CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Víme, kdy se rozbije váš pevný disk: Během tří let se do křemíkového nebe dostane každý desátý!

Zřejmé není nic, doma je úplně jiný druh provozu včetně častého vypínání a zapínání, to se projevuje na opotřebení úplně jinak. Mě teda zatím enterprise disky v desktopu drží, ač přeci jen je to někde mezi, zapnu a za 16 hodin vypnu…
U serverů dřív nezřídka docházelo k tomu, že motor byl schopen po letech udržovat disk v chodu, ale po výpadku už se nerozjel…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

K tomu dochazi porad. Diskova pole se obvykle vypinaji kdyz se CEZ rozhodne delat vypadek proudu - tedy 1x rocne. Clovek se pak nestaci divit, kolik pri zapnuti selze disku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Clovek se pak nestaci divit, co vsechno v serverovnach neni na UPS.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak několika hodinový výpadek (třeba když přepojují trafostanici v areálu) ti asi UPS neutáhne a diesel agregát se malé firmě nevyplatí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak UPS mas na to, aby byl cas to normalne vypnout :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Takže nejdřív se divíš, že v serverovně nemají UPS a pak řekneš, že by stejně nepomohla a museli by to vypnout. O tom asi petr22 psal.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsi to nepochopil. UPS překlene krátkodobý výpadek a v případě dlouhodobého dle nastavení (čas nebo pokles kapacity) pak vyvolá KOREKTNÍ vypnutí připojených počítačů. Což je poněkud rozdíl proti tomu, kdyby jen tak napájení vypadlo, zatímco se třeba zapisuje na disky...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Proč myslíš, že jsem to nepochopil já? Zkus si znovu přečíst, co psal Petr22 a co moudrého mu poradil r-man :-).

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to bylo myšlený tak, že někdo při ohlášeném výpadku čeká, až opravdu vypadne a čeká na skoro vybití UPS, aby se vypnuly servery, tak to je asi taky možnost. Mě připadá normální všechno vypnout předem a po obnovení dodávky to zase nahodit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne takhle jsem to myslel. Po normalnim vypnuti by disky padat nemely, to se mi snad jeste nikdy nikde nestalo, a ze uz jsem se s par diskovejma polema potkal.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale toto vlakno prece neresi jestli padly disky (a kvuli tomu diskova pole) kvuli vypnuti proudu. Resi to, ze motory v discich porad bezi a nemaji zadny problem. Jakmile ale server vypnete a pak zapnete, tak motor v disku uz "nenajede" (diky "unave").
Aspon tak ja pochopil prvni prispeveky a prvni odpoved na nej.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Spíš kvůli opotřebení/zadření ložisek a počátečnímu odporu materiálu v provozu 24/7 . Něco podobného jako u starých ventilátorů , které se rozklepou ale neroztočí a když jim rukou pomůžete , opět se rozjedou ....zase do výpadku napájení .
Přece jen mechanicky jsou si tahle zařízení skoro rovna .

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Zde se myslím hodí malá parafráze na "developers, developers, developers..." a sice "Zálohovat, zálohovat, zálohovat, zálohovat,..."

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To spis "Zalohovani neni nikdy dost" (parafraze na "There is no such thing as enough dakka.")

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

sice žádný rekord, ale minulý týden jsem z domácího servříku vyhodil disk vyrobený 2005-05-24 (WD Caviar SE, 250GB, PATA).
Pořád funguje, ale společně s dalšíma dvěma WD 320G SATA (2006-05-22 a 2006-08-11) dělali kravál, tak jsem je nahradil jedním větším.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Velké UATA disky mají dneska celkem velkou cenu :o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výborně , v šuplících mám tři patové Spinpointy po 320GB ... kolik dáš ?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A za jak dlouho zdechne SSD pokud se neprepisuje?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

6 mesicu bez nedostatku napajeni ho odrovna.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

[citation needed]

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Od té doby se však spíše spekuluje o tom, kolik let provozu tento kousek hardwaru vydrží."

Ani ne, Google svoje statistiky taky zveřejňoval. Co si pamatuju z doby před cca 5 lety (a teď jsem asi našel tu studii tady http://static.googleusercontent.com/external_content/untrusted_dlcp/rese...), velká poruchovost je do doby prvních 3 měsíců (prostě selžou špatně vyrobené kusy), potom je klid a pak zase narůstá chybovost od 2 let. Proto i když teď instaluju nové PC tak vždycky prvních pár měsíců počítám s úplným výpadkem HDD a čerstvou zálohou.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Mě ještě nikdy žádný disk doma neodešel. Mýma prackama jich prošla asi tak desítka. Asi štěstí :-).

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Mně za všechny ty roky dva kusy 2,5". 3,5" žádný, ale jeden jsem dostal vadný už z výroby - šel formátovat jen asi do 40%, dál začaly chyby a pak už tma, byl to 0,5 TB Seagate. Včera jsem poslal do světa svůj poslední IDE (WD800), asi 9 let starý, funkční, pár let se s dalšími válel v šuplíku...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Me jeste neodesel zadny vlastni disk. Jeden pujceny ovsem ano (i kdyz IMHO za to mohl transport). Taky stesti. Nicmene stesti mam asi i na CD a DVD, ty sice prubezne odchazi ale vzdycky pockaji az to z nich zkopiruju.

Nejstarsi pouzivany disk jsem koupil 06.08.2003. Pouzivanim myslim, ze byl celou tu dobu vetsinu dni zapnuty a vypnuty (+ nejake cteni od OS, seznam partition a mounteni), je pravda, ze uz delsi dobu neni zrovna pod stalou zatezi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ted nedavno jsem se stehoval a konecne jsem se odhodlal vyhazet stary disky.

Byl tam 10GB Samsung, plne funkcni. Mel jsem ho z Libra Computers, to bylo moje prvni zamestnani. Cenu uz ani nevim, ale byly tehdy drahy jak krava, snad 3500,- nebo tak neco.
http://www.donordrives.com/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/600x6...

A dal Quantum Fireball 4GB, ale ten nevim jestli fungoval, jenom vim, ze se roztocil motor.
http://kraftsound.com/oscommerce_st/catalog/images/FireballST43S.jpg

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

3500, tomu říkáte drahý disk? Pamatuji na můj první 850MB ! WD, ten stál 8500 :-) Jinak to není tak dávno, co jsem vyhrabal ještě funkční 400MB Seagate, asi tak z roku 1994.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To muj první disk, Seagate...mel 20MB...5 1/4 velikost... :-)
Ale je skoda, ze byl opravdu muj první,nebot hned ten druhy byl IBM 10MB (koupil jsem cely IBM pocitac, nejake XTcko) a ten byl fakt super - také 5 1/4 velikost, ovšem na vysku byl na 2 pozice, ne-li na 3, abych nekecal...
Mechanicke casti fakt mechanicke - například parkovani hlavicek probihalo pruzinou, která byla normalne na povrchu toho disku, a tak, fakt uzasny stroj:-)

Jinak co se tyce vydrze - bezne i dneska instaluju nejake pocitace, co v nich jsou 20-40GB disky...
A me v Pc vydrželo vždycky všechno "celou dobu", nez jsem Pc zase prodal, mimo 1 kusu před asi 5-6 lety.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

hehe, zrovna jsem si po precteni r-manova prispevku rikal neco podobneho. Akorat ze ja jsem kupoval 640MB disk a stal taky okolo 8000,- :)))

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

V zivote mi odesel jen jeden jediny notebookovy 2,5", par dni po koupi noveho notebooku. Ale uz jsem se setkal s ezvysenou hlucnosti, coz je taky docela problem.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Za dobu, kdy se věnuji počítačům, což je asi 25 let, mi prošlo rukama určitě několik set pevných disků. Většina z nich ukončila život morální smrtí. Nepočítám-li asi 2 nebo 3 případy, kdy jsem k jejich smrti přispěl svojí neopatrností a uštědřil jim trochu nepatřičný náraz, tak si pamatuji na jeden disk, kdy vadný první sektor způsobil problém. Jinak všechny ostatní disky, které neumřely morálně, dosud žijí. Držím jim palce!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak statistika je určitě pravá, ale bohužel není možné určit, do jaké míry je vypovídající pro "neserverové" využití.
Podle firemního a mého využití (docela dost PC ;) ) bude úmrtnost za 5 let rozhodně pod 10 %. Možná o chlup hůř jsou na tom notebooky.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Msím říct, že tu mám i rekordmany - jeden Seagate to teď zabalil po 7 letech, a jedno poctivé WD točí třináctý rok a padesátitisící hodinu.
Musím bohužel konstatovat, že Seagate má v praxi daleko vyšší úmrtnost (hodně jich skomírá už po 3 letech), zatímco WD mi neumřel jediný za těch 13 let, co je kupuji... Když jsem někomu musel v kompu vyměnit disk, v drtivé většině jsem na sběrný dvůr nesl Barracudu - naposledy včera.. :( A to ani nemluvím o jejich hlučnosti, protože notebookové Samsungy (alias maskované Seagaty) jsou snad nejhlučnější disky, co jsem kdy slyšel.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

V jednom kamerovom systéme som nedávno menila disky - odišli dva 250 GB jeden Samsung a jeden Seagate. Asi odchádzali postupne a rekordér zahlásil chybu až keď boli oba vadné, každému hlásil SMART realokované bloky. Oba mali nabehaných asi 55 tisíc hodín, 24/7 neustáleho zápisu. V šuflíku som mala relatívne málo používané dva 300 GB tiež Samsung a Seagate, tak uvidíme ako dlho vydržia tie. Potom sa asi zmení tá záznamová krabička lebo zháňať PATA disky bude trochu problém a redukcie nefungujú spoľahlivo v týchto zariadeniach.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Trochu to zavání, každý desátý disk, ale z jakého zařízení?
Až to rozpytvaj na jednotlivé kategorie, kde se disky používají včetně "note a ultrabooků", stolní pc a zařízení nevyjímaje, pak by se dalo i diskutovat.
Pokud by to mělo platit, tak nevidím jediný důvod, proč podporovat výrobu šmejdu typu HDD s magnetickým záznamem.
To by si všichni výrobci pěkně nas.ali do gatí s takovejma informacema.
Za touhle informací smrdí nějaké lobby...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Taky i kyž pozdě přidám svou troěku do mlýna.
Provozoval jsem cca 8 let domácí server 24/7 se šesti zrcadlenými pata 40 GB disky IBM. Celou dobu disky OK až do momentu, kdy měl být jejich obsah přenesen na jiný systém. Zátěž při kopírování je odrovnala komplet mirror nemirror prakticky všechny.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.