CDR.cz - Vybráno z IT

John Carmack obviněn z krádeže technologie Oculus Rift, kauza míří k soudu

nepřehlédněte
John Carmack Oculus VR
Před dvěma lety se rozjel spor mezi ZeniMaxem a jejím původním zaměstnancem, který posléze přešel do Oculusu, Johnem Carmackem. Nyní se opět společnost vrací rozčeřit vody.

Otcovská společnost Bethesdy, ZeniMax, v posledních dnech pootevřela dva roky zdánlivě uzavřenou kauzu o duševním vlastnictví Oculus Riftu. Nová žaloba dokonce zachází o něco dále, než předcházející. Namísto tvrzení, že John Carmack předal své znalosti o technologii Oculusu, vyvstává nové tvrzení:

„Namísto plnění své smlouvy během posledních dnů v Zenimaxu, okopíroval John Carmack tisíce dokumentů z firemního počítače na své USB zařízení. Tyto soubory ani kopie po svém odchodu ze Zenimaxu nikdy nevrátil,“ tvrdí nová žaloba a záležitost ještě rozvíjí: „Poté co byla navíc spolupráce mezi Carmackem a Zenimaxem ukončena, se navrátil do firemních prostor k získání pomůcky, taktéž patřící Zenimaxu, určené k vyvíjení VR technologie.“

John Carmack Oculus Vr 03John Carmack Oculus Vr 04

Oficiální podání historie vzniku Oculus Riftu dle společnosti Oculus je, že Palmer Luckey vyvinul zařízení (respektive jeho prototypy) dávno předtím, než se s Carmackem setkal. Nová žaloba ZeniMaxu ovšem nakousává i tento příběh, v němž označuje příběh jako lživý, jelikož Luckey neměl nic společného s vývojem technologie, opírající se o podtrhnutí jeho schopností:

„Oculus sdělil novinářům falešný a přibarvený příběh o tom, jaký byl Luckey brilantní vynálezce VR technologie, kterou vyvinul ve své garáži. Dokonce je tento příběh zcela a naprosto smyšlený: Luckeymu chyběly zkušenosti, odbornost, zdroje i know-how, aby byl schopen vyvinout komerčně uskutečnitelnou VR technologii. Jeho programovací schopnosti byly nováčkovské, a tak se spoléhal na kód i hry Zenimaxu, aby mohl demonstrovat prototyp Riftu,“ tvrdí Zenimax.

John Carmack byl dle žaloby Zenimaxu údajně najat Oculusem, aby během svých posledních dnů, kdy pracoval v ZeniMaxu jakožto technický odborník pro id Software na částečný úvazek, ukradl důležité soubory, které pak předal Oculusu.

Zenimax dále oprašuje obchod mezi Oculusem a Facebookem, při kterém došlo k odkoupení společnosti za 2 miliardy dolarů. Ačkoliv Oculus tvrdil, že je vlastníkem všech duševních vlastnictví a technologií spojených s virtuální realitou, tak si údajně všechny strany (Oculus, Luckey, Carmack i Facebook) byly vědomy, že se jedná o lež.

Oculus na celou kauzu zareagoval následovně: „Žaloba podaná ZeniMaxem je jednostranná a vykládá pouze příběh ZeniMaxu. Nadále věříme, že tento příběh nemá opodstatnění a adresujeme veškerá obvinění ZeniMaxu u soudu.“

Diskuse ke článku John Carmack obviněn z krádeže technologie Oculus Rift, kauza míří k soudu

Středa, 24 Srpen 2016 - 17:42 | corwin78 | No jistě, úplně věřím, jak má Carmack potřebu...
Středa, 24 Srpen 2016 - 11:50 | Ondar | Když viděli, že FB nasypal, tak chtěli taky kus....
Středa, 24 Srpen 2016 - 06:56 | petr22 | Pokud cekali az se rozsiri tak meli pockat az se...
Úterý, 23 Srpen 2016 - 21:04 | CyberAngel | Carmack všechno po pár letech uvolňoval jako open...
Úterý, 23 Srpen 2016 - 16:11 | Jan Smetana | "nema znalosti" .. lol. A s cim si asi...

Zobrazit diskusi