CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nejšpinavější povrchy v kanceláři: Klávesnice, myš a telefonní sluchátko

Zkoumal nekdo, jak jsou na tom z hlediska bakterii klavesnice a mysi doma?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno se někde psalo, že na kuchyňské lince je mnohem víc bakterií než na záchodovém prkýnku. Nevím, jestli tenkrát chtěli opěvovat skvělé prostředky na čištění záchodu, nebo něco doporučit něco na utírání stolu. Jen doufám, že to tam taky nevyčíslili jako 400x ;-). Kdybychom je chtěli vzít doslova, znamenalo by to "Na krájení zeleniny je nejlepší používat záchodové prkénko". Na začátku bude čistší než prkénko v kuchyni."

Doma to bude zhruba podobné jako v kanceláři, ty bakterie se na klávesnici a myš dostávají především z rukou /a na ruce předtím odevšad/. Doma je výhodou, že ty bakterie budou především tvoje/domácí.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že na nich jsou stejně jen breberky, které už jsou součástí našeho těla, tak je to šumafuk a netřeba se tímto stresovat. Občas otřít prach a vyluxovat klávesnici bohatě stačí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dle této logiky se můžeme směle polévat močí a pomazávat fekáliemi, že? Vždyť tyto jsou také součástí těla,nebo ne? :-O

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano můžete (ale proč proboha a proč vůbec pokládáte takovéto dotazy?!). Moč je aseptická (neplést s antiseptická), netrpíteli nějakou nemocí urálního traktu (např. nějakou venerickou chorobou). A pokud nemáte otevřenou ránu, tak vám sepse nehrozí ani z toho druhého (z vašich vlastních "zdrojů"). V psychiatrických análech (příhodné označení) lze dohledat pacienty trpící desítky let koprofilií bez vlivu na jejich zdraví, felčaři to kdysi (naštěstí) dávno ochutnávali aby rozpoznali co trápí jejich pacienta a beduíni jedí velbloudí trus.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

dobře, uznávám že zrovna fekálie a moč není nejvhodnější příklad, ale můj příspěvek byl především o tom, že ne všechno co je součástí těla je v pořádku a nemusíme se toho obávat, to bychom pak samozřejmě nepotřebovali ani játra ani imunitní systém... Kromě toho je celý článek o kancelářích, kde se skutečně o oněch "breberkách" nedá říci, že jsou jenom "naše" a i ty "naše" nás dokážou pořádně potrápit, když se nám oslabí imunitní systém, což je třeba důsledek užívání klimatizací v kancelářích...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

radeji byt "spinavy", nez prehnane cisty, pac pokud je imunitni system v poradku, tak si poradi sam.... / tj. "oliznuti" prstu, kdyz se papir protrhne, cloveka nezabije, spise posili /
prehnana hygiena je vec proti vlastni imunite / pak to "lecime" vsemi moznymi i nemoznymi antibiotiky "neprirodniho" puvodu /...
"spina" je nejlepsi antibiotikum / samozrejme v rozumne mire /...
kdysi davno v Rakousku / cca 2000? / delali pruzkum nemocnosti obyvatelstva a zjistili, ze nejodolnejsi jsou "farmari" a nejmene odolni obyvatele Vidne....

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

s tím průzkumem odolnosti/nemocností - klidně to může být tak, že ty méně odolné jedince už z farem "přirozený výběr" odstranil, takže průzkum mezi zdravými, tj. těmi co jsou schopní se o farmu starat je to lepší než ve Vídni. Farmář se z definice stará o farmu, takže to nemůže být dítě ani přestárlý/starání se o farmu neschopný. Nebo, že ty starší a neodolní se přesunuli na výměnek do malého města (a utekli ze statistik). Tyhle průzkumy které se zabývají jen korelací výskytu dvou jevů ilustrují jejich korelaci, bez dalšího se nedá usuzovat na to, jaká a jestli je mezi nimi příčinná souvislost (respektive dokazovat se jimi dá téměř cokoliv co je potřeba, je otázka, jestli jsou takovéhle korelace důkazem.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

S tou močí to docela dobrý příklad je, u zravého člověka je sterilní (baktérií prostá). Nicméně neplatí to už chvílipotom, co se z těla vyloučí. V moči je poměrně hodně cukrů a bakterie je mají rádi. Mimochodem, když smrdí "moč", jsou to už prodkukty bakterií, kterou tu moč rozkládají.

Co se týká sepse z vlastních fekálií, tam bych už tak optimistický nebyl, ta je naopak bakterií plná víc než dost (nechci spekulovat, kolik % jejich hmotnosti jsou bakterie ale bude to hodně). U lidí jejich pojídání rozhodně neprosívá /to že někdo někde popsal opak je dokladem spíš toho, jak moc raritní to pro něj bylo. Na druhou stranu jsou dokonce zvířata, která mají dva typy bobků, jedny měkké, které potom znovu požírají (např. králíci a morčata), druhé tvrdé které už odkládají nadobro. Pojídáním těch prvních si "pomáhají" s trávením celulózy a berou si některé vitamíny, které bakterie syntetizují až v tlustém střevě, kde je už živiny ani vitamíny zvíře pořádně vstřebat nemůže.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

S prominutim co je toto za reklamni pindy.

Jako lekar mam nasledujici namitky:
- jaka je patogenite bakteriim?
- jaka je virulence bakteriim?
- nejedna se tak nahodou o komenzaly?

Pokud pominu peci o pocitac tak to nema zadny podklad.

Na druhu stranu predpoklada se ze superciste prostredi a okoli je pricinou mnoha nemoci a alergii.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tisková zpráva budou nejspíš reklamní pindy Kimberly-Clark Professional. Chtěl bych vědět, jestli produkty mají o něco lepší než svoje tiskovky.

- na můj vkus příliš emotivní styl. Za epicentrum virů a bakterií bych kancelářské povrchy nepovažoval. Ve srovnání s nimi bude mít výše zmíněný "bobek" koncentraci bakterií x-násobně vyšší (a bojím i tipovat, jestli desetitisíc-krát, desetimilion-krát či víc). Tedy myš ani klávesnice v tomhle srovnání nemůže být "epicentrem".
- i komenzál (typicky Escherichia coli) může někomu jinému pěkně zavařit (a nemusí to být ani enterohemoragická E. coli).
- co se týká virulence či jejich patogenity, to asi moc neřeší, budou rádi že je "spočítali". Asi chtějí, abychom si klávesnice myli jejich skvělými produkty, a řešit v kontextu tiskovky virulenci má asi stejný smysl, jako se ptát po patogenitě Apple/Linuxu nebo Windows....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tento technicky zaměřený server mám rád. Ale právě proto, že je technický, tak tu prosím nepište, že prach vytváří teplo. Sice by to byl revoluční objev a už bychom nepotřebovali ropu ani uhlí, nicméně prach maximálně tak může bránit odvodu tepla z chladiče.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s Vámi, a dovoluji si upozornit že to je zmíněno v té části, kde se jedná o citovanou tiskovou zprávu. Mám na to stejný názor jako vy, ale necítíme se oprávnění do citovaného textu zasahovat mimo úvodní komentář.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.