CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Jak vybrat kávovar? Průvodce jednotlivými typy kávovarů, jejich výhod a nevýhod

Pravé Espresso umí opravdu jenom kapslový přístroj? To snad umí jak pákový, tak plně automatický přístroj na espresso. Kromě toho jsou kapsle ve srovnání se zrnkovou kávou výrazně dražší. Jako výhodu bych viděl tak nanejvýš, pokud by byla nějaká cestovní verze (ideál s alternativním 12/24V napájením).

Fakt je automat rychlejší, než pákový? Podle mě nikoliv. Akorát holt pákový stroj si každý musí odvápnit sám. Takže je to na půl hodiny až hodinu "šmrdlání" kolem (lze u toho pochopitelně třeba vařit, nebo uklízet jiné věci v kuchyni).

U moka osobně považuji za problém průměr dna, který je mnohem menší, než nejmenší plotýnka na sporáku/vařiči, tudíž plýtvání energií. Tam je fajn si pořídit moka s varnou jednotkou. Zároveň odpadne problém hlídání, protože se jednotka vypne sama a typicky má i časovač sepnutí.

Pro mě je největší "issue" s kávou na cestách, že bych buď musel táhnout objemnou jednotku, nebo si předem vzít dostatek namleté kávy (na překapání, nebo frenchpress) + konvici na vodu. Pokud nezapomenu, tak to lze. Ale uvažuji o malé moka konvičce s vlastní topnou jednotkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moka konvičky jsou až tak malé, že je indukční deska neregistruje a odmítá se zapnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moka konvičky jsou převážně z hliníku bez ocelové vložky takže z principu na indukci nemohou fungovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Správně díš ... převážně.
Proto jsem pořídil z magnetického nerezu.
Stejně je to bylo pro tu indukci málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... a proto má Alza přímo kategorii "Moka konvičky na indukci" se 30ti kousky :-)
https://www.alza.cz/moka-konvicky-na-indukci/18873737.htm

Obecná kategorie "Moka konvičky" má 119 položek. Lze tedy říci, že plná čtvrtina moka konviček dostupných na alze na indukci funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zaroveň lze říci, že "Moka konvičky jsou převážně z hliníku bez ocelové vložky" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nad páku sice není, ale s tím přichází další věci, jako je mít kvalitní mlýnek, ideálně s váhou, naučit se dobře používat tamper, aby pokaždé byla káva správně upěchovaná nebo mít kalibrovaný tamper s proklikem, potom je potřeba u každé nové dávky kávy nebo její změně nastavit správně mletí, aby espresso nateklo za 20-25 sekund, s tím si musí člověk pohrát...ale jak je to všechno nastavené, tak pak je to celkem pohoda a udělat kafe trvá chvilku...

Automat nikdy neudělá dobré espresso, protože to přes to teče moc rychle...kapsle jsou fajn, sám mám Nespresso a je to rychlý s uspokojivou kvalitou, ale cena je vyšší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nespresso je největší svinstvo. Pokud zakázali brčka, tohle měli vzít při tom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Automat nikdy neudělá dobré espresso, protože to přes to teče moc rychle
Že by výrobci automatů byli tak hloupí a nedokázali zajistit optimální průtok a tím se diskvalifikovali? Nechce se mi věřit ...

U kapslí jsou 2 problémy: odpad a vendor lock.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci automatů nejsou hloupí, ale pokud chceš dobré espresso tak to taky vyžaduje při přípravě určité tlaky a tím nemyslím tlak vody při extrakci, což plastová spařovací jednotka neumí a ani nikdy umět nebude.

Skutečné espresso umí automaty z Rakouska(tuším Alpina), ale jsou velmi drahé, tuším kolem 2000 euro a jsou samozřejmě velké a těžké.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele s tíim nemůžu souhlasit, mám automat za šede v základu bez mlíka a to presso ze správné kávy dělá fakt úžasný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na cestovanie pouzivame Phin (ktory tu ani nie je zmieneny).
Na chate mame nespresso .Inak vela praziarni podporuje tento standard a robia k tomu vlastne kapsule takze si staci najst oblubenu kavu a bude pravdepodobne aj v kapsuliach. Skusali sme aj nerezove ale je s tym taka brblacka ze cela vyuhoda kapusli ide doprec. Origo nespreso kapsule nie su zle ale uz nevedia co za to pytat.
Inak niektore vyhody a nevyhody mi pridu obratene.
Na pakovom robis udrzbu vpodstate stale ale je jednoducha a kavovar vydrzi vdaka tomu vpodstate neobmedzene. Dost pomaha paka s otvorenym dnom - pekne vidis ci mas spravny postup.
Na automate robis udrzbu sice iba obcas ale potom ked pride na velku udrzbu 90% ludi skonci v servise alebo pri novom kavovare. A to nehovorim ze z automatu som sice pitelnu kavu uz pil ale nieco co by sa dalo nazvat espresso este nie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, kdo by čekal článek o kávě na CDR serveru...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O programátorech se ví, že to jsou bytosti přeměňující kofein na řádky kódu.
Takže mimo mísu to není :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych se autorky tohoto generického srance zeptal v jakém vesmíru se louhuje v moka konvici káva 15 minut? Tohle už je opravdu třeskutá stupidita. Ta osoba v moka konvici nikdy nic neuvařila a ani nechápe princip fungování. I ve velké sedmišálkové je průtah do minuty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Autorka do toho zjevně počítá i dobu, než začne voda vřít. Což v pravdě není doba louhování. Moje 3šálková (italská míra) moka vře na sklokeramickém sporáku za 4 minuty přesně.
Na druhou stranu není třeba se pohoršovat nad nepřesností tak hrubým způsobem. Původní CDR už je spíš taková svodka všemožných zpráviček, okrajově se dotýkajících IT či hardwaru. Od zasvěcených zpráv o počítačích, procesorech, grafikách, atd. máme už nějaký čas DIIT.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, Zmrdowics, kdyz ti to tady tak strasne vadi, tak proc sem furt lezes?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musím s ním souhlasit, v článku je opravdu plno blbostí. Např. ve vlastnostech automatů je že mají topné těleso a čerpadlo, no ještě aby ne když by bez toho nefungovaly, stejně jako pákové a kapslové kávovary, ale zmínka o tom že hlavní součástí automatu je spařovací jednotka která je srdcem automatu ani slovo. Hlavně že mají receptory kávy....

Potom hlavní vlastnosti pákových kávovarů, hned jako první je teploměr který většina pákových kávovarů nemá.

A nebo kapacita čerpadla u kapslových kávovarů a dobrý poměr cena/výkon. Ani zmínka o plnitelných kapslích se kterými se dá ušetřit a není z toho hromada odpadu. Ano i já mám doma Dolce Gnusno protože je to levný a dobrý výdejník horké vody, ale kafe je z toho hnusné a drahé.

Takže ano, dokud budou lidi psát blbosti, do té doby budou ostatní co o tom ví trochu víc než jen z info PR materiálů psát „hanlivé“ komentáře.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Protože to byl kdysi web na úrovni a oni se to Čiháci a podivné slečinky musí naučit nebo jít do prdele. Toto je pod úrovní textu generovaného umělou inteligencí. Pouze sezbírané kousky hoven ze kterých vypadla otřesná mozaika.Ať slečna píše o něčem čemu rozumí, klidně vyšívání, ale dá tam informace které mohou někoho obohatit. Když vezmu toto a předchozí absurdní blábol o fotovoltaice tak se mi chce zvracet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

https://youtu.be/P12r8DKHsak?t=102

A jak se zdá tak by to vyšívání mělo k IT blíže než kávovar, až mě svrbí prsty napsat něco o historii ukládání dat a pamětem obecně, ale pak si vzpomenu kolik by s tím bylo práce....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.