CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Jak vybrat správný notebook do kanceláře, do školy či na hry? Průvodce výběrem

3. Dnes aj vecsina 15/16" notebookov vazi pod 2kg(vynimka su vyslovene herne notebooky)
Notebooky so 16" niesu az tak vzacne, postupne pribudaju. je to buducnost so znovu objavenim pomeru 16:10. Plus 15" nieje 15" notebook ale 15,6", takze rozdiel medzi 15" a 16" je velmi maly.

Citujem "Čím více pixelů máte, tím více obsahu se vám vejde na obrazovku". To je casto spominany omyl. Viac pixelov neznamena, ze sa vam vojde na obrazovku viacej obsahu. Ak mam dva 15" lcd(jeden fHD a druhy QHD/4k ) a na oboch zobrazim rovnaku fotku, tak sa mi na QHD/4k nevojde viacej. Maximalne uvidim viacej detailov(aj to je otazne a zalezi to od kvality fotografie a konkretneho lcd. Kludne ta fotka moze byt krajsia/realistickejsia na tom fHD lcd)
Viacej obsahu sa nam moze vojst v pripade textu, kde pri vyssom rozliseni/s mensimi pixelami budeme schopny precitat text s mensim fontom. To plati ale fakt len pri 1366 x 768 vs vyssie rozlisenie. Od fHD rozlisenia to ale neplati a znovu pri mojom priklade tam nebude ziadne rozdiel medzi fHD a 4k. MNozstvo obsahu bude vsade rovnake a aj ked pismo bude na 4k ostrejsie ale zmensit si ho uz nebudeme moct dovilit, lebo bude uz necitatelne/prilis male.
fHD je uplne v pohode pre notebooky do 16"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je hodně důležitá ještě kvalita touchpadu - pokud mám na laptopu opravdu mobilně pracovat. Kdysi jsem byl hodně překvapenej přesností a funkcema touchpadu na krámu Asus EEE900. Teďka už spoustu let denně pracuju na Elitebooku 820 a ten má ten touchpad naprosto úžasný. (jak EliteBook, tak i ten historický Asus už uměl až čtyřprsté gesta - návykové) Mám tady sice připojenou myš, ale jak píšu na klávesnici tak na ni vůbec nesahám a všechno (snad kromě pixelové grafiky) řeším touchpadem. Občas se přistihnu, že jsem na myš za celý den nesáhl, a že vlastně používám nevědomky jen touchpad. Oprotitomu trackpoint je tady naprd, ale ten mi osobně nesedí ani na ThinkPadech, kde jsou prý trackpointy nejlepší na světě.

Když jsem v minulých letech zkoušel náhodně jiné značky a jejich "lepší" řady laptopů - ať už ThinkPady nebo nějaké ty Delly, nikdy se mi s touchpadem tak dobře nepracovalo jako tady. (Ale i ty ProBooky mají/měly mnohem horší touchpady než EliteBooky) Vždycky to bylo takové "divné" a nedokázal jsem se s tím sžít a pracovat tak, abych vůbec nevěděl, že vlastně dělám na touchpadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No od páté generace se přešlo na 830 a od modelu 830 G7 tento nejmenší elitebook přišel o trackpoint a fyzická tlačítka nad touchpadem. Neměl jsem nikdy moc šanci vyzkoušet probooky, ale trackpoint na eliteboocích se mi hodí hlavně v případě že touchpad začne vynechávat - moc mastné prsty, málo mastné, studené, mokré .. cokoliv se touchpadu momentálně nelíbí tak na chvilku přepnu na trackpoint. A fyzická tlačítka která jsou asi primárně k tomu trackpointu se hodí i bez něj když člověk moc neumí s těmi pokročilými gesty na touchpadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v článku chybí jeden odstavec - záruka. Pro kancelářské použití (účetní, pojišťováci, rozpočtáři, řemeslníci ...) všem doporučuji notebooky s NBD zárukou. Ideálně v délce plánované obměny počítače.
Nechcete čekat měsíc na opravu, nechcete posílat notebook s daty někam, kde je možné, že nebudou stíhat opravu, tak Vám pošlou nový stroj bez dat. Nebo Vám vrátí prachy, protože je to pro ně výhodnější (zdražování, nedostupnost dílů), nicméně opět bez dat.
Chcete notebook se servisem, kdy v případě závady přijede technik k Vám do kanceláře/domů a vadnou součástku vymění. Ať na záruku, nebo i jako placený servis (rozbitý displej atp.)

Je až neuvěřitelné, kolik lidí o této možnosti neví a ani je nenapadne o něčem takovém přemýšlet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dolezite data treba vzdy zalohovat. NBD zaruka nie je nahradou zalohovania.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, zálohování je důležité. Nicméně i přes existenci záloh není všem příliš milé, když posílají svoje data kamsi. Vždycky je lepší, když ten noťas je opravován přímo před Vámi. Riziko zcizení dat je téměř nulové.
Pak tu máme to měsíční vakuum, než se vyřeší standardní reklamace, kdy jste jak bez ruky, pokud nemáte někde schovaný starý počítač. Pro podnikatele nepředstavitelné. Proto všem doporučuji next business day on-site servis. Noťas opravený obvykle již druhý den.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě v článku chybí konkrétní modely notebooků
měl jsem možnost za poslední 2 měsíce koupit dva notebooky pro dva důchodce, jenom na internet, nebo solitair co nejlevnější
jeden byl lenovo bez systému za 10300,- dokoupila se licence za hubičku a velmi tichej notebook všechno super
druhej notebook bylo HP za 10 300,- s windows, bohužel takového reklamního SW co tam bylo nainstalováno až běda, jenom při odinstalování toho bloadwaru větrák řval jak malý dopravní letadlo,
celkově dostat do podobného stavu použití oba notebooky, bylo časově náročnější na HP, instalace windows včetně základních driverů byla rychlejší než odstanit všechen ten bordel
takže za mě je potřeba hodně vybírat, bohužel člověk k informacím jak funguje konkrétní model notebooku moc nedostane nebo nad tím stráví celé dny laborováním

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není už pomalu dostupná 12tá generace od intelu a Ryzen 6000 ? A M1 Pro a Max v Macbooku Pro 14 a 16 když už se zminuje core i5,i7 a i9. Chápu že je ten článek asi napsaný dříve a teprve nyní postnutý zde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 6000 je taková věc, o které hodně lidí slyšelo, ale zatím ji nikdo neviděl (prostě ty NB nejspíš kvůli aktuálním covidovým opatřením zkejsly v číně v přístavech a ještě nějaký ten měsíc bude trvat než se ukážou). Dvanáctkový Intel je na tom o fous líp, ale ne nějak výrazně (sem tam se nějaký ukáže, ale dostupnost bída)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

12. generaci Intelu mi již Dell vyrábí v rámci předobjednávek, ale zatím jsem žádné nedostal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já už ano. Mám tady 4ks Latitude 5531 s i5-12500H...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vypadá to, že bych je měl mít koncem týdne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O chromeboocích básní všechny servery, ale po 11 a 1/4 roce existence a propagace mají pořád podstatně menší zastoupení, než linux. Asi to bude mít nějaký důvod. Nejspíš se to většinou koupí, vyzkouší a vrátí - nebo odloží. Používá to opravdu málokdo. Na něco se asi hodí, ale nekoupil bych to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám starý ASUS Zenbook UX305. Po 7 letech už mechanicky odchází a uvažoval jsem o náhradě, ale nemůžu najít. Hlavní benefit, který oceňuji je úplná bezhlučnost. Nemá žádnou pohyblivou součástku, nejen že má SSD, to už dnes není nic zvláštního, ale nemá žádný větráček ani na procesoru. Teď už nemůžu nic takového najít.
Na cestování bych bral i něco menšího - a koukám, že dřívější kategorie subnotebooků (tedy cca rozměr A5) taky vymizela. Mám přenosný externí monitor s připojením přes USB-C, takže takový subnotebook by se skvěle hodil. Na kratší cesty bez monitoru, na home-office v hotelu a doma s monitorem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple MB Air.
Sub/Net Booky naštěstí vymřely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 za 3000? Na aukru se dají najít nabídky na aktivační klíče od 79,- Kč, které jsou díky rozhodnutí evropského soudního dvora i legální. Office to samé, jen o něco dražší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. A už jste si to koupil? Já ano. A nešlo to aktivovat. Ani jedno. Naštěstí znám fígle, jak aktivovat Office (i Win) po telefonu, i když to oficiálně nejde. Ale kdo z BFU tohle ví?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zakoupeny 3 licence office a 5x win. Všechny úspěšné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z mojej skusenosti, FHD na 14" notebooku nie je moc pouzitelne na celodennu serioznu pracu. Display je dost maly a na FHD rozliseni je vsetko dost male a zle citatelne. Je nutne si zvacsit skalovanie vo windowse na 150% cim zase pridete o cast pracovnej plochy.
Neviem si predstavit na tom cely den pracovat bez externeho monitoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O aku cast plochy prides?
Nieje plocha stale rovnaka(stale ma 14"), len prvky su na nej vecsie/mensie(presnejsie text,ikony a pdobne)?
Preto som vyssie komentoval, ze vyssim rozlisenim neziska clovek plochu navyse(nevojde sa mu tam viacej obsahu) ale len ostrejsi obraz(mensie pixely), ktory mu maximalne dovoli trochu zmensit font(lebo sa zlepsi jeho citatelnost) ale inac sa nic nememi. Pod urcitu velkost je vsetko pre oko zle citatelne.
Mam tu 15" fHD notebook a retina macbook 15" a cuduj sa svete na oboch mam toho obsahu rovnako.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.