CDR.cz - Vybráno z IT

Jak Google zaplatil za své tajné sledování uživatelů v inkognito režimu

Zdroj: Shutterstock

Google se dohodl na urovnání žaloby za 5 miliard dolarů, která ho obviňovala z tajného sledování aktivit uživatelů Chrome, kteří používali režim inkognito. Tento krok vyvolává otázky o tom, jak moc je soukromí na internetu chráněno a jaké jsou další možnosti uživatelů, kteří chtějí surfovat anonymně.

Režim inkognito v prohlížeči Chrome je jednou z funkcí, které Google nabízí uživatelům, kteří chtějí surfovat na internetu bez ukládání historie, cookies a formulářů. Tento režim má vytvářet dojem, že uživatelé mají plnou kontrolu nad tím, jaké informace sdílejí s Googlem a dalšími stránkami. Nicméně, podle žaloby podané v roce 2020, Google i přes tento režim pokračoval ve sledování uživatelů pomocí svých nástrojů, jako je Google Analytics, aplikace a doplňky prohlížeče. Žalobci tvrdili, že Google tímto způsobem získával „nekontrolovatelnou hromadu informací“ o uživatelích, kteří si mysleli, že si chrání své soukromí.

Google se nyní dohodl na urovnání této žaloby, která původně požadovala 5 miliard dolarů jako odškodnění. Podmínky dohody nebyly zveřejněny, ale očekává se, že budou předloženy soudu k schválení do 24. února. Google se tímto krokem vyhnul možnému soudnímu sporu, který by mohl ohrozit jeho reputaci a způsobit další právní problémy. Google se v minulosti již potýkal s obviněními z porušování soukromí uživatelů, například v Evropě, kde musel zaplatit pokuty za nedodržování pravidel GDPR.

Zdroj: Shutterstock

Urovnání žaloby však neznamená, že Google přiznal vinu nebo že změní své praktiky. Google stále tvrdí, že režim inkognito funguje tak, jak je popsáno, a že uživatelé jsou informováni o tom, že některé stránky je mohou stále sledovat. Také tvrdí, že jeho nástroje jsou určeny k zlepšování zážitku uživatelů a poskytování relevantních reklam. Snaží se tím udržet svou dominantní pozici na trhu s online reklamou, která je hlavním zdrojem jeho příjmů.

Otázkou tedy zůstává, jak moc je soukromí uživatelů na internetu chráněno a jaké jsou možnosti uživatelů, kteří chtějí surfovat anonymně. Režim inkognito není jedinou možností, jak se vyhnout sledování. Existují i jiné prohlížeče, které nabízejí vyšší úroveň ochrany soukromí, jako je například Tor, nebo doplňky, které blokují sledovací nástroje, jako je například Ghostery. Uživatelé by si také měli být vědomi toho, co sdílejí na sociálních sítích a souhlasí s podmínkami používání služeb, které využívají.

Diskuse ke článku Jak Google zaplatil za své tajné sledování uživatelů v inkognito režimu

Středa, 3 Leden 2024 - 15:10 | WIFT | Inkognito režim neslouží k tomu, aby uživatele...
Úterý, 2 Leden 2024 - 14:48 | Gaunter | Počítam že Edge je rovnaký špehovací šmejd. Inak...
Úterý, 2 Leden 2024 - 12:37 | corwin78 | Řešení je logické, nepoužívat Chrome. Mozilla na...
Úterý, 2 Leden 2024 - 10:37 | eXponencial | google = velky brat Spehovanie je zaklad jeho...

Zobrazit diskusi