ho podepsal znovu, kdyby to bylo nutné ke zradě Čechů!!! Češi jsou totiž absurdně největší podrazacký národ z celé Evropy, který by si Mnichov zasloužil každý den, protože Češi chtějí ve skrytu válčit jako krvelační šmejdi, ale jenom tak, aby válka byla na území někoho jiného. Nejlépe Ruska. Proto jsme v NATO. A to mi věř hlupáku, že toto NIKDY RUSKO NEDOPUSTÍ, i kdyby ČR měla být vyhlazena do svého základu! Na ČR totiž stačí jedna konvenční hlubinná dobře mířená na Temelín, a skončili jsme všichni. - Ostatně proto se Němci vzdávají jaderných elektráren! A my máme ještě Dukovany, a další, že? No, bude to docela masakr.... Vůbec těm mladým nezávidím... Jen ať si užijí v té své agresivitě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, to mi nedošlo, že Němci ruší jaderné elektrárny jako přípravu na další válku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkně se odkopáváš moskevská kreaturo. Jedině jaderné střely v silech namířené na Kreml v ruských vládcích vyvolávají "touhy" po míru. Jinak klidně všechno zničit, sežrat a vypálit do základů, po úlisných lžích výhrůžky za které by se Hitler nemusel stydět. A v další větě od nich zase uslyšíte o slovanské vzájemnosti! Už Havlíček vás prokoukl a vůbec jste se od té doby nezměnili.

A kdo o tom trochu ví, tak ví že stejný osud měla ČSSR sověty připravený ještě v době kdy jsme tvořili tzv. hráz imperialismu. Kdyby se 3. světová válka v Evropě nevyvíjela podle sovětských představ dobře, posloužili bychom jako radiací zamořené území pro zdržení postupu sil NATO. Spojenci ze SSSR!

Takže za mě je lepší zlu čelit tváří v tvář než mu pomáhat a přitom čekat na bodnutí dýkou do zad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně že ty jsi "génius", když ostatní označuješ za hlupáky.. A mimochodem jaderné zbrojení nespustili sověti ani rusové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nepřátele demokracie neoznačuju automaticky za hlupáky, protože to s inteligencí až tak nekoreluje. Putin sám taky není žádný blbec, blbci většinou nejsou nebezpeční. Nebezpeční jsou zlí a inteligentní lidé.

Jaderné zbrojení spustila praktická ukázka síly této technologie kdy ji pak každý musel mít kdo chtěl pořád kopat první ligu mocností. Jmenuje se to zbrojní spirála. Kdyby to bylo něco jiného, tak by všichni měli to něco jiného. Na druhou stranu ale díky vynalezení zbraní, které se prakticky nedají použít protože ve finále pokosí všechno zleva doprava bez výjimky a opravdu dočista dočista se svět tehdy paradoxně stal bezpečnějším místem, protože si nikdo nedovolil začít ani konvenční konflikt když se stejně nedal ve finále vyhrát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty zase pro jistotu neumíš číst a reaguje na co nemáš (asi potrefená husa).....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten systém odpovědí tady není moc dělaný na takto košaté diskuse a chybovati je lidské....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, takové Rusko se do své současné velikosti osvobodilo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jediný stát, který napadá jiné DEMOKRATICKÉ státy je tu Rusko. Jestli někdo občas klepne přes ruce diktátora, to nás jako demokratickou zemi trápit nemusí, nehrozí, že klepne nás.

Když někdo napadá státy, kde funguje demokracie, je to pro nás přímo ohrožující.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha takže nedemokratické země se napadat mohou co.... Pořádat tam převraty , vyzbrojovat "demokratickou opozoici"..... No pěkně se tu vy trolové vybarvujete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vomáčko, Ty jseš fakt logiku: Nejdemokratičtější stát na světě - USA - provedl genocidu původních Indiánů, respektive to provedli ,,demokratičtí" západní Evropané v roztahování svých kolonií po světě. 1% obyvatel tam vlastní většinu světového bohatství, a teď si budou říkat slavnostně ,,DEMOKRATIČTÍ" a srovnávat se s Ruskem, kde je společenský vývoj, díky Bohu, o řadu desetiletí pozadu... Kdyby byl dnes v Rusku tam, kde je dnes ve vyspělém světě (např. v USA), tak už máme dávno po celosvětové jaderné válce a vy všichni byste se ani nenarodili, poněvadž byste chcípli jako spermie všech vyhlazených národů. VŽDYCKY SE VŠICHNI DOBYVAČNÍ VÁLEČNÍCI A ZBROJAŘI OHÁNEJÍ MÍREM!
Tvoje logika je ve výsledku úplně tupá, pane Logiku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dej si piroh a stakánek a hlavně klid, nebo ti rupne cévka - snad v Petrohradě funguje záchranka dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Demokracie je konfliktní, protože je demokratická jen pro toho, kdo s ní operuje!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fajn, že Irán už dokáže setřelit koncepčně 23 let starý dron.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jo. Zvlast kdyz nikdo nikdy nedokazal sestrelit SR-71 za celejch skoro 40 let co slouzil.
Holt pokrok nezastavis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.