CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Japonsko plánuje do čtyř let přistát na Měsíci

add presnost pristatia. Kto by to povedal ze v dnesnej dobe je problem trafit sa presne na centimetre...

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Když se není pořádně podle čeho orientovat... Na Měsíci GPS není :-)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

No, signal tam nejspis bude (slaby), ale presnost bude hodne miziva :)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

cože? ikdyby signál byl dostatečný co by to asi tak na měsíci vypočítalo, když ty GPS družice neobíhaj kolem měsíce, ale kolem země :)

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

To je jedno co obíhají. Hlavní problém je, že vysílače těch satelitů budou mířit poněkud špatným směrem(na Zemi). :)
Jinak stále platí "Dej mi pevný bod a pohnu vesmírem"(nebo zjistím svojí pozici alespoň :).

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby mířily správným směrem a signál byl zachytitelný, tak by to fungovalo s malou přesností. GPS funguje na základě triangulace, výpočtu vzdálenosti od různých bodů = družic. Jenže z Měsíce jsou už všechny přibližně stejně daleko a ve stejném směru. Průsečík skoro rovnoběžek se určuje špatně.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Měsíc zase není tak daleko( https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Earth-Moon.png + orbitální vzdálenost GPS je docela velká ). A nezapomeňte, že hypoteticky předpokládáme perfektní signál až tam. ;)

Značné nepřesnosti v systému jsou: vliv atmosféry, viditelnost dostatečného počtu satelitů a umělé omezení přesnosti pro veřejnost - to by pro Měsíc odpadlo. Takže jediný problém je ten clustering. Já si tipnu, že alespoň +-500m to dá.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že tipujete dobře. Přesnost bude možná dokonce i o něco lepší, než těch 500m.

I pokud budeme počítat, že se podaří chytit jen družice, které jsou těsně nad obzorem, tak z geometrie té úlohy vyplývá, že chyba bude v nejlepším případě jen zhruba 30x větší, než na Zemi. Na Zemi se pomocí různých technik dá dostat s přesností pod metr. Ve Vesmíru odpadne hlavní problém - ionosférické zkreslení signálu, na druhou stranu přinude problém s malým počtem družic ve vhodné poloze.

Takže pokud se spokojíme s přesností pod 100 m, dá se podle mého GPS používat i u Měsíce. Odhaduji, že by se dalo různými výpočetními fintami a využitím interferenčních metod dostat až k přesnosti kolem 10m.

Signál tam bude sice vzdáleností zeslaben o zhruba 27 dB, ale to se dá řešit vhodnou anténou.

Umělé znepřesnění můžeme zanedbat - nepoužívá se.

A je samozřejmě přeba použít přepracovaný software, protože běžné GPS čipy mají americkými zákony dané omezení na rychlost a vzdálenost od zemského povrchu. (ono se to omezení výrobcům celkem hodí, protože to omezuje náročnost na výpočetní výkon a zjednodušuje software). Vhodným software se dá také zvýšit citlivost a přesnost (za cenu nárůstu výpočtů). Software by také bylo třeba doplnit o astronomické výpočty (například přepočet na selenocentrické souřadnice).

Pokud by byly zahytitelné i signály družic, jejichž antény nemíří alespoň okrajem vysílacího kužele k Měsíci, přesnost se o půl řádu až o řád zvýší.

Celé by to ale nefungovalo v radiovém stínu Měsíce (nad odvrácenou stranou). Tam by musela výpadek doplnit inerciální navigace.

(Pokud najdete v mých úvahách chyby, budu vděčen za opravu)

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

A jelikož se povrch Měsice moc nemění, tak vyloženě stačí vyfotit okolí a algoritmicky se vyhledat na mapě (jak to ostatně dělají) a ne vymýšlet ptákoviny, jako my :) Ale dobrá hypotetická diskuze.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Zase tak úplně hypotetické to není. Viděl jsem už i prototyp, který byl úspěšně testován v simulátoru kosmického prostředí.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že v jedné věci se podstatně pletete. Družice GPS by sice skutečně byly znevýhodněny svou polohou vůči lodi, ale kosmická loď na pasivní trajektorii zase má výhodu v tom, že model její dráhy je natolik jednoduchý, že Kalmanův filtr aplikovaný na data umožní podstatně zvýšit přesnost. Přesně takhle fungovala navigace Apolla, ovšem s tím, že základna byla ještě omezenější (byly použity antény na zemském povrchu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na to, jak mají Japončíci krachující ekonomiku, tak mají smělé plány! Tak ať jim to vyjde... :)

...

Podle mě by spíše z prozkoumání stálo "Moře Klidu" (Sea of tranquillity), kde prý mělo přistát Apollo 11. Třeba by se ukázalo, že tam žádný modul není, když ho NASA na fotky musí photoshopovat:
http://youtube.com/watch?v=gf92TRrrY8w
:)))))))))))))))))

...a to by byl lepší objev, než cokoliv co mohou najít v nějaké jeskyni...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No to by byly skutečně užitečně vynaložené miliardy, kdyby tam nic nenašli (nebo spíš pravděpodobněji tam založili muzeum :).
Pardon, ja bych si přece jen za ty peníze radši vzal tu měsíční bázi. :)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

tak trodas a podobně smýšlející lidé ty miliardy vyberou v nějaké crowdfundingové akci... co by člověk neudělal pro své amatérské hobby :-P

a řekl bych, že horší varianta je ta druhá: skutečně užitečně vynaložené miliardy, kdyby to tam našli, lol

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť už to přece oznámili nějací ruský nadšenci, že tam pošlou minisatelit. Pravda, nesdělili, jak vyřeší pohon, protože běžné minisatelity se vynášejí standardně jen na orbitu. Ale co, papír toho snese....

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Před půlrokem se objevil náznak možnosti, že by tam mohli letět s mikrosondou i Češi (součást balastu k americkému Orionu). Bohužel z toho prozatím sešlo.

Jinak: pohon pro mikorsatelity se dneska dá sehnat. Existuje řada pracovišť (obvykle na univerzitách), které jej vyvíjejí a mají hotové prototypy (byť nevím, nakolik mají vychytané dětské nemoci). Pro Rusy je ale trochu nepříjemné, že tyhle věci se vyvíjejí ve zlé západní cizině (pokud někdo víte o nějakém ruském pototypu, rád se nechám poučit)

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Ono teda Fotošop je z roku 1990. V 60. a 70. letech ručně retušovat každé políčko filmu muselo být opravdu good. Případně se to mohlo naklíčovat do TV signálu, víme jak supr okousaně to vypadalo ještě v 80. letech. Ýzy.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

"Japonsko plánuje do čtyř let přistát na Měsíci"

Moje první reakce na titulek: "*celé* Japonsko!?" :D

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.