CDR.cz - Vybráno z IT

Na velikosti antény záleží, neomezený mobilní internet od Air Telecom si poradí i s horším signálem [IT výlet]

airtel
Vyrazit do přírody je jedna věc, ale zůstat celou dobu online už tak jednoduché není. Základem je v takovém případě dobrý přijímač a kvalitní anténa. Jak se nám s USB modemem dařilo být v terénu online?

Když jsme se před cestou na IT výlet sázeli se zálesáky, zněla jedna z podmínek „zůstat online po celou dobu akce“. To se snadno řekne, podle čeho ale vybrat ideální řešení, když víte, že budete lítat po lese s těžkou bagáží a satelitní internet je zbytečně nákladné řešení?

airtelecom2

Jak probíhal IT výlet?

Jasné bylo, že bez větší antény to ve vybrané lokalitě rozhodně nepůjde. Operátoři sice měli krajinu v okolí Kostelce nad Černými lesy jakž takž pokrytou běžným signálem, ale v terénu jsme si o 3G mohli většinou nechat jen zdát. Sáhli jsme proto nakonec po řešení od Air Telecomu, tedy vlastně U:Fona.

Mobilní internet v podobě USB modemu Celot K300 jsme doplnili externí prutovou anténou o délce 50 cm. Podle obrázku vypadala anténa mnohem menší, než tomu bylo doopravdy, což bylo horší při přenášení v napěchované krosně, ale kupodivu jsme jí ani nezničili. Výhodou byl i 363 cm dlouhý kabel a základna se silným magnetem, díky čemuž jsme mohli mít anténu pověšenou dle libosti. Anténa navíc nevyžadovala další externí napájení.

Air Telecom má svou síť postavenou na CDMA a přestože je maximální rychlost stahování 3,1 Mb/s, do přírody nám to bohatě stačilo. Maximální rychlosti se nám bohužel nepodařilo dosáhnout na žádném z navštívených míst, ale pokud jsme se dostali na nějaký 1 Mb/s, dalo se vzhledem k okolnímu terénu hovořit o skvělém výsledku.

trackmania
Postřehy a vtipné momenty z akce jsme pro vás sdíleli na: FacebookTwitter a Google+.

Díky USB modemu jsme tedy mohli být online téměř kdekoli, což jste si ostatně mohli všimnout při našem Trackmania večeru v sobotu, kdy jsme přespávali v rozbořené barabizně, viz video. Někdy nás trošku zklamala rychlost, která se v horších případech pohybovala kolem desítek kB/s pro download a třeba jen 10 kB/s pro upload. Provádět nějaká detailnější měření pak příliš reálné také nebylo, neboť stačilo o půl metru pohnout anténou a opět byla rychlost jiná. Bez antény jsme však signál nechytali téměř nikde, stejně jako tomu bylo u mobilních telefonů.

airtelecom1

Jak jsme bohužel zjistili až na místě, USB modem měl problém s funkčností ovladačů pod systémem MS Windows 8.1. Na „osmičkách“ vše běželo jak má, ale jelikož jsme s sebou měli hlavně hračky s 8.1, museli jsme internet sdílet z jednoho z ultrabooků. Poslední den ráno se naneštěstí ultrabook vybil, a tak jsme kvůli nahrávání videí a fotek z akce museli odjet do Prahy trošku dříve, což se příliš nelíbilo zákeřným zálesákům. Ještě uvidíme, co za brzký odjezd budou požadovat. :)

Air Telecom nás zaujal svou nabídkou neomezeného mobilního internetu za poměrně přívětivou cenu 689 Kč měsíčně s dlouhou prutovou anténou za 490 Kč, se kterou se připojíte i v lokalitách s horším signálem. Pro příště určitě zkusíme udělat ještě jeden zajímavý test, kdy v odlehlé krajině sáhneme po velké YAGI anténě, která je v nabídce operátora také, a změříme rozdíly. Rada na závěr tedy rozhodně zní: „Na samotu u lesa jedině s pořádnou anténou“.

Poděkování:

Za zapůjčení produktu pro účely testování děkujeme společnosti Air Telecom:
air_telecom_logo_barva

www.airtelecom.cz


Projekt IT Výlet vznikl ve spolupráci se společnosti Intel Corporation

Intel-logo

Partneři projektu:

Intel-logoalwil   Snímek obrazovky 2013-11-08 v 15.54.25

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Na velikosti antény záleží, neomezený mobilní internet od Air Telecom si poradí i s horším signálem [IT výlet]

Středa, 13 Listopad 2013 - 07:44 | John Nagger | no...dát k prutu 363cm dlouhej anténí kabel...to...
Úterý, 12 Listopad 2013 - 15:29 | stevocz | ja som si kupil 18dB antenku pre huawei 3G usb a...

Zobrazit diskusi