CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Jen 1 z 5 domácností používá LED žárovky. Češi za ně nechtějí utrácet

LED žárovky jsou úsporné, ale ...
Doporučuji přečíst http://moneymag.cz/ekonomika/6467-varovani-lekaru-studene-led-osvetleni-...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty se studeným světlem si domů stejně koupí jen masochista, protože to světlo je člověku přirozeně nepříjemné. Dnes je na výběr dost ledek se správným spektrem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak pozor, zalezi! Len masochista si kupi studenu LED do obyvaku, len masochista si kupi studenu LED do loznice, ale len masochista si kupi teplu LED do kupelky. ;) V kupelke a hlavne pred zrkadlo je prirodzene denne, cili bielo-modraste svetlo najidealnejsie, pretoze sa pod tym zrkadlom vidis prirodzene. Spominam si na kamosku, co chcela do kupelky i nad zrkadlo teple LEDky, namontoval som ich jej tam a v ten vecer sa zmalovala makeupom jak totalna stetka :D Co samozrejme pri teplej farbe nevidela. A tak sa druhy den menili teple LED za studene. ;) Sam mam v celom byte teple LED s vynimkou kupelky, kde su vyhradne studene a v kuchyni mam 1x12W teplu + 1x12W studenu, co mi prislo ako najlepsi kompromis medzi prijemnym spektrom a prirodzenou viditelnostou pri vareni. Aj nad linku siel studeny LED pasek, na jedlo musis videt a nie dofarbovat ho do zlta. Neony ste tiez nepouzivali snad zlte, nie?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Doma mám tři kousky s teplotou 4200K a neměnil bych, spím dobře a cítím se taky dobře. Když rozsvítím v poledne, je vidět že barva světla odpovídá tomu, co je za oknem.
Posun na obě strany je výrazně horší, často vídám v nabídkách extrémy 2400/2700K a 6300K - první je nepřirozeně oranžová jako pomeranč a druhá opravdu píchá do očí s jasným modrým nádechem.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, 4200K je nejlepší teplota.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak slunce ma 5,778 K, i kdyz mozna to i v poledne trochu "tlumi" atmosfera.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak to alespoň není vina technologie LED, naštěstí. Zvolit nevhodnou barvu světla můžete s jakýmikoli zdroji.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem špatný novinář, ale já ten "výzkum" čtu spíš jako: Téměř 90% českých domácností používá LED osvětlení. Ty okurky jsou fakt zlo.
Mimochodem já taky spadám do té kategorie: LED i klasické, prostě ve sklepě mám pár klasických, které tam jsou asi 20let stejné a fakt si neumím představit jak bych jejich výměnou za LED ušetřil.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vim ze to je puntickarstvi, ale vsimli jste si taky, ze obrazek k clanku je udelany pro 1 "led domacnost" ze 6? :)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

První věc, které jsem si všiml hned po přečtení nadpisu :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takze zarivkove zarovky uz vysli z mody? Osobne pouzivam nejcasteji zarivky a zarivkove zarovky, nicmene nekde mam LEDky a nekde halogenky a podobne speciality co jsem si nechal nakecat ze jsou lepsi nez obycejne zarovky i kdyz maji jinou objimku.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ja som mal zarivky v celom byte a sli do prdele. Skus si nieco precitat o rtutovych vyparoch, ked ti taka zarivka v byte praskne, v horsom pripade za chodu - svinstvo. Okrem ineho im dost rapidne klesa ucinnost i posuva sa spektrum a pokial chces poriadne svetlo (30-36W - typicky do kuchyne) a mas iba jednu obimku, zarivka je obludna ako krava. Co sa halogeniek tyka, su a stale boli spektrom najblizise dennemu svetlu, svietia naozaj rasnym spojitym spektrom, ale o uspore nemoze byt rec...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Copak zářivka, ó hrůzo - já jsem před týdnem rozbil rtuťový (!!!) lékařský teploměr. Divím se, že jsem ještě dneska naživu ;-) …

P.S. Doporučte mi, jak mám tu kapičku rtuti zlikvidovat - stačí odvézt ji do sběrného dvora coby nebezpečný odpad nebo mám na její likvidaci přizvat protichemickou hasičskou jednotku? ;-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Dychat roky ortut, alebo si dat fajny sluk z jeho vyparov je opravdu zabava, doporucujem. Hlavne, ked sa jeho molekuly dostanu napriklad do mozgu, odkial ich telo nedokaze uz nikdy odburat. Mate z toho zrejme celkom zabavu, ale predstavte si, ze na likvidaciu tychto toxickych sraciek pri nehode, existuju i specialne kity na minimalizaciu nasledkov.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ta rtut ze zarivek pres sklo trubic difunduje minimalne. A pokud se rozbije, staci vyvetrat. Hysterie "Rtut!" neni potreba.

v minulem stoleti se rtut bezne pouzivala treba ve vakuovych laboratorich, a umrtnost moc vetsi nebyla i pres o nekolik radu vyssi vystaveni se rtuti.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Azbestove truby sme tu tiez mali dlhe roky a nase babicky trebars este stale ziju. To vsak neznamena, ze to nebolo karcinogenne svinstvo. Je to kazdeho volba.. ;)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se ti ji podari nabrat, tak dobry. Ono se tak moc nevyparuje. Problem je, kdyz se "vsakne" treba do koberce, to pak bude lepsi vyhodit cely koberec.

Mimochodem, z amalganovych plomb se taky az tak strasne rychle neuvolnuje. Paradoxne ty rtutove pary muzou byt horsi nez pevna rtut.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"Pevná rtuť" (rtuť v pevném skupenství) při běžné teplotě v bytě nemůže existovat. Teplota tání rtuti = -38,8 °C.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Negativní zdravotní dopady začínají už při dlouhodobé expozici 1ug rtuti na m3 vzduchu. Kulička o průměru půl milimetru má asi 1g, vzduch v pokoji o 50m3 tak dokáže kontaminovat 20000x. Asi bych to úplně nepodceňoval.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Obecně toho v létě moc nenasvítím. Protože topím elektrikou... - nejvíc se svítí ve dnech kdy je chladno/zima, takže když tehdy svítí a topí žárovky mě vyjde vlastně nastejno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zvláštní je, že v průzkumech se vždy porovnává proti klasickým 60W žárovkám. Proč neudělají porovnání i proti silnějším 75W a 100W - pak zřejmě zjistí, že ta cena LEDek roste výrazněji nahoru :-(

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak :) Ony ty LEDky hovno svitej, takze 60W mozna tak nekam do kurniku, ale ne v mistnosti, kde potrebuju videt. 6W LED je spis bludicka nez svetlo, pouzitelne zacinaji nekde na dvojnasobku.

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

To "hovnosvícení" má patrně důvod v tom, že na rozdíl od žárovky jich většina svítí hlavně dopředu, ale do stran výrazně méně. Jelikož uvnitř je jeden placatý čip a nad ním ozdobná plastová baňka, která světlo moc nerozptýlí. Takže lampa, kde žárovka svítí vpřed, bude svítit jako reflektor, nikoli rozptýlené světlo co osvítí i okolí. A svítidlo kde se počítalo s bočním svícením žárovky, je nepoužitelné. Dělají se i LEDky svítící víc do boku, nebo i zcela rovnoměrně, ale jen málokterý výrobce zveřejní i diagram.
Zatímco u zářivek do patice E27 to bylo přesně naopak, ty svítí hlavně do boku, ale vpřed špatně.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Blbost, doporucujem hladat LED typu "Corn" alebo takzvane kukuricky:

http://www.dx.com/s/led+corn

A hlavne kupovat priamo z ciny a nepodporovat 200% marze miestnych uzernikov. 12W kukuricka vyjde do 100Kc s postovnym zdarma: http://goo.gl/kZQj6E

A uspora je taka, ze si ich mozete rovno objednat 2 a stale zaplatite menej, jak v ceskom krame za jednu a tu samu. Mam LEDky v celom byte, dohromady ich mam 26ks vratane orientacnych lamp, digestoru a pod.. vsetko z Ciny a za 2.5 roka mi odisli 2ks. Jedna 15W (ktora mala ale dost zle vetranie v lampovej krytke a boli tam hned dve v kombinacii 2x15W =dost sa tam smazili) a jedna v strope 4W smerova. Tenkrat som za tie LEDky zaplatil cca 3 tisic, dnes by to bolo menej. Ta sama objednavka ale v tej dobe vychadzala v ledplanet shope na 7 tisic korun. Tak si to poberte po svojom. ;)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Cinan ma sice prijemne nizky ceny, ale taky byva prehnane optimistickej ohledne parametru. Naposledy jsem zkusil par LEDek koupit tady u nas a papirove lepsim z Ciny natrhly prdel. Pravda, byly oproti nim malicko drazsi, ale ne o moc. Oproti drivejsku uz ceny vyrazne klesly a lehce pres stovku za kus uz neni tak hrozny, aby to cloveka nutilo nejak moc experimentovat s levnejsima alternativama. Kdyby existoval spolehlivej zdroj, kterej nekeca, tak ano, ale jak to predem poznat...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad z osobnej skusenosti? A k comu asi tak sluzia tie desiatky az stovky reviews od kupujucich, ked nie k hodnoteniu zakupeneho produktu? Ano, najdu sa i rozne mrdky, ale najdu sa aj naprosto stejne LEDky, ktore normalne kupite v zdejsim krame a za dvojnasobok pripadne i viac. Pokial sa nebavime o Philips, Osram, pripadne tych z IKEA. Ale tam su ceny uz niekde inde, ze..

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Osobni zkusenost neni zadarmo, staci par nepovedenych experimentu a konecna vyhodnost dost utrpi. Kdybych to pak kupoval po stovkach, tak v pohode, ale na par kousku domu je to takovy nejisty.
A co se reviews od kupujicich tyka, 95% z nich jsou naprosto zbytecny vykriky do tmy, jejichz sdeleni se da zjednodusit na "jeee, vono to sviti, plnej pocet hvezdicek!" a jsou tam jen proto, ze prodejci casto davaj za recenze nejaky body. A ten jakztakz seriozni zbytek stejne vypada, ze je peclive filtrovanej, aby tam neproslo nic moc negativniho.
Proste za me uz ne. Cinana mam furt rad, urcite od nej koupim jeste mnoho veci, ale s LEDkama uz me moc neoslovuje.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

dx.com ma naprosto relevantne reviews, vzdy sa nimi riadim, kupoval som nespocetne krat rozne veci a nikdy sa nepopalil. A ze ich tam je i negativnych hojne.. Casto tam su i rozne fotky ci videa od uzivatelov, kde sa produkty porovnavaju s inymi a podobne, peknym prikladom su rucne svitilny trebars, ale i powerbanky ci ina drobna elektronika. Treba si uvedomit, ze pokial sa nebavime o premiovych znackach ako som spominal, tak naprosta vacsina predajcov objednava uplne tie same produkty, prida zaruku avsak napali nezmyselnu marzu. Viem to velmi dobre, pretoze kamos 2 roky pracoval pre jednu nemenovanu LED spolocnost/predajcu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. 6W LED má svítivost přibližně jako 40W žárovka. Úspora energie tedy bude ale za cenu zkažených očí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Brani snad niekomu pouzit tie LEDky hned 2 alebo 3?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad fakt, ze bezne svitidlo ma jednu objimku, ne tri?
Pokud zapocitam do ceny i nove lustry, tak se razem dostanu do cisel, kdy se mi LED zarovky nezaplati za rok, ale nejmene za deset (tech viceobjimkovych lustru neni na trhu moc).

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Viete o tom, ze existuje normalna Y rozbocka na zavit, ktora stoji 31Kc?

http://goo.gl/YiYxqv

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To jsem netusil :) Nicmene to neresi muj problem, protoze jednak bych potreboval tri LEDky, takze dve tyhle rozdvojky, jednak takovou nestvuru tezko narvu do normalniho lustru. Mel bych spis rict do stropniho svitidla, protoze klasicke lustry nemame, a do tech svitidel se nevejde ani vetsi zarivka. Ted me napada, ze i tak by se tam ty LEDky pomerne brzo upekly...
Ale dik za tip, je dobre to vedet!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Za malo, ja som si dve take do zasoby kupil a nakoniec jednu i vyuzil v kuchyni, kde mam 2x12W Corn LEDky, jednu teplu + jednu studenu. Vyzera to zaujimavo, ale nicomu to nevadi a ucel to plni. :) Samozrejme chapem, ak nie je moznost, tak nie je moznost no..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

https://www.czc.cz/immax-e27-230v-a70-15w-tepla-bila-1275lm/183296/produkt
Tady porovnávají LED za 200 Kč, takže máte ještě velkou rezervu :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"Jen 1 z 5 domácností používá LED žárovky"

To preto že domácnosti sú stále plné predražených žiariviek a ľudia stále čakajú kedy už konečne pocítia tú sľubovanú úsporu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

12 žárovek 3 hodiny denně? Tak to určitě :-)

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si ty ledky klidně i koupil, kdyby vydržely slibované desítky let. Ale ony odchází za 2-3roky...tak jaká úspora?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Problém LED žárovek je chlazení. Polovodiče, tedy i ledky mají obrovskou závislost na teplotě, pokud se přehřívají, tak životnost může klesnout i na pouhé hodiny. Takže nakupovat Led žárovky pouze s masivním hliníkovým chladičem, a dávat je jen do lustrů kde proudí kolem žárovky vzduch pro chlazení. I tak asi životnost kolem 3 až 4 roků bude maximum.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

nesmysl. Mam starsi LED a v uzavrenem prostoru a zijou. Zalezi co clovek kupuje a pak i na nahode. Zatim zadna LEDka neodesla, u zarivkovych to bylo horsi, takze posun v zivotnosti tu je.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

není to nesmysl... ze 4 různých zakoupených LED jsou po roce 3 DEAD (z toho 2ks jsou identické), cenové hladiny kolem 400Kč

začnou blikat, zhasínat.... nevydrží ani to co úsporka a už ty na tom byli mizerně v porovnání s klasikou

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Doporucim cinske eshopy s postovnym zdarma a miesto 4 stovak zaplatite 1. A rovno si mozete vziat 2-nasobok do rezervy a uspora tam uz bude. ;) Vid moj prispevok vyssie, po 2.5 roku mi z 26ks LED odisli 2ks pricom jedna sa zcela znacne a nechutne prehrievala nad ochrannym sklom.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jak rikam, zatim mi neodesla ani jedna a to prvni kusy jsou stare 7 let.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mám ledky 7 let (mám na to i paragon a to jedna stála 120Kč) a svítí do dnes. Ne, že bych používal 12 žárovek 3h denně jak je zde zmíněno, to asi nikdo na světě, pokud nemá zazděný okna. Ale svítěj zkrátka do dnes. Pár jsem jich na začátku vyměnil a moje zkušenosti s mejma LEDkama a všech lidí kolem kterým jsem je koupil (v rodině), nebo doporučil (přátelům), tak mám takové zkušenosti, že pokud neodejdou do 3-6ti měsíců, tak pak vydrží pořád. A 6 měsíců je v pohodě ve dvouleté záruce, která je daná zákonem. Takže těch pár co začátkem odejde nahradí jiné a frčej do dnes. A jak říkám, já a pár přátel máme LEDky 7let a svítěj a rodiče je maj tak 3-5let a taky svítěj a neodcházej. Jo a to podstatné. Jedná se o LED žárovky od 50Kč v Tescu v akci (běžně okolo 80-100Kč i dnes), přes 40ti korunový z číny, až po těch 7 let starých za 120Kč z e-shopu ;) Víc bych za to nedal.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zivotnost LEDky, toho samotneho sviticiho cipu, je hodne zavisla na teplote. Sice neprestane svitit, ale klesa jas, takze sice mozna mate starsi LED v uzavrenem prostoru, ale pokud neni dobre chlazena, tak uz nesviti jako zamlada :)
Te elektronice to zas tak moc nevadi. Pokud tam nejsou nejlevnejsi cinske kondenzatory, tak to par tisic hodin vydrzi.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz to ma svitit, je treba to chladit, treba heatpipe - http://www.dyson.co.uk/lighting/
Jinak ohledne toho marketingovyho brainwashingu doporucuji shlednout zarovkovou konspiraci -https://www.youtube.com/watch?v=AoOg7qN7Np4

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, ale jen idiot by měnil všechny žárovky najednou - podle mého názoru je právě toto neekonomické. Ať mi někdo vysvětlí co/kolik ušetřím když vyměním žárovku (60W) za LED (řekněme 2x5W co je asi tak světelný ekvivalent) někde na záchodě kde stejně svítím řádově pár minut denně.
Já jsem postupně měnil právě ty žárovky, kde byla zřejmá největší absolutní spotřeba (tj. výkon x čas ) a až potom jsem postupně měnil i ty ostatní - de facto z ušetřených peněz.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Na záchod jsem při rekonstrukci koupil podhledové 8W COB LED svítidlo za cca 500,-. Bylo to podle vás neekonomické?

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

svítidlo != E27 zdroj

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Proč svítit na záchodě? Při čůrání si sedněte na prkýnko a do díry se zaručeně trefíte. Stačí minimum světla, třeba ze skuliny pode dveřmi nebo malé okýnko někde nade dveřmi, aby bylo používání WC bezpečné i bez svícení žárovkami/žářivkami/ajánevímčímještě.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Marketingove kecy...
Kolik lidi ma prumer pri sviceni 12 zarovek 3h denne ? U nas bych to cislo mohl vydelit 12-ti a jeste bych mel dost rezervu. ;-)
Nevim jakou kdo ma zkusenost s zivotnosti LED zarovek, ale ja posledni menil nastesti jeste pred koncem zaruky (a zkusenosti z prace mame stejne, zivotnost 1-3 roky), takze pri realnem prumernem sviceni se ve vetsine pripadu diky porizovaci cene LED nevyplati. Pokud by cena byla na urovni klasicke zarovky, nebo zaruka byla nastavena na 15-20 let, tak by to smysl davalo. :-) A to neuvazuji cestu a cas pri reklamaci. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že LED pro tzv. domácí použití jsou většinou kvalitativně tlačeny dolů s cenou. Situace u LED pro komerční nebo průmyslové užití je jiná, ale cena taky :) Ty se většinou pohybují kolem 400 a více za kus a to si domů jen tak někdo nekoupí. Co se týče chlazení, tak je pravdou, že výrobci většinou neuvádí, že některé jejich výrobky nesmí být používány v uzavřeném svítidle.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Philips u svých výrobků uvádí T case max. Megaman zas uvádí maximální teplotu okolí. Ostatní výrobci mlčí.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pro běžného zákazníka je T case nebo max teplota okolí údaj zcela k ničemu. Pro zákazníka je směrodatné v jakých typech a s jakou polohou objímky lze zdroj provozovat.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jediná LED, která mi svítí 3 hodiny denně je monitor PC :) To ostatní jsou výmysly lidí, co chtějí prodávat. Ostatně jako je to v každém odvětví. A pokud člověk umí logicky přemýšlet sám si zvolí místa, kde opravdu výměna něco ušetří. Co se týče barvy světla. Je na každém jaké světlo upřednostňuje, i když osobně, taky doporučuji na místa, kde se chci cítit dobře a relaxovat, teplé bílé světlo (2500-3000K). Na práci cca 4000-5000K. 6000K a výš je vhodné spíše pro komerční a průmyslové účely. Čímž narážím i na ono zmiňované "nezdravé" bílé světlo. Je pravdou, že denní bílé světlo stimuluje mozek k činnosti, tudíž ve chvílích, kdybychom měli spát je vhodnější teple bílé, aby se mozek "uklidnil", ale všude kolem nás jsou mobily, monitory, tablety, e-čtečky, které obsahují bílé světlo, a to nikomu nevadí? :) Takže LED žárovky jsou minimum.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že ta modrá složka světla, která je k večeru a relaxaci nezdravá, není obecně modrá, ale jen konkrétní úzká vlnová délka. Žel, leží docela blízko k modrému budiči v bílé LED. Někteří výrobci mají vlnovou délku budiče dále, někteří se trefí právě do toho. Ale v technických parametrech se to nepíše, jelikož to zatím žádný EU předpis nevyžaduje uvádět.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Všechny LED čipy ve zdrojích jsou modré a jsou "dobarvovány" luminoforem na požadovanou barvu světla. Čili určitý podíl modré barvy obsahují i zdroje 2700K, ale oproti 6500K, kde je modrá dominantní, je podíl minimální.

2700K diagram COREPRO PHILIPS
http://www.ledeshop.cz/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/500x/9df7...

6500K diagram COREPRO PHILIPS
http://sk.ledeshop.net/media/catalog/product/cache/2/thumbnail/500x/9df7...

Pro zajímavost spektrální diagram obyčejné žárovky
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Spectral_power_distr...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Před 6 lety jsem koupil nějaký spirálový úsporky od Philipsu 1ks - 200kč. Chvilku jim trvá než se rozjedou, ale pak je svítivost parádní a barva příjemná. Až jednou odejdou tak je asi ledkama nahradím, ale upřímně doufám že ještě pár let vydrží.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Já mám v kuchyňském lustru jednu centrální úsporku skoro dvacet let a když chci mít večer světlo, tak ji musím rozsvítit už ráno ;-) …

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak u mě jim to trvá cca 5min než jdou do plnejch. Ale co je hlavní že pořád držej všechny co jsem koupil.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

My mame takovou na zachode, a tam se to hodi. Pokud jde clovek v noci, tak mu to nevypali oci hned po rozsviceni, ale da mu to minutu na aklimatizaci.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma asi 10ks ledek.
Nějaké Osram, Panasonic, Evolve, Ikea ...

Osram (3r zpátky) mně stála asi 500,- Kč a má timeout při spouštění, který je pro mne znatelný ...
Panasonic mi jedna, nebo dvě odešly (myslím, že nesnesitelně blikaly)
Evolve mi začala jedna, nebo dvě blikat ...

Takže kde je ta úspora? Nikde, LEDky nejsou spolehlivý. Teoretická návratovost při ceně 400,-Kč/ks by mohla být 5let, ale tak dlouho dle mých zkušeností některé nevydrží :-/.
U LEDky je tedy velká počáteční investice a pak se člověk strachuje, aby měla rozumnou životnost.
Naposledy jsem koupil několik těchto levných Ikea LED :
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/70305979/
Mají relativně teplé světlo a pěkný výkon, takže uvidíme ...
Každopádně LEDkám nedělá teplo dobře, bojím se tedy, že životnost těchto žárovek bude taktéž bídná.
Mno, uvidíme.

Zdar Max

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní čísla... Sám LEDkama svítím od té doby, co se objevily na dx.com. Dlouhá léta mi svítily mimo obývák takzvané "kukuřice" ala SMD5050 a ty vydržely dodnes. Celkem jsem si dosud provozoval asi 30 různých typů a barev, včetně LED pásků, RGB a podobně, postupně pak předáno dál. Předchozí období s rtuťovýma úsporkama bylo krušné, drtivá většina jich odešla do dvou let, jiné vrčely, blikaly, obecně pomalu startovaly, pro mě nakonec zcela slepá větev osvětlení. Klasické zářivkové trubice jsou však super.

Většinu domácích svítidel jsem však nedávno osadil moderními FILAMENT LED, které teď zbožňuji, hlavně kvůli designu. :) Nerozumím tomu jak se to uchladí, snad teplovodivým plynem, ale jsou při provozu jen příjemně rozumně teplé. 4W kousky měli před časem v LIDLu, z Asie se dají objednat i 8W a ty už velmi dobře nahradí i 60W žárovky v lustru.
http://www.gearbest.com/led-light-bulbs/pp_288650.html

Jako kutil jsem si vyhrál s 50W LED moduly za $3, obrovská výkonová rezerva s šikovným řídícím obvodem dělají divy. Pouhých 5W reálného příkonu už příjemně rozptýleně nasvítí ložnici. :) Při 3 ks na max. je to údajně až 12000 lm ~ 9 ks 100W žárovek, no jak na operačním sále. ;)
http://www.banggood.com/50W-4000LM-Pure-or-Warm-White-High-Bright-LED-Li...

Jediné, co mě u LED zatím zklamalo, tak tyto konkrétní COB LED GU10 reflektory, za rok odešly 4 ze 7 ks. Koupeno 5 ks a dvě úspěšné reklamace výměnou, za třetí mi pak vrátili peníze, čtvrtou už jsem neřešil. Sice děsně topí, neudržím na nich ruku ani omylem, ale světlo mají krásně příjemné a silné.
http://www.aliexpress.com/snapshot/6314183191.html?orderId=64378998375868
Marně jsem sháněl náhradní COB LED moduly, že bych je i vyměnil, ale Cree reálně nic v odpovídající velikosti nevyrábí, takže prodejce s tvrzením o Cree COB LED kecá, njn.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ono se dá snadno spočítat, kolik LED ušetří proti žárovkám (tepelným koulím). Drobný problém ovšem je v tom, že kdo chtěl ušetřit, dávno vyměnil žárovky za úsporky (výbojky) všude tam, kde to mělo smysl. A proti úsporkám ušetří LEDky opravdu minimálně.
Ergo kladívko - LEDky si spořivý člověk pořizuje postupně místo odešlých úsporek.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Osobně vidím hlavní problém v direktivním přístupu. Když se něco musí nařizovat z pozice síly, obvykle to smrdí. Kdyby byly ledky opravdu tak skvělé, lidi by se o ně prali a div by se z nich nestalo podpultové zboží. Vidíme však něco jiného. Víc k tomu netřeba říkat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kupte si drahé úsporné žárovky. Za dva roky vám ale proto zdražíme elektřinu.
Vaše energetická společnost

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jeden zajímavý, již ale archivní článek: http://eshop.ledsolution.cz/cesi-a-sviceni-vedou-usporne-zarovky-tretina... - myslím, že se hodí pro doplnění.
"Většina českých domácností hledí při výběru osvětlení na použité typy světelných zdrojů a následné úspory. Více než 70 % jich používá úsporné žárovky. Nešvarem je naopak nadbytečně svícení – 35 % lidí nezhasíná při každém odchodu a pouze čtvrtině se nestává, že by zapomínali zhasínat."

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tady je nějaký klikač mínusů. Zrušte hodnocení pod komentářem, je k ničemu :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je stará známá věc. Buď je to práce nějakýho neukojenýho ychtyla, nebo se mínusy generují náhodně. V obou případech platí, že hodnocení komentářů tímto postrádá smysl, a tedy že už dávno měla být tato funkce na cdr.cz zrušena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslím, že postupně se bude počet domácností s ledkami zvyšovat, jak se bude snižovat jejich cena..no už teď jsou LEDky mnohem oblíbenější než tomu bylo dříve a lidé si uvědomují, že s nimi opravdu ušetří..jen to chce vybrat správnou kvalitu- https://www.levne-ledzarovky.cz/led-zarovky-g4/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

máte někdo zkušenosti se světlem od osram? přítelkyně si našla vysněný "obdelník" osram planon do ložnice, cena se mi zdá teda poněkud vyšší, ale hlavně aby to teda vydrželo .. https://www.mallina.cz/kategorie/led-svitidla-01505/ dík

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,

pořídil jste Osram? Já váhám mezi ním a Solightem, hodnocení a názory jsou dost různorodé - https://www.covybrat.cz/nejlepsi-zarovka/ . Takže docela rozhodovací paralýza :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, pokud nevíte, jak vybrat tu správnou žárovku, tak když tak mrkněte na - https://www.arecenze.cz/zarovky/ :) Dole mají podrobně popsané instrukce a nahoře i porovnání jednotlivých modelů :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě pro více informací doporučuji pročíst https://www.rankito.cz/nejlepsi-led-zarovky/#Jak-vybrat-LED-zarovku Máte tam i tipy na aktuálně nejlepší LED žárovky + vysvětlení všech pojmů a dojmů, které potřebujete k nákupu vědět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte někdo aktuální data ohledně LED žárovek? Myslím, že se to za těch pár let opravdu hodně posunulo. Třeba co se týká vánočního osvětlení, tak už se u nás na https://i-market.cz/165-vanocni-osvetleni prodávají téměř výlečně všci s LED diodami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.