CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Chybějící nabídku Start ve Windows 8 začali po softwarových vývojářích řešit i výrobci hardwaru

Hm, teda nabidka start s jakou prisly visty je asi stejna r/evoluce s jakou prisly w8.
Jsem hodne konzervativni, takze leta na vistach jsem mel klasickou XP a zalezal do podadresaru a klikal jak kreten. Az s prichodem W7, kde uz ta moznost mit klasickou nabidku neni, tak jsem zkusil tu vistackou a ejhle, ono to jde krasne nastavit (hlavne vyhodit tlacitko vypnout hned z nabidky vedle kurzoru mysi, to je velmi nebezpecne) a adresarovou strukturou ve startmenu prochazim jen kdyz si fakt nemuzu vzpomenout, co chci pustit. Nastesti to neni linux a nazvy aplikaci nejsou mrxvt a podobne, takze v 99.9% kliknu na klavesu (na klavesnici) start a zacnu psat a zacne se vyhledavat ... pak pripadne parkrat sipkou dolu a enter, nechapu, ze jsem bez toho mohl zit:o)
No a metro "jen" zrychlilo a zvetsilo nabidku na fullscreen, presunulo tam gadgety (v podstate je to tak, uz nemusi byt na plose schovane za oknama, ale hezky v nabidce, takze daleko lip dostupne), ale jinak co se tyce toho, ze zacnu psat a vyfiltrujou se mi aplikace, tak to se nezmenilo.
Nabidka ve vistach byla revolucni a ve W8 je to jen evoluce ... bude se to stejne dobre ovladat jak na desktopach, tak na tabletach:)
Takze docela samsung chapu ... on nejdriv hrrr, udelat nejakou nadstavbu pro starou nabidku start, ale pak asi metro vyzkouseli a zjistili, ze jejich pocin stoji za howno, ze by to lidi hlavne matlo a ze kdyby chteli odpojit klavesnici a patlat rucickama, tak by byli v koncich .... ale bylo jim lito to zahodit, tak to dali ke stazeni .....:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze jsou i lidi, kteri to novy vyzkouseli, pochopili a tak vsechno, ... a presto dosli k zaveru, ze stary jim vyhovuje vic. Mne treba zmeny Start menu nevadily celou dobu a vlastne mi ani moc nevadi zmena ve Win8. Ale to je fakt tak tezky si predstavit, ze nekomu se nektera ze starych verzi libila vic?
V cem si MS pomohl, ze vzdycky neco nenavratne zrusil? Vubec v nicem, kod tam byl, fungoval, stacilo na nej nehrabat a plno uzivatelu mohlo byt stastnych. Pritom treba ted u Win8 je absence tradicniho Start menu ta nejvetsi viditelna zmena oproti Win7 a bavime se doslova o milionech uzivatelu, kteri jsou z toho spatni. A uplne zbytecne, stacilo tam dat jedno blby zaskrtavatko, ktery by volitelne vratilo puvodni Start menu a mohli se zavdecit vsem.
Podobne treba vizualni styly. Miliony teskni po pruhlednych oknech (a minimalne ja po tradicnim Win9x stylu ;), podpora pro styly v systemu stale je, takze to tam klidne mohlo vsechno volitelne byt, ale ne, to by proste neslo, vsichni dostanou povinne ten jedinej spravnej novej. Jen tak, pro srandu kralikum.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A pokud jde o tu moznost nehrabani na stary veci a jejich ponechani beze zmeny, tak s tim ma prece MS bohaty zkusenosti, viz vsemozny dialogy v systemu, ktery pochazi kolikrat uz z dob Win95/NT4, nektery mozna i z Win 3.11, od ty doby na ne nikdo nesahl a vyhnulo se jim i jinak velmi uspesny hnuti "Segoe UI nade vse". Tak proc by to podobne neslo i u Start menu... ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako o tom, ze tam ta volba mohla byt, o tom zadna (to jsem kritizoval uz od zacatku), ale mela byt zase schovana nekde v gpeditu, aby to proste normalni useri nezapinali. Ona tam snad dokonce aji je, ale nefunguje. Ty pruhledne okna jdou myslim nejak zapnout (ja to zkousel, ale vypadalo to jinak, tak jsem to vypl a dal to neresil, W8 jsou takove hranatejsi cistsi, mi se to libi). Co se tyce starych stylu, urcite tam zas pujdou pridat, ale treba na W7, kdyz se zapne ten stary mod, tak zas nefunguje vertikalni synchronizace (proste to nejede pres directx), coz je na LCD velky opruz, takze uz svestku(high color) delsi dobu nepouzivam:o)
Jako co se mi zatim nejak rozumne nepodarilo rozjet, je tohle:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer]
"AltTabSettings"=dword:00000001

Zkratka stary alt-tab, zadne podelane nahledy, jenom ikona .... ono to funguje, ale nahazi tam jeste aplikace z metra, co tam bezi na pozadi, takze je to nepouzitelne. Ale treba to pujde nejak, pripadne si to posefuju vlastni utilitkou.
Ale to jsem vsechno zkousel v nejakem tom poslednim preview, v RTM jsem to asi jeste nezkousel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jako na jednu stranu jo, ale já si na Start ve W7 zvykl velmi rychle a přišla mi koncepčně promyšlená, i když jiná (Visty jsem nikdy neměl) a vyhledávání konečně začalo fungovat alespoň přibližně na úrovni tomu co už je dost dlouho v podobě brutálně rychlého Spotlightu na MacoOS.

Co je ale brutální ergonomický renons, že kvůli každé chujovině musím opustit vizuální kontakt s dektopem a jsem vržet do nesmyslného fullscreenu metra. Na něco koukám v Browseru a chci to přepsat do vyhledávání, ale Browser zmizí pod metrem. Pěkný. Ztráta vizuálního kontextu, přeorientování se na jinak rozloženou plochu a pak šup zpět. Míslo jazyka který se vyplázl nad rozdělanou prací na W8 následuje hup kamsi a hup zpět... To fakt považuji za zvoraný koncept.

Fakt to mělo být jen Metro na tabletu a nebo jen desktop na ... desktopu. Tohle hupání z prostředí do prostředí sem a tam je na pikaču.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Používám win8 již asi dva měsíce a nabídka start mi nijak nechybí. Bude tím, že hledání programů je přes tlačítko windows a napsání pár písmen výrazně rychlejší a pohodlnější.

Samozřejmě je to změna - ale změna je život a tato změna je podle mě k lepšímu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, takto to je i na linuxu a je to mnohem rychlejší, než se někam proklikávat. Známý poznamenal, že dobře kopírují ubuntu, ale já si to nemyslím (i když dost věcí bylo u linuchu již dříve).
Jinak spouštění programů pomocí rychlého vyhledávání funguje snad už u Vist, ne? Takže to zas tak velká revoluce není.
Potěšující jsou nějaké fce navíc, jako např. task manageru, IE, file dialogu, rychlost probouzení/usínání, celková svižnost apod.
S backupem na cloud + recovery do továrního nastavení jsem zatím ještě neexperimentoval.
Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pouze za predpokladu ze si pamatujes nazvy vsech programu co treba i jednou za uhersky rok pouzijes pripadene i ktery z "program_xx.<exe/bat/cmd/etc> je ten pravy. Dost casto se byva vice nez jeden executable a pripadne musis poustet launcher misto samotnyho programu. Nerikam ze vyhladavani neni uzitecny ale zase to neni vseumnel.
Navic na hernim PC je nejlepsi pokud mozno klavesnice bez windows klaves pripadne s moznosti je vypnout aby ses vyhnul nectenemu prepnuti na desktop.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nesmysl. Nejčastěji používané programy jsou na ploše takže pro spuštění vůbec netřeba hrabat na klávesnici. A pokud se se hledá nějaký dlouho nepoužívaný program u kterého se ví název jen příbližně tak je lepší jet v nabídce startu která je seřazena pěkně abecedně....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já na ploše nemám nic, protože na ní pořád něco leží :-)
Nejpoužívanější programy mám připnutý k nabídce Start. A ty ostatní z 90 % nevím jak se jmenujou, což ve W7 znamená, že najít nějaký program mi trvá 5x déle než v XP, protože nejdou nějak rozumně roztřídit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak to jste polobuh.. presne tenhle argument.. psani pri hledani programu nesnasim.. protoze mam milion malejch nastroju ktere po par mesicich ani nevim jak se menuji a potrebuji si to rozume projit.. takze text filter je me pak na prd a kdyz nasypete zase uplne vsechno vedle sebe i to co ve startu normalne nebyvalo tak se v tom neda orientovat uz ani tak.. takze tak i tak je to pro me nepouzitelne.. :( to same na linuxu..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

..dost tragedie kdyz uz AŽ takhle musi vyrobci hw-sw apd.; dodelavat wokna .... svět se v prd.l obrací ... skoro by sedalo řict že, Malýměkký (nejen on) ož nevytváří produkty jaký chce zákazník ( poptávka->nabídka) , ale takový jaké chce Ms :Q

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MS je diktatura, ta na obcany kasle.MS ale bohuzel neni zdaleka sam.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze se casem objevi verze od reverznich inzenyru ktera tyto opicarny bude mit definitivne odstraneny.Otazka pak ale bude proc vubec do roku 2020 u OS od MS prechazet na neco jinyho nez Win 7.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mohli by doťukat ten ReactOS do použitelné podoby, to by byla alternativa na ty Widle.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já se tomu vůbec nedivím, že vznikají z třetích stran řešení vracející nabídku Start, jak ji známe. Metro bohužel nebylo zas tak dobře přijato.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze pro vidinu sjednoceneho UI, kvuli mobilum a tebletum (mozna stejne docasna moda jako sveho casu "netbooky") obetovali prehledny a kontinualni vzhled sveho systemu. Pouzivam tri 27" monitory a muzu jednoznacne rict, ze neco tak odporneho jako metro, jsem dlouho nevidel. Logika ovladani je jednoznacne urcena na male prenosne obrazovky ale ne na monitory :-/ Na mobilu v pohode, mel jsem na testovani lumii a i kdyz mi k srdci neprirostla, ovladani se na ni hodi. Na stolni (nedej boze pracovni) stroj opravdu ne..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

presne tak je to neco jako mediacenter ovsem kdyby ho udelali jako jedine mozne ovladani celeho PC a vse se ovladalo a spoustelo pres mediacenter.... kde je mu dnes konec, zadna revoluce se nekonala a PC-mediacenter nikdo dnes k TV nepouziva leda tak v MS demo domech protoze dnes ma kazda TV svuj prehravac medii a staci ji zapojit k siti nebo do ni strcit flashku.. A zrovnatak bublina tabletu honem rychle splaskne uz ted vychazeji ultrabooky co jsou velikostne stejne ale maji preklapeci klavesnici takze zadne omezeni a porad se zmensuji ztencuji takze zustanou jen male prenosne vykone notebooky a vykone telefony W8 ma smysl jen u dotykoveho displeje nikde jinde to jen MS se zas snazi vsechny presvedcit jak to hrozne potrebujou i na desktopu :(

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.