CDR.cz - Vybráno z IT

Jak vybrat klimatizaci a na co si dát pozor? Jednoduchý průvodce

nepřehlédněte
Nákup nové klimatizace je pro majitele domů složité rozhodnutí, zvláště pokud nikdy předtím žádnou nenakupovali. Pokud se rozhodnete správně, budete odměněni pohodlným domovem, potenciálně nižšími účty za energii a chladicím systémem, který se neporouchá předčasně. Pokud se rozhodnete špatně, můžete čelit vyšším nákladům na instalaci, zbytečným opravám, drahým účtům za energii a chladicímu systému, který nemusí efektivně chladit váš domov.

Jaký typ klimatizace je pro vás vhodný 

Pro většinu domácností bude nejlepší volbou splitová klimatizace s reverzním cyklem. Pojďme si rozebrat, co to znamená.
 
Systém split 
Splitová klimatizace řeší problém tepelných ztrát a skládá se ze dvou částí: výparníku uvnitř a kompresoru venku. Z klimatizované místnosti není odsáván žádný vzduch, nedochází tedy ani k tepelným ztrátám. Vhodná je pro místnost či otevřenou plochu do 60 m².
 
Systém multi-split
Multisplitová klimatizace je podobná té splitové, nicméně disponuje jednou venkovní jednotkou připojenou ke dvěma nebo více vnitřním jednotkám. Zvládne ochlazovat klidně i celý dům, nicméně její instalace je poměrně náročná a od toho se odráží i její cena (klidně i 100 000 Kč).
 
Klimatizace v okně či ve stěně 
Samostatná krabicová jednotka instalovaná v okně nebo přes vnější stěnu. Ty menší lze zapojit i do běžné elektrické zásuvky; větší mohou vyžadovat další kabeláž. Nejsou tak efektivní jako splitové klimatizace, nicméně jsou vhodné pro lidi s nižším rozpočtem.
 
Přenosné klimatizace 
Mobilní klimatizace jsou ty nejdostupnější - jejich cena nemusí přesáhnout ani 10 000 Kč. Většina z nich má flexibilní potrubí, které musí být připevněno k oknu, aby mohlo odvádět teplo ven. Jsou vhodné do pokoje v domácnostech, kde není možná vestavěná varianta (například pokud jste v podnájmu). Nevýhodou je nutnost odvádění vzduchu ven, kdy do místnosti zároveň pouštíte i teplo.
 

 

Reverzní cyklus vs pouze chlazení 

Klimatizace s reverzním cyklem umí topit i chladit – ve skutečnosti je to jeden z nejlevnějších způsobů, jak vytopit váš domov v zimě.
 
Většina modelů obsahující pouze chlazení se od modelů s reverzním cyklem příliš neliší - pokud jde o účinnost chlazení - nicméně modely s reverzním cyklem v testech ukázaly nejlepší výsledky. Možná je to proto, že reverzní cyklus je nejoblíbenějším typem klimatizace, je trh s nimi více konkurenční a může se tedy stát, že výrobci investují do vývoje reverzních modelů více peněz.
 
Pokud tedy potřebujete klimatizace pouze pro chlazení v létě, pak by pro vás mohla být vhodnější ta, která je určena pouze pro chlazení - jsou obecně levnější, ale obvykle mají všechny stejné funkce.
 
Ale i když byste vytápění používali jen příležitostně, doporučujeme investovat do modelu s reverzním cyklem.

Jak velkou potřebujete klimatizaci 

Zde je náš hrubý průvodce kapacitou (velikosti) klimatizace, kterou budete potřebovat pro konkrétní velikost místnosti (v metrech čtverečních).
 
Velikost místnostiKapacita
do 20 m²2 - 2,5 kW
20 - 40 m²2,5 - 5 kW
40 - 60 m²4 - 6 kW
60 - 80 m²5 - 7 kW
80+ m²6 - 9 kW
 
Pokud například počítáte, že místnost potřebuje 6kW model, pak hledejte klimatizaci s chladicím výkonem v rozsahu 6 kW až 6,5 kW . Pravděpodobně je jistější pořídit si model mírně nad požadovanou kapacitou než pod ní, protože trocha výkonu navíc může pomoci v extrémních teplotách. Nechoďte ale příliš nad požadovanou kapacitu.

Doplňkové funkce ke zvážení

Otáčky ventilátoru - ventilátor cirkuluje ochlazený vzduch po místnosti. Hledejte model se širokým rozsahem proudění vzduchu a několika rychlostmi ventilátoru: od velmi vysokých, aby se místnost rychle ochladila, až po velmi nízké, tudíž jakmile bude mít místnost požadovanou teplotu, klimatizace ji bude pouze udržovat a nebude dělat tolik hluku a průvan.
 
Provozní režimy:
Auto - automaticky zvolí režim potřebný k udržení zvolené teploty v místnosti.
Chlazení - přečerpává teplo zevnitř ven a ochlazuje místnost.
Ohřívání - přečerpává teplo zvenčí dovnitř a ohřívá místnost.
Odvlhčování - odvlhčuje vzduch, poskytuje určité chlazení, ale ne tolik jako režim chlazení.
Pouze ventilátor - fouká vzduch bez zahřívání, chlazení nebo odvlhčování, což je užitečné, když jediné, co chcete, je chladivý vánek.
Úsporný režim - také se nazývá režim Eco a snižuje spotřebu energie. Různé značky ho implementují různými způsoby. Může jednoduše snížit chladicí nebo topný výkon nastavením termostatu o stupeň nebo dva, nebo může použít senzory ke zjištění, zda nikdo není v místnosti, a následně snížit chlazení/topení.
 
Senzor lidské přítomnosti - detekuje, zda je někdo v místnosti. Některé modely dokonce směrují pohyb vzduchu směrem ke snímané osobě. Pokud není nikdo detekován, jednotka se může přepnout do úsporného režimu, aby se snížila spotřeba energie. Tato funkce však neznamená, že je dobré nechat klimatizaci běžet několik hodin, když je dům prázdný. Pořád je mnohem lepší ji vypnout a pomocí funkce časovače ji znovu zapnout těsně před návratem domů nebo ji zapnout na dálku přes Wi-Fi.
 

Diskuse ke článku Jak vybrat klimatizaci a na co si dát pozor? Jednoduchý průvodce

Pátek, 29 Červenec 2022 - 21:34 | msoky | Mobilne klimatizacie do okna by mali obsahovat...
Čtvrtek, 14 Červenec 2022 - 13:14 | to-toto | Kamo, tys tu byl vzdycky za debila, ale tohle je...
Čtvrtek, 14 Červenec 2022 - 13:06 | Miyuki | Proč by měla spotřeba být výrazně větší než u...
Čtvrtek, 14 Červenec 2022 - 12:13 | Anonym | Klima chladí jen nejhorší dny, nepotřebuju si...
Čtvrtek, 14 Červenec 2022 - 11:34 | Zog Zogothowics | A už jste chlapci porovnávali spotřebu? Já jo a...
Čtvrtek, 14 Červenec 2022 - 11:32 | Zog Zogothowics | Dokážeš číst psaný text? Píšu někde kolik jsem...
Čtvrtek, 14 Červenec 2022 - 09:23 | Anonym | Přesně tak, funguje to - vychladí to i celkem...
Čtvrtek, 14 Červenec 2022 - 07:12 | Pety | Tak nějak jsem nechápal, co tady tenhle článek...
Středa, 13 Červenec 2022 - 21:59 | Miyuki | Souhlas, používám mobilní s takovým tím rukávem...
Středa, 13 Červenec 2022 - 13:12 | to-toto | Tak otazka, kolik jsi za to dal. V Bauhausu stoji...

Zobrazit diskusi