CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Jak složit Rubikovu kostku? Návod pro začátečníky

Díky, zrovna se mi návod hodí. Objevil jsem svoji Rubikovu kostku z dětství a nikdy se mi ji nepodařilo regulérně složit. Je mi 40 a říkám si, že už je sakra načase to dotáhnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to nuda? Mi to taky trvalo asi 15 let, než jsem to složil, ale složil jsem to sám. Samozřejmě, že ne v kuse, ale vždy jsem si s tím pár dnů hrál a pak to skončilo zase na pár let někde ve skřínce, ale nakonec jsem se hecnul a vypozoroval, co se při určitých kombinacích rotací děje na různých stranách kostky, abych toho byl schopen využít a složit to sám. Můj algoritmus byl hodně neefektivní, ale byl můj, což je za mě smysl hlavolamu.

Teď už se klidně podívám, jak to dělat líp, ale začínat s návodem v ruce, z toho bych asi radost neměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí vydloubnout jednu rohovou kostičku, kostku rozebrat a zase podle potřeby sestavit... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsme přesně dělali jako děti. Tak jsem si řekl, že je načase absolvovat další milník. Přece to nemůže bejt tak těžký, ne? Po pár hodinách už jsem byl rád, že vyšel ten návod :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není jednodušší ji rozebrat a sestavit? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tomu se říká "myslet čtyřrozměrně". ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si kdysi dávno vymyslel vlastní postup. Tedy spíš objevil, protože ho jistě už dříve vymysleli jiní. Sestavit si vlastní postup, jak v horní vrstvě něco udělat (otočit kostičku nebo 2 prohodit) bez ohledu na zbytek kostky (snad) není problém. Na začátku prostě bez nějakého plánu skládám kostku, kam až to jde. Když už to dál nejde, tedy že další postup už kostku zase míchá, začnu používat předem vyzkoušené postupy na otáčení nebo prohazování kostiček - vždy po dvojicích. Např. otočení pravé středové kostičky (v horní vrstvě). Provedu postup. Tím otočím danou kostičku a rozházím zbytek. Pak horní vrstvu pootočím, aby se na místo právě otočené kostičky dostala jiná, kterou chci taky otočit. No a pak stejný postup provedu pozpátku. Tím opět složím zbytek kostky. Pokud otáčené kostičky nejsou v jedné vrstvě, prostě je tam posunu (většinou stačí jedna otočka), provedu dané postupy a pak je zase vrátím. Není to sice nijak rychlé řešení, ale funguje to, nemusím si (dlouhodobě) pamatovat rozsáhlé postupy a hlavně - nejlepší na tom je, že je to "moje" řešení :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Túto klasiku som dával pod 1,15 minúty, ale taká Cube 5×5×5 to je už iná liga :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný, díky za osvěžující téma :) musím si to taky někdy vyzkoušet, nikdy jsem to neuměl a skládal jsem to spíš jen tak "jak to zrovna vyšlo".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Okurková sezóna.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.