CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Japonce už nebaví rakety, chtějí do vesmíru jezdit pohodlně výtahem

Až na to, že vesmírný výtah na ISS je nesmysl ;) ISS není stále nad jedním místem na zemi a pohyb kabelu atmosférou by ISS rychle stáhl k zemi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten výtah přece nemusí vůbec být přidělaný k ISS. Prostě se to vyveze na nějakou stanici a pak se to dostrká kam bude potřeba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jednoduche to neni. Je treba pocitat napriklad s gravitaci. Dale, aby se lano nepohybovalo po povrchu, musi byt natazeno z druzice na geostacionarni draze (je stale nad stejnym mystem na Zemi), coz je temer 36000 km od povrchu Zeme. Aby byla vyrovnana gravitace, muselo by lano pokracovat na druhou stranu dalsich 36000km. A to neni jedina prekazka. Pekne je to popsano zde: http://www.kosmonautix.cz/2017/08/na-ceste-k-vesmirnemu-vytahu/
Nicmene si myslim, ze ve vzdalene budoucnosti by tohle mohlo byt realizovatelne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohlo ale nebude. Máte představu co se stane, když uzemníte ionosféru?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tipnu si, že to ještě nikdo nevyzkoušel ;) Bude to nejspíš chtít použít nevodivej kabel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není mi jasné, čeho tím chtějí dosáhnout. Vysokopevnostní ocelové lano (pevnost v tahu 1200MPa) by vlastní vahou prasklo při délce menší než 200km a na vesmírný výtah by bylo nutné lano minimálně ke geostacionární dráze ve výšce 35 000 km, ve skutečnosti ale mnohem výše. Teoreticky by se mohl výtah používat pro přesun z nižší oběžné dráhy na vyšší, ale zde je zase problém s tím, že nižší stanice se musí pohybovat rychleji, než ta vyšší. Pokud by byly spojeny ohebným lanem, tak by se nakonec výška jejich oběžné dráhy vyrovnala za předpokladu, že nebude některá z nich uměle urychlována.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes (rok 2018) je pravdepodobnpst 5%, ze se satelit ve vesmiru srazi s kosmickym odpadem pri prumerne zivotnosti druzice 5 let. Tj kazda 20ta druzice ze sta v prubehu 5 let bude znicena diky srazce. V roce 2020 bude tato pravdepodobnost jiz celych 20!. Tj. Kazda 5ta druzice neprezije prvnich 5let existence. Takova druzice se nachazi jen v na jedne draze. Kosmicky vytah by protinal vsechny drahy az po drahu geostacionarni. Pritom by ho dokazala znicit i jen abycejna kolmo letici matice o velikosti 1cm. Je pravda ze pricny prurez by byl maly a tim pravdepodobnost klesa. Na druhou stranu je tu ale extremni delka a tim pravvdepodobnpst zase stoupa. Stacila by jedna srazka a je po vytahu. Co se stane ze zbytkem materialu lana je asi jasna vec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.