Jak vybrat kávovar? Průvodce jednotlivými typy kávovarů, jejich výhod a nevýhod
Na trhu je několik typů kávovarů, které se liší způsobem přípravy a tím i cenou. Než se tedy pustíte do výběru toho správného, musíte si nejprve odpovědět na otázku: baví vás nejvíce překapávaná káva a chcete se jednoduše zbavit usazenin ve vašem nápoji, nebo jste kávový nadšenec a hledáte tu pravou?
Pokud jste příznivci kávy prvního typu, budou vám nejvíce vyhovovat překapávané kávovary s filtrem, které při přípravě nevyužívají tlak. Káva připravovaná v těchto strojích je obvykle vodnatější (podíl rozpuštěných částic kávy v nápojích tohoto druhu činí 2 % – pro srovnání, šálek espressa může poskytnout až 11 % rozpustných látek).
Pro milovníky espressa jsou určeny stroje využívající k extrakci kávy tlak. Takto připravená káva je plná, její chutě jsou koncentrovanější a dochuť je daleko silnější než u filtrované kávy. Taková káva se vyznačuje hustou, sirupovou texturou a mírně zakaleným šálkem, který je nezbytnou součástí každého espresso nápoje (to je způsobeno 11 % rozpuštěných částic kávy, o kterých jsme se zmínili dříve).
Na trhu je několik typů kávovarů, které se liší způsobem přípravy a tím i cenou. V tomto článku představíme všechny tyto typy spotřebičů i jejich výhody a nevýhody, které vám mohou pomoci v rozhodování, který z nich je pro vás ten nejvhodnější.
Překapávače
Hlavní vlastnosti a součásti překapávačů:
- Objem nádržky na vodu: od 0,3 l do 2 l
- Nádoba na kávu
- Filtr: běžně se používají papírové filtry na jedno použití, nicméně lze sehnat i opakovaně použitelné kovové či plastové filtry. Po každém použití se však musí důkladně umýt.
- Konvice na hotovou kávu: obvykle vyrobena z žáruvzdorného skla, případně z oceli.
- Varná deska: udržuje kávu teplou po dobu až 4 hodin
Překapávač extrahuje kávu podobným způsobem jako klasický kávovar na espresso, jen s tím rozdílem, že nevyužívá sílu tlaku, ale gravitace. Do nádoby na vodu se nalije studená voda, kterou si překapávač sám zahřeje. Některé stroje umožňují teplotu vody upravit (nejlepší je rozmezí 90-94 °C). Horká voda se následně přefiltrovaná přes namletou kávu směrem dolů do konvice, kde je připravena ke konzumaci.
Výhody filtračních kávovarů:
- Nízká cena
- Možnost připravit více káv najednou
- Dokáží udržet kávu teplou po několik hodin
- Lze je použít i při přípravě čaje či jiných bylinných nápojů
Nevýhody:
- Káva musí být namletá, tudíž budete potřebovat i mlýnek
- v závislosti na přístroji může příprava kávy trvat klidně i 10 až 15 minut
- Filtrovaná káva obsahuje velké množství kofeinu. Měli byste tedy během dne pít velké množství vody, aby se koncentrace kofeinu ve vaší krvi snížila
Moka konvice
Hlavní vlastnosti a součásti moka konvic:
- Sítko se dvěma kovovými filtry nahoře a dole
- Nádoba na vodu na dně
- Kapacita: cca 3-12 šálků
Přestože moka konvice není vybavena tlakovým čerpadlem, patří mezi způsoby přípravy kávy, které k přípravě nápojů využívají tlak. Pára, která je zachycena v konvici, totiž vytváří tlak, který tlačí vodu nahoru přes kávovou sedlinu. Poté se takto extrahovaná káva nalévá otvory umístěnými v horní komoře.
Káva uvařená v moka konvici je silná a těžká. Přestože tlak vytvořený konvicí není dostatečně vysoký na přípravu pravého espressa, káva uvařená pomocí této metody vás k němu přiblíží. Moka konvičky mohou být standardní i elektrické. Standardní moka konvičky se dávají na plynové a indukční sporáky, elektrické jsou vybaveny časovačem a teploměrem.
Při použití této metody vaření kávy není nic tak důležité, jako sundat konvici z ohně, jakmile nápoj začne protékat otvory v horní komoře. Tím se zabrání vyvaření kávy a následné ztrátě veškeré chuti.
Výhody moka konvic:
- Dobrý poměr cena/výkon
- Jakmile se naučíte, jak ji používat, budete mít úplnou kontrolu nad procesem přípravy a konečnými výsledky kávy
- Snadná údržba
Nevýhody:
- Dlouhá doba louhování (až 15 minut)
- Konvice by měla být neustále pod dohledem
Pákové, poloautomatické kávovary
Hlavní vlastnosti a součásti pákových kávovarů:
- Teploměr
- Parní tryska (k napěnění mléka)
- Tamper (k lisování kávy)
- Konvice na mléko
Poloautomatické kávovary se běžně vyskytují v kavárnách a barech. S pomocí takových kávovarů připravíte pravé espresso. Vaření kávy tímto způsobem sice vyžaduje znalosti a dovednosti, ale jakmile si je osvojíte, budete moci své nápoje přizpůsobit své individuální chuti. Hlavní rozdíl mezi tímto typem spotřebiče a plně automatickým kávovarem spočívá v tom, že mletou kávu musíte do portafiltru vkládat sami.
Poloautomatické kávovary lze použít i k napěnění mléka pomocí speciální parní trysky, která je v nich zabudována, ale opět je vyžadována určitá zručnost. Z tohoto důvodu doporučujeme tyto kávovary lidem, kteří se chtějí plně zapojit do procesu přípravy a nést zodpovědnost za každý detail své kávy.
Výhody pákových kávovarů:
- Jsou velmi pečlivé a umožňují řídit proces vaření kávy od začátku do konce
- Možnost připravit různé druhy káv
- Kvalitní výsledky kávy za poměrně dostupné ceny
Nevýhody:
- Požadovány znalosti a dovednosti
- Proces přípravy vyžaduje čas
- Při přípravě více šálků (např. pro návštěvu) trvá servírování déle
- Složitější údržba
Kapslové kávovary
Hlavní vlastnosti a součásti kapslovkách kávovarů:
- Kapsle
- Čerpadlo (při nákupu věnujte pozornost jeho kapacitě)
- Zásobník na vodu: většinou od 0,5 l do 1 l
Kapslové kávovary v současnosti procházejí obdobím extrémní obliby. Stále více lidí volí tento způsob přípravy kávy pro své domovy na základě dobrého poměru cenya/výkon a rozmanitosti vyráběných kávových nápojů. Když mluvíme o těchto spotřebičích, je třeba zmínit dva různé systémy a technologie jak kávových kapslí, tak samotných strojů: Dolce Gusto a Nespresso. První varianta je z hlediska výbavy levnější, v kapslích se používá mletá káva i instantní káva a pro vaše mléčné nápoje existují samostatné kapsle se sušeným mlékem. Stroje Dolce Gusto nabízejí extrémně širokou škálu kávových nápojů a příchutí. Na druhé straně máme stroje Nespresso, jenž jsou o něco dražší, v jejich kapslích se používá pouze mletá káva a spotřebiče, které jsou schopny připravit nápoje na bázi mléka, k tomuto účelu používají skutečné mléko. Tyto stroje využívají i vyšší tlak, takže espresso káva je mimořádně kvalitní.
Výhody kapslových kávovarů:
- Nízká cena
- Možnost přípravy pravém espressa
- Různorodost kapslí
- Kompaktnost
- Snadná údržba
Nevýhody:
- Přestože je káva skladována v uzavřené kapsli, je předem namleta, díky čemuž rychleji ztrácí chuť
- Jakmile si vyberete kávovar, můžete používat pouze kapsle pro něj určené
- Nabídka kapslí, přestože je široká, je stále užší než u mleté nebo zrnkové kávy
Plně automatické kávovary
Hlavní vlastnosti a součásti automatických kávovarů:
- Zásobník na vodu a vodní filtr
- Topné těleso
- Čerpadlo
- Možnost výběru z mnoha receptorů kávy
- Automatické oplachování
- Odkapávací miska (obvykle vybavena senzory, které vás upozorní, když je plná)
- Některé modely jsou vybaveny integrovaným automatickým napěňovačem mléka nebo parní tryskou
- Displej
U automatických kávovarů je důležité nejprve zvážit integrované receptury kávy. Pokud pijete pouze černou kávu, poohlédněte se po stroji bez mléčného systému: to vám umožní ušetřit peníze vynaložené nejen na samotný kávovar, ale také na produkty k jeho údržbě. Pakliže hledáte kávovar určený spíše pro přípravu mléčných kávových nápojů, je vhodné zvážit, zda si chcete mléko napěňovat parní tryskou sami, nebo zda by pro vás bylo výhodnější, kdyby to dělal kávovar za vás. V opačném případě hledejte stroj s mléčným systémem, který se snadno udržuje. Různé nádrže, přídavné trubky a jejich připojení značně ztěžují postupy údržby.
Jakmile zvážíte tyto klíčové funkce, můžete přejít k přemýšlení o dalších funkcích: automatické oplachování, obrazovka, design a také rychlost a hlučnost.
Z hlediska ceny nabízejí automatické přístroje pravděpodobně nejširší cenové rozpětí mezi všemi typy kávovarů. Jejich cena totiž závisí na mnoha faktorech, včetně materiálů, které jsou k jejich výrobě použity, a dostupných funkcí. Pokud tedy máte omezený rozpočet, a přesto si chcete vychutnat dobrou, vysoce kvalitní kávu, investujte do hlavních faktorů, které jsme zmínili dříve, a teprve poté zvažte aspekty pohodlí a designu.
Výhody plně automatických kávovarů:
- Integrovaný mlýnek na kávu
- Snadné použití
- Rychlá příprava kávy
- Programy automatické údržby
- Široký výběr nápojů a možnost uložení samostatných receptur pro každého člena rodiny
- Možnost připojení přímo na přívod vody (u některých modelů)
Nevýhody:
- Vyšší cena
- Tendence zabírání většího místa
Zdroje:
fotografie: Shutterstock