CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Japonci chtějí do roku 2030 vybudovat podvodní město s těžební stanicí

To je vynikaji prilezitost pro nasi zemi - mame taky spoustu vynikajicichc podvodniku, co by jim s pracemi na techto podvodnich stavbach mohlo pomoct!

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Mě by dost zajímalo, jak se dá taková půlkilometrová koule plná vzduchu udržet pod vodou. To bude mít výtlak/vztlak naprosto gigantický. Kolem 65 mil. tun?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

A kolik myslis, ze bude vazit ta koule samotna, aby vydrzela ten tlak? A ta ctyrkilometrova spirala dolu?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, uvažuji archimedův zákon... Těleso je nadnášeno silou rovnající se hmotnosti kapaliny tělesem vytlačené. Koule určitě bude těžká jako prase :-), ale poněvadž je dutá, určitě bude NEPOROVNATENĚ lehčí než kdyby byla zcela naplněna vodou (pak by byla snadno potopená).

Mimochodem výpočet vychází na 65 milionů!!!! tun vztlak. Třeba most Golden Gate váží se vším všudy pouhých 890 tisíc tun!

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Na dno tý koule právě budou ukládat vytěžené těžké kovy jako je například olovo. Takže nejprve koule poplave po hladině a potom bude pomalu klesat až se dostane pod hladinu. Aby ji voda nerozmačkala stačí ji postupně natlakovat na nějakou tu atmosféru. Aspon nebudou problémy že by nějaký vykuk chtěl utéci z práce. To by dostal takovou kesonovou nemoc že by mu okamžitě praskla hlava. Akorát když někdo bude chtít na dovolenou bude muset podstoupit měsíční dekompresi.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No trochu natlakovat, to asi nebude správné řešení. :-))) Dole na kouli bude působit tlak kolem 5 Mpa u hladiny nic, takže bude mít tendenci se vymáčknout jako cukrářský sáček na šlehačku. Když dolu budete ukládat zátěž, ještě se to umocní. Nicméně nahromadit 65 milionů tun kovů, no nevím... Kdyby to šlo tak snadno, tak neexistují lodě nebo tankery - a přesto plavou. Nechci jim to hanět, ale přijde mi to jako designerská vysnívačka než jako realistický plán.

Zkuste si potopit dětský balón, a to má jen půl metru průměr. :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Dejte to metrostavu. Sice to bude 3x dražší, ale zase do toho poteče voda.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.