CDR.cz - Vybráno z IT

Jak je to s fenoménem zombie? Vědci vysvětlují, jak virus může ovládat housenky

Virus, který by změnil půlku obyvatel naší planety v krvelačné bestie zatím nehledejme. Zombie virus v reálném světě vypadá trochu jinak. I tak ale nakaženého nečeká nic hezkého. Vědci nyní popsali jeho chování v hmyzí říši.

Postapokalyptické hry patří k jednomu z nejoblíbenějších žánrů a to samé platí o podobných filmech. Lidé mají zkrátka oživlé mrtvé rádi ve všech možných podobách a tak jim je filmaři servírují jak na běžícím páse.

Asi nejednoho z nás napadlo, zda je vůbec podobný scénář možný. Může prakticky mrtvý organismus pod útokem jakéhosi záhadného viru znovu ožít? Případně se z živého přeměnit v jakýsi hybrid, který kompletně změní vzorec chování a bude dokonce zkoušet zabít vše co mu přijde do cesty? Nejnovější bádání vědců odhalilo, že něco podobného možné je. Virus napadající housenky z nich totiž dělá chodící zombie.

Paraziti způsobující efekt zombie jsou již poměrně dobře zdokumentovaní. Málo však bylo známo o jejich schopnosti ovládat svou oběť. Víme sice co dělají, ale nevíme jak. Nyní se nová studie rozhodla odhalit, jak podobný virus ovlivňuje teritoriální chování housenek a nutí je ke změně jejich přirozeného prostředí.

Vědci objevili, že virus ovlivňuje vnímání světla a nutí tak tvora sledovat jej. To končí až jeho smrtí na vrcholku rostliny, kde se rozloží a tím dojde k dalšímu rozšíření do okolí na další nebohé housenky a tak to pokračuje dál a dál.

Příkladů způsobujících "zombie" je spousta. Některé jsou dokonce nápadně podobné příkladům ze světa her a filmů. Za zmínku stojí např. červ, jenž donutí cvrčka k sebevraždě skokem do vody, nebo třeba vosa, která vstřikuje jed do centrální soustavy švábů tak, aby si z nich mohla udělat školku pro své larvy, jenž jej pak doslova sní zevnitř a spousta dalšího. Nevšedním příkladem je i další druh vosy, která přiměje housenky k jejich ochraně a parazit je tak vlastně chráněn hostitelem.

První dnes zmíněný virus patří do rodiny tzv. bakulovirů. Tyto viry jsou označovány "tree-top" (vrcholek stromu) nemoc. Housenka tak před smrtí vyšplhá právě na vrcholek rostliny a nakonec zde uhyne. Normálně se těmto místům kvůli predátorům raději vyhne. Právě z vrcholku se ale virus snadno rozšíří dál a dál, aby mohl zanedlouho infikovat housenky další.

Death Metal Walking Dead

Podobné zombie v dohledné době nečekejme, lidský zombie virus zatím nebyl dokázán

Jak zmiňuje server Biology letters, virus dává housence pozitivní reakci na světlo. Tvor se tak pohybuje naproti jeho zdroji a skončí na vrcholku rostliny, kdežto zdravý jedinec se pohyboval náhodně nahoru a dolů po rostlině. Navíc se prý nikdy nepřiblíží k vrcholku, neboť se snaží vyvarovat napadení predátorem.

Infikované housenky začínají cestu na vrchol 3 dny po infikování, přičemž popolezou jen několik centimetrů za den. Zajímavé je, že jakmile jsou v tmavém prostředí, nedostanou se tak vysoko a uhynou níže. Zombie virus je zde tedy trošku jiný, než ukazuje většina filmů - zombie jdou za světlem a ve tmě jsou neaktivní.

Až tedy budete příště hrát hru a zabíjet jednoho "zombíka" za druhým, můžete se zamyslet jaké máme štěstí, že se nemůžeme nakazit třeba od housenek.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak je to s fenoménem zombie? Vědci vysvětlují, jak virus může ovládat housenky

Úterý, 30 Prosinec 2014 - 18:22 | HKMaly | Politika, reklama, nabozenstvi a vychova nejsou...
Úterý, 30 Prosinec 2014 - 10:45 | AndyF1 | Priatelia otvorme oci. Vobec nieje treba ziaden...
Pondělí, 29 Prosinec 2014 - 16:45 | maruširi | Nemění chování jen u myší, ale dokonce i u lidí....
Neděle, 28 Prosinec 2014 - 14:30 | Xspy | No jasně , mě na toxoplazmóze nejvíc zaujalo...
Neděle, 28 Prosinec 2014 - 12:56 | jakub novak | No ale to preci neni "zombie" chovani,...

Zobrazit diskusi