CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Windows RT jailbreak - instalujeme aplikace třetích stran na tablety

Q: Může MS zabránit jailbreaku?
A: Ano a Ano, vzhledem k neudržitelnosti jailbreaku po restartu stačí v rámci "pro vyšší bezpečnost uživatele" zařídit v centru aktualizace plošné servisní restarty každou hodinu, a nikdo si toho ani nevšimne :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Fakt nechapu, k cemu ty tablety s Win RT jsou. Evidentne to omezeni spousteni aplikaci pro desktop je umele a MS si s nim akorat snizuje pouzitelnost vlastniho produktu ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hm, jde tam pustit powershell a nejde tam pustit jiny program? To mi prijde trosku divne ne? Navic je urcite mozne bezne instalovat i programy z lokalu a ne pres MS store. Treba vyvojari by asi tezko testovali SW tak, ze by ho museli kazdou chvili posilat do MS ... a navic to psal i MS, ze firmy muzou deployovat aplikace centralne.
A ta platforma je sice hodne striktni, ale umoznuje poustet i aplikace, co pobezi primo na CPU nebo pres winapi, prave proto je tam ten MS store, ktery ty aplikace fyzicky kontroluje, jestli neco takoveho nevolaji, protoze je tam mozne udelat a volat cokoliv. Proto taky treba VLC spolupracuje primo s MS, aby jim na to udelal vyjimku a proslo to storem.
Netusim jak ten jailbreak funguje, ale pokud bych si mel tipnout, tak ten borec si zazadal o developer certifikat, udelal nejakou aplikacku, ktera by sice MS store validaci neprosla, ale instaluje ji tam pres ten powershell, cili asi jako developer kdyz chce neco testovat ....... potud OK. No a ta aplikacka dela jen to, ze pousti dalsi uz zkompilovane aplikacky pro windows, ktere nejsou podepsane primo MS nebo neco na ten zpusob ..... tim padem by slo o jailbreak, ktery souvisi se samotnym designem a je zcela v poradku. Navic to MS nemusi vadit, dulezite je, ze nebyl narusen system a kdokoliv si s timto hraje, tak se pak nesmi divit, kdyz mu zmiznou penizky za provolane hovory do nejakeho ***stanu:) Nicmene co muze MS udelat vcelku klidne je, ze mu revokuje certifikat a tim padem uz to nikde nikdo nenainstaluje ani tak. Nicmene zarizeni s WRT ma jenom par lidi, az to dorazi do Ruska, tak se teprve uvidi, co jde a co nejde:o) Treba tam jde poustet veci uplne normalne jak ve W8.
Urcite se ale vyplati to sledovat, doufam, ze CDR bude a prida pak i nejake dalsi informace:)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak oprava, je treba unlockly telefon/tablet pro developery. A to stoji ... chvilka napeti .... 99$ na rok:( Proste registrace do windows storu a poslou klic na unlocknuti 5ti zarizeni. Pekna zlodejina, pritom to pri uvedeni windows phone (nebo samotnych windows) to na 8 dni stalo jen nejakych 8 dolaru a CDR me neinformovalo:( ... Drobne minus pro CDR:)
Unlock jednoho zarizeni dela i nejaka partnerska firma microsoftu za tusim 9$, ale asi tam neni pristup na ms store, zas je to ale oficialni "jailbreak", coz je lepsi nez dratem do oka a mozna i lepsi nez nejaka utlitka od kdovikoho, ktera mi bude sukat s telefonem:)
Nebo pres skolu na nekoho, ti to maji tradicne zadarmo na ISICa, stejne jako vsechen MS software .... grrrr .... podavam si prihlasku na VUT:) Doufam, ze kvalita a narocnost studia a prijimaciho rizeni degraduje stejne rychle jako se vytraceji moje znalosti (podle toho, jak jsem to sledoval kdyz jsem jeste studoval, tak nejspis jeste rychleji a geometrickou radou), tak prijimacky snad nebudou problem:) ..... 400 za prihlasku + 150 za ISIC nebo tisice za licence, ktere budou zadarmo? Jasna volba:o)
Nicmene 99$ a navic rocne je dost zahul, to MS hodne nezvladl, gugl to ma tusim 25$ nafurt? Je ale fakt, ze si pak nejaky spammer rozmysli, jestli tam dat nejaky brak, to jo ..... ale je to moc.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Cena Windows RT je pro Microsoft už poměrně málo zajímavá (ve srovnání s dektopovými Windows). Kdyby nasadil větší cenu, tak by to mělo negativní vliv na ceny přístujů ve srovnání s konkurencí na Androidu apod. A přitom potřebuje získat tržní podíl, v čemž by mu větší cena moc nepomohla.

Ale provize za prodej SW a jiného obsahu je zajímavá mnohem více. Je to taková skrytá věc, kterou se lidé při kupování zařízení moc neuvědomí. Takže je velká snaha zabránit instalaci software ze zdrojů, ze kterých MS nic nemá. Prezentovaná samozřejmě tak, že tím chrání uživatele před trojany a viry.

Tato strategie se mi hnusí – jde o klasický případ, kdy ti prodají něco, co na svou cenu nevypadá špatně, ale zároveň omezuje konkurenci a nenápadně tě nutí k tomu, abys jim platit dále za další služby bez možnosti výběru dodavatele. Prostě koupí zařízení jsi plně závislý na Microsoftu.

Ač jsem měl dříve produkty Microsoftu rád, protože se choval celkem korektně - koupil jsi licenci Windows a tu jsi mohl plnohodnotně používat (nepočítám-li nějaké licenční omezení, které se také postupně zhoršovaly), aniž bys musel využívat nějaké placené služby Microsoftu. Taková omezení mi přišla akceptovatelná.

Ač technicky Windows 8/RT považuji za poměrně kvalitní dílo, tak licenčními politikami a umělými omezeními to pro mě zcela zabili.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak vis jak, ono to dlouha leta prochazi Applu ..... a treba taky Valve, ale to jsou z globalniho hlediska male ryby. MS je podstatne vice videt ..... zvlast pak pro EU, kde Apple hraje az asi dvacate housle, takze pocitam, ze co nevidet se nekdo z EU do MS kvuli tehle uzavrenosti naveze:o) Otazka je, jestli to bude driv nejaky eurobyrokrat nebo Opera:o) Preci jen nekde pisou, ze s pouzitim jenom RT knihoven nepujde udelat plnohodnotny browser a IE bezi nativne .... ale MS ma argumenty v podobe guglu a applu, kde je to uplne stejne, takze uvidime:) Osobne bych otevrenost uvital a snad to nekdo nejak rozumne prolomi (na WP ale pochybuju, ikdyz tam to neni potreba), nejlip samotny MS. Ta zavislost na marketu je nesmysl, pro uzivatele je to jedno z kama to stahne a komu to zaplati, dneska taky musis platit zvlast kazdemu, vyhoda pro uzivatele bude, ze bude moct platit na jednotnem marketu a bude mu davat zaruku (treba den na vyzkouseni, coz si myslim, ze je super a treba androidi patnactiminutovka je k smichu - ale pro jednorazove aplikace teda peklo). Vyvoajri ale budou muset SW predelat pro RT, misto rekompilace pro ARM, coz je znacna neprijemnost. Ale zas ta aplikace nebude moct napachat skody. Kazdopadne by melo byt na libovuli kazdeho, odklikat 15x OK, ze jsem si vedom a blablabla a mohlo by to jet. Kdyz ale firma nebude chtit dat marketu ani korunu, tak nemusi, da to ke stazeni zdarma, ale uzivatel si bude muset na strance xy.com koupit klic, takze jako doposud s tim vyznamnym rozdilem, ze budou aplikace na jednom miste a nebudou moct delat bordel v systemu.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.