CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Jak jsem se z Androidu dostal na Windows Phone 8 - nadšení a trocha zoufalosti

Muj nazor na platformu WP je, ze se jedna jen o dalsi "matlafouny". Bez modelu s poradnou klavesnici si ho tezko poridim, byt by me nektere veci docela lakaly. Rad bych od vyrobcu videl trochu snahy, ne jen tupe kopirovani Applu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Koukni na BlackBerry Q10 a Q5 s QWERTY klavesnici. Az vyjde Q5, tak by dokonce mohla stat i rozumny penize (Q10 je hodne draha).

Budou potrebovat rok 2013 na vyladeni vsech detskych nemoci operacniho systemu BB 10, ale zatim jim to jde o dost rychlejsi nez se to darilo ostatnim (nemaji na vyber, pokud chteji prezit).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No na ty 2 cekam jako na smilovani. Jenze zatim jsem je nevidel ani v prodeji, ani v recenzich. Vyssi cenu Q10 bych prezil, ale pry ma mit mizerny displej a Q5/R10 zase nevymenitelnou baterii. Udivime, jak to dopadne, cena mi nevadi, ale za zmetky platit nebudu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pokud v mobilu nejde vyměnit baterie, tak mi jeho výrobce říká: "Tenhle mobil nekupuj!".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidim to stejne. Takovy mobil je dobry jako reklamni predmet zdarma, na prodej se nehodi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Autorovi doporučuji i po přečtení jeho dalších článků se psaním do odborně orientovaného IT magazínů psát, a začít se živit marketingem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

a ja bych doporucil tobe, nez neco odeslu tak si to po sobe i precist aby to davalo ostatnim smysl. protoze pak tvoje doporuceni je naopak smesne a sebetrefne

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Klavesnica nie je na WP zla ale rozhodne poznam lepsie. Mal som 1.5 roka iPhone, pouzival som 3/4 roka wp7(kvoli praci), teraz mam Android Xperia T (kvoli praci) a musim povedat ze najlepsie sa mi pise zrovna na Xperii. Stock klavesnica ma vyborne doplnanie (napr naraz 2 jazyky ktore mi ponuka na autocomplete, doplna inteligentne - ked pisem emailovu adresu, za @ ponuka prioritne mailove domeny atd) a obcas pouzijem aj swipe.

Klavesnica na WP je dobra, lebo je rychla. Ale na iPhone som trochu lepsie triafal klavesy, neviem cim to je.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pod tohle se podepisuji. Vůbec nevím, jak je to možné, ale jak mi iPhone nevyhovuje, tak z hlediska klávesnice to byl nejlepší telefon se softwarovou klávesnicí, který jsem v minulosti měl. Do nynějška nevím, čím to je. Teď jsem zakotvil na S3 s TouchPal klávesnicí se swype a konečně mohu říci, že i na Androidu se dá psát pohodlně a svižně. :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Prekvapive jsem při prechodu z Bada (Samsung Wave) mel taky nejdříve trosku divny pocit z WP klavesnice ... po case jsem si vsiml rozdilu: Bada odhadovala co pisu a psala co si myslela, ze chci napsat, ja jsem ji pote pripadne opravoval.... WP naopak pise presne co tukam a nabízela alternativy podle slovniku ... takze jsem byl zvykly hnacnout prez tri písmena prstem a ocekaval jsem, ze WP stejne jako Bada pochopi ze chci to uprostřed .. a ono občas ne - dokonce podeziram ze uvazji na kterou stranu sem zrovna vice pritlacil prst a nikoliv jakou plochu sem ohmatnul ...

nicmene trosku sem v předtuše pouzitelne mobilni kancelare sahl po Lumii 900 - kde velikost displeje dohani pripadnou vybiravost a do tydne uz jsem to prestal vnimat ... nerikam za den za dva .... ale fakt az za tech sedm plnych dni. Maily na cestách ted v pohodli dopravnich prostredku - vyklepan az na kost - pisu bez vetsich problemu na delku stranky A4.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mne na WP7/8 vadilo hlavne to, že dizajnu sa musela podradiť funkčnosť. Priestor obrazovky je maximálne premárnený obrovskými fontami, polia majú medzi sebou giga medzery, všade je plno miesta a obrázkov v pozadí. Môj palec nabehal po obrazovke kilometre za prvý deň používania. Bol som z telefónu doslova vyčerpaný po pár hodinách. Dostať sa k hocičomu v telefóne je podmienené desiatkami posunutí a kliknutí. Otras.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně! To mi vadí nejvíc. Navíc se mi nelíbí ani ten design, ale kvůli té funkčnosti WP nikdy, na to jsem opravdu alergický. Pokud se teda výrazně nezmění.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

+ teda nemožnost instalovat aplikace mimo ofic. store. Což se teda asi nezmění nikdy, takže s Androidem pravděpodobně navždy - o flashování romek, jak si vymýšlí autor, to fakt není... navíc když už ty aplikace jednou člověk má, proč by čekal, až se snad někdy objeví na WP a platil znovu?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

preco by si mal platit znovu? Mas v zozname zakupenych, ak vymenis fon, doinstalujes. Presne rovnako ako aj inde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

WP = Windows Phone http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_phone
Je to jiný operační systém než Android, nefungují na něm aplikace pro Android. Proto pokud se přejde z Androidu na WP, tak se musí koupit nové, s WP kompatibilní, aplikace.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu, on to myslel takto, ale to je predsa samozrejme, ina platforma, ine aplikacie. Mal som obe, a na oboch ma nieco pokupene. Tak ako striedam telefony a platformy (WP a Android), vzdy tie kupene tam po vymene mobilu najdem. Je to problem? Pri cenach radovo v eurach?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

mne prave dizajn vyhovuje viac. Aj fonty, vsetko je akosi citatelnejsie a prehladnejsie. Jedine, co by som zrusil, su jednofarebne dlazdice.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Verzo Kinzo si dokonce mohu i nerušeně zavolat! Ale o tom zas jindy..."

čekám na článek o tomto českém ethalonu :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to s tim automatickym uploadem fotek na SkyDrive? Podobne jako s defaultnim datem narozeni? Tedy par fotek na koupalisti a pak bohuzel uz jen reset do tovarniho nastaveni a registrace noveho uctu?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Automaticky upload fotek se na mnoha zařízeních nekoná, pokud si to uživatel při počáteční instalaci nepřeje - zde se zdá, že se přeci jen některé telefony liší v tom co je "default" (Nokia vs ostatní, evropa vs amerika a jejich dotovane pristroje).

Nicmene vypnout zapnout synchronizaci fotek je otázka jednoho "soupatka". To same synchronizace sms a ostatních blbosti. Na lumiich se - v pripade jiz existujícího uctu Live/MS/.Net/cokoliv automaticky synchronizuji emaily, kontakty a kalendar. (Prenaseni kontaktu pomoc csv, kabliku a hnusného softu necekejte ... vse udelate online a nez odemknete telefon, kontakty uz tam budou .... offline varianty spise nejsou - stejne jako u konkurence)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

K uploadu fotiek by som este dodal, ze to "pozor na FUP" z clanku nie je celkom pravda. Vo full rozliseni vam dovoli telefon uploadovat len cez wifi. Prave som si to overil na totoznom telefone aky bol pouzity na clanok. V pripade videi je vzdy upload len cez WiFi. Rovnako si myslim, ze ak mate privatny - ziaden share - adresar tak nikto neriesi plazove fotky na skydrive. Ze jeden blby incident obletel v minulosti ako bulvar cely svet nie je celkom smerodajne. Ako clovek nauceny na rozsah konfigurovatelnosti na windows mobile mi aj android aj wp pripadaju strasne obmedzene v tomto smere. Merge kontaktov z roznych uctov /skype, live, google atd./ je sice zaujimava vec ale na prehladnost wm 6.5 sa to nechyta. Mailovy klient bol pre mna dost velky sok - znova WM mal milion krat viac nastaveni. Inak som vsak s WP 8 celkom spokojny - o to viac s "neznackovym" huawei ascend w1, ktory ma medzi wp8 ultimatnu vydrz /z low tier wp8 zariadeni drti vsetky dost vyrazne/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já jsem v práci nafasoval WP8 lumii 620. Krom toho mám soukromou xperii ray s ICS Androidem, takže můžu srovnávat. A zatím můžu říct, že Android u mě vyhrál na celé čáře. Nejvíc mi na WP8 vadí aktivní dlaždice, které se neaktualizují on-line, nebo nastavení hlasitosti v 30 krocích (jedno nastavení na všechny zvuky), chybí aplikace na zjišťování přenesených dat, zapínání wi-fi a BT šoupátkem, zatímco datových přenosů přepínačem, místy nelogické pojmenování funkcí atd. Svižný ten systém je, ale jinak na něm musí MS ještě hodně zapracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Som na tom vlastne podobne, ako som pisal vyssie, v poslednom case striedam obe platformy. Az na to, ze Android u mna nevyhrava na celej ciare, i ked je lepsi :)
Z toho, co si vymenoval mi vo WP nevadi nastavenie hlasitosti, samostatne hlasitost telefonovania a ostatnych zvukov mi vyhovuje. Vadia mi dlazdice, ze nemozu mat kazda vlastne farby, jednotne jednofarebne dlazdice povazujem za skarede. Vyhovuje mi sviznost a stabilita aj na slabsom HW, co Androidu chyba. Lepsie sa mi na nom pise na SW klavesnici, lepsie telefonuje (reaguje na pokyny rychlejsie, aj vyhladavanie v zozname, aj prijem a ukoncovanie hovorov...), lepsie citaju maily - aplikacie su vo WP obvykle prehladnejsie. Porovnavam nizsiu cenovu kategoriu oboch platforiem. Takze ako sluzobny fon, ktory mam predovsetkym na telefonovanie, net a maily, je to nozaj vhodnejsie. Na domace pouzitie je asi vhodnejsi Android, hlavne pre tych, co ocenia vacsie mnostvo aplikacii a moznosti prisposobenia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co navigace?
CO pripojeni k netu? Pokud mam mobilni internet tak chci aby do toho pristupovalo jen par aplikaci a bylo to skutecne jen par kilobajtu. U Andoridu to byla fuska nastavit a co WP?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jeste by bylo dobre dodat, ze je to telefon za neceleho masaryka a bezi plynule. Ukazte mi android za trojnasobek, co bezi podobne:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Xiaomi M2S. A není o tolik dražší.
Osobně za nejkvalitnější systém považuji MIUI, tedy Android based.
Je to dokonalý systém. Svižný, graficky parádní, funkční vychytávky, to nejlepší obšlehnuto z iPhone apod. Bazmek od HTC k smrti nenávidím. Pokud jde o Samsung, tak nic převratného, spíš většina nepotřebného balastu navíc. Sony Ericsson je trochu zajímavé, ale také nic převratného.

Mně na HTC Desire Z zachránilo právě MIUI, bez něj už by ten telefon ležel rozšlehanej na třísky.

Ale zkušeností tolik nemám, prošlo mi rukama jen pár telefonů, od HTC Touch Pro, Pro2, Diamond, Desire Z, Sansung SII, SIII, nějaký LG, Sony Ericsson až po iPhone 3 a 4. Taktéž nějaké mini tablety na Androidu za 2-5kkč, Samsung Galaxy Tab II, iPad 1,2 ...
Pravdou je, že MS jsem v ruce neměl a nejplynulejší byl právě IOS od Apple. M2S má kamarád, ale ještě jsem neměl tu čest. Věřím, tže to plynulé bude (vzhledem k dosavadním zkušenostem s MIUI).

Nemá ho někdo?
Zdar Max

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hm, na DZ jsem mel MIUI kdysi hodne davno a moc me to teda nenadchlo, skoro nic jsem v tom nenasel a prislo mi to az moc japonske:o) ..... co mas za verzi?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jednu z těch starších. Přecijen je to telefon s Androidem 2.3. Takže jedu na MIUI-2.3.30 :
http://roms.miui.cz/

Už je k dispozici na xda MIUI nad Androidem 4.1 verze, možná už i nad 4.2, ale ty zkoušet nebudu. Budou určitě náročnější a cukalo by se mi to (ta ramka je malá, ale i ten procík nepatří mezi nějký rychlíky).

Osobní zkušenost je taková, že mi všechno běží parádně. Svižně. Nemůži si ale měnit témata (ostatní se začnou občas cukat), musím jet na výchozím, což mi nevadí (vyhovuje mi). Taktéž mi vyhuvuje celá grafika MIUI, fakt moc pěkný. Plocha/Launcher ve stylu iPhone je také parádní + je vylepšená o widgety, složky a další věci.
Sync s Exchange je také ok. Se stabilitou problémy nemám.
Občas se vyskytne problém s GPS, ale to se mi stávalo i u HTC origo ROM a přisuzuji to HW. Tato tom mi automaticky taktí CPU z 800MHz na 1GHz a nepozoruji problémy ani přehřívání.
Líbí se mi hafo fičůrek kolem, které nejsou vidět. Jako třeba svítilna, aniž bych musel odemykat telefon apod. věci.
Taktéž mi přijde nastavení velice přehledné s velkými možnostmi (firewall pro jednotlivé aplikace a další věci), vše součástí MIUI.

Pár výhrad bych měl, ale co bych chtěl po takovém staříkovi, že :).
Zdar Max

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jj, na WP neběží SIP, flash, nebo přehrávání systémem nepodporovaných formátů zcela plynule. :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Proč chce každý uživatel Androidu po vyzkoušení WP vypínat aplikace? Nikdy jsem to nepotřeboval.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Na Androidu je vypínání nutností kvůli baterii, na Windows Phone vše funguje tak nějak automaticky a zapnuté (pozastavené) aplikace zařízení nezatěžují. Jenže zvyk je železná košile a než mi došlo, že to vlastně udělá zařízení za mě, tak jsem měl neustále nutkání něco zavírat. Zde má WP výhodu ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No vidis. Kdyz to dela iOS, tak je mu vycitano ze neumi multitasking :-).

Mimochodem u Palmu ten jejich suspend/resume (a to jeste v ramci aplikace, system resil pouze upozorneni pro aplikaci aby si ulozila co potrebuje pro pristi vyvolani) byla fakt vyhoda. Prestoze byl po HW strance slabsi nez Win CE strojky, co do pouziti byl o nekolik radu rychlejsi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní na SGS už tři roky žádné aplikace nevypínám a baterka vydrží... Jediné co vypínám je wifi.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

to je takova picovina co si ted napsal!

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ne každý měl Palm. :-) Ale je fakt, že k eleganci řešení od Palmu už asi nikdo nesáhne - tam nebyla žádná RAM a "disk" (flash), ale celý systém běžel jenom v RAM. Všechny aplikace už tam byly nahrané a jejich "spuštění" znamenalo v podstatě jenom přesunutí PC registru na vstupní bod programu, takže se nic nenahrávalo z "disku", jako to dělají všechny současné OS. To je dědictví z desktopu, který prostě pracuje jinak...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak ostatním, ale po přečtení článku jsem nabyl úplně opačného dojmu než píše autor v závěru. (nevlastním ani iPhone ani něco s Androidem ani s WP)
1) První nastavení není bezproblémové a určitou kombinací kroků se můžete dostat do slepé uličky, ze které pomůže jen obnovení továrního nastavení.
2) WP není optimalizovaný/rychlý a maskuje to zbytečnými animacemi.
3) Nemá ani rozumný internetový prohlížeč, takže raději nainstalujte cosi čínského.
4) Přehrávač multimédií umí jen základní funkce, takže zase hledejte alternativu.
5) Mapy jsou pro ČR odfláknuté a nedotažené tak je raději ani nepoužívejte.
6) Marketplace raději lžete o svém narození jinak si nic nenainstalujete.
7) Multitasking? Ano, ale jen na oko. Aplikace musíte stejně vypínat ručně a necentralizovaně.

Když k tomu přidám ještě buzeraci na SkyDrive a obsahu co tam může být uložen, tak bych si tenhle OS nekoupil ani omylem. Otázka na závěr: Proč MS neumí vyrobit něco bez chyb?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vlastním WP 7.5
Ad 1/ Osobně jsem na vámi avizovanou kombinaci kroků nenarazil. Vše šlo bez problémů.
Ad 2/ Nevím, jak to porovnat, ale mě jeho rychlost vyhovuje a majitelé Android telefonů v mém okolí si chválili svižné odezvy.
Ad 3/ Asi jsem nenáročný, ale integrovaný prohlížeč mi postačuje
Ad 4/ dtto - viz 3.
Ad 5/ V čem odfláknuté?
Ad 6/ Neměl jsem problém si cokoliv nainstalovat a nemusel jsem lhát o svém datu narození.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s Vámi. Určitě se najde někdo komu tento operační systém vyhovuje. Jen jsem chtěl poukázat na to, že ten článek si strašně protiřečí. A mimochodem doporučuji si přečíst smluvní podmínky o obsahu nahrávaného na skydrive viz. http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows-live/code-of-conduct
Je to fakt hustý materiál

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Většina bodů je tam proto, aby se přes Skydrive nešířilo porno. Nevýhodou je, že si tam nemůžete dát fotky z dovolené, kde máte manželku jen v plavkách.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se v zařízeních rádi „hrabete“, flashujete nové ROMky a stahujete kde co, určitě je pro vás naopak lepší volbou Android.

Stupidnejsi klise uz si pan autor nemohl vymyslet?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.