CDR.cz - Vybráno z IT

Jak Telegram umožňuje šíření extrémismu skrytým kanálům

Zdroj: Shutterstock

Telegram je oblíbená chatovací aplikace, která je oblíbená mezi extremisty. Jeho kanály nemají žádný limit na počet předplatitelů, kteří se mohou připojit, a jeho přístup k moderování obsahu znamená, že skupiny a obsah, které by mohly porušovat podmínky služby na platformách jako Facebook, Instagram a X (dříve Twitter), zůstávají přístupné. Ale co se stane, když Telegram “omezuje” některé z nejvíce porušujících kanálů? Znamená to, že jsou zabanovány nebo smazány?

Ne úplně. Zahraniční server WIRED provedl analýzu více než 100 omezených kanálů a zjistil, že tyto komunity zůstávají aktivní a obsah sdílený v nich se často šíří do kanálů přístupných veřejnosti. To ukazuje, že lidé v omezených kanálech stále mohou šířit své poselství a kanály nadále fungují jako prostory radikalizace. 

Co znamená omezení kanálu?

Omezení kanálu je opatření, které Telegram používá, když je pod tlakem od veřejnosti nebo od společností Apple a Google, které provozují hlavní obchody s aplikacemi. Když je kanál omezen, neobjeví se v hledání na Telegramu, ale stále existuje na zadním konci. To znamená, že lidé, kteří už jsou předplatiteli kanálu, nebo ti, kteří mají přímý odkaz na něj, ho mohou stále vidět a interagovat s ním. Také to znamená, že obsah z omezeného kanálu může být snadno přeposlán do jiných, neomezených kanálů, kde ho může vidět širší publikum.

Jaké jsou příklady omezených kanálů?

Jedním z nejznámějších případů omezení kanálů byl ten, který se týkal dvou hlavních kanálů používaných Hamásem, militantní palestinskou organizací, která je považována za teroristickou skupinu mnoha zeměmi. Tyto kanály byly omezeny koncem října 2023, poté, co na nich Hamás zveřejnil grafické obrázky svých útoků na Izrael, které následně byly široce sdíleny na sociálních médiích. WIRED zjistil, že tyto kanály mají nyní 1,9 milionu a 1,4 milionu předplatitelů a stále jsou aktivní, i když jsou omezené.

Dalším příkladem jsou kanály související s pravicovým extremismem a dalšími formami radikalizované nenávisti. Dohromady přibližně 108 omezených kanálů a 365 neomezených kanálů po dobu více než dvou měsíců. Z toho 54 veřejných, neomezených kanálů obsahovalo obsah přeposlaný z omezených kanálů, což naznačuje, že sdílejí překrývající se členství. Některé z omezených kanálů mají jen několik zpráv týdně, zatímco jiné, jako je pravicový kanál rlwolf_9999, mají více než 1000 zpráv.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Jak Telegram umožňuje šíření extrémismu skrytým kanálům

Čtvrtek, 7 Prosinec 2023 - 17:01 | RedMaX | V ulici máme taky kanál, tak jsem ho radši obešel...
Úterý, 5 Prosinec 2023 - 18:30 | WIFT | Buďte rádi, že ten Telegram neni pes. Tohle je...
Úterý, 5 Prosinec 2023 - 18:12 | Gaunter | "Telegram je šifrovaná zpráva" Čože je...
Úterý, 5 Prosinec 2023 - 15:50 | Tomas Liptak | Je to strasne ako siel tento server dole vodou....
Úterý, 5 Prosinec 2023 - 15:11 | corwin78 | Ten překlad dělal translator? Je docela hrozný....

Zobrazit diskusi